119873092

Trädgårdsportlak – en bladgrönsak med köttiga blad

Trädgårdsportlak är en gammal kulturväxt som inte alla känner till. Bladen är något köttiga i konsistensen och kan användas i sallader eller istället för spenat. Se till att du väljer trädgårdsportlak, för skörd under sommaren. Det finns nämligen vinterportlak också.

Trädgårsdsportlak är en gammal kulturväxt

Förväxla inte trädgårdsportlaken – som är en sommargrönsak – med vinterportlak. Det är inte samma sak. Vinterportlaken är mycket köldtålig, till skillnad mot trädgårdsportlaken som gillar värme.

Trädgårdsportlak är en gammal kulturväxt, som odlades redan på medeltiden. Bladen är rika på omega 3-fettsyror och E-vitamin.
Denna, inte helt välkända bladgrönsak, har lite köttiga blad, ungefär som en fetbladsväxt.

Smaken är mild och friskt syrlig. Bladen gör sig jättebra i soppor eller i sallader. Det går bra att frysa den efter förvällning och använda istället för spenat.

Trädgårdsportlak i kruka

Jag sår den i kruka i slutet av mars och ställer i växthuset. Ser jag att det ska bli frost täcker jag med odlingsväv. I maj brukar den få flytta utomhus och jag kan också börja körda, sedan fortsätter den att växa länge.

Jag gillar att odla grönsaker, som går att skörda länge och som bara fortsätter att växa även när jag skördar. Bladen och stjälkarna plockas späda och ett par blad ska lämnas kvar vid plantans bas så fortsätter trädgårdsportlaken att växa.

Jag gödslar mina krukodlingar med utspädd lake från bokashi. Nån som är fantastiskt duktig på det här med bokashi är Sara Bäckmo. Jag länkar därför till henne om du vill läsa mer om detta: gödsla med lakvatten från bokashi.

På friland

Trädgårdsportlak kan såklart också odlas på friland, men jag får bäst resultat i kruka. Den älskar värme, men blir det för varmt och torrt vill den gärna blomma. Är jorden för kall tycker jag inte riktigt att den vill växa på.

Varm och fuktig jord vill den alltså ha. Jag ställer krukan vindskyddat och så att den får lite skugga tidvis när solen gassar som mest. Plantan blir en sådär 15-20 cm hög.

Många fler grönsaker passar att odla i kruka på balkongen eller innerträdgården. Bäst förutsättningar får du genom att välja lågväxande och tidiga sorter. Vill du få tips om vilka sorter som passar för krukodling har jag listat några av mina favoriter i inlägget:

Odla en köksträdgård utan trädgård.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Trädgårdsportlak – en bladgrönsak med köttiga blad”

  1. Wow! Hade jag ingen aning om att det här fanns. Vad kul. Ska jag testa att så tror jag. Är kass på att först och förbereda, så … det blir nog direkt på friland.

    Tusen tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.