119873092

A och O för att odla utan trädgård

Odla utan trädgård

Jag säger det ofta – ”du behöver inte ha en trädgård för att odla, du kan odla utan trädgård – odla i kruka istället.”
Det finns många olika grönsaker som passar fint att odla i kruka. Här får du tipsen som ger dig de rätta förutsättningarna för att lyckas med ditt odlande.

Odla i kruka

Fastän jag har en trädgård odlar jag gärna i kruka. Tror det är en kvarleva sen min balkongtid. Har du inte en balkong/altan kanske du kan hitta en hörna nere på gården eller vid porten att ha din köksträdgård i krukor.

En husvägg ger både vinskydd och avger värme som kommer växterna till godo. Hitta en vrå någonstans med åtminstone 6-7 h direkt solläge.

Vilka sorter passar att odla i en köksträdgård utan trädgård?

Vilka sorter passar då för att odla i kruka, hur ska du tänka när du väljer sorter?
För att lyckas med odlingen är det viktigt att rotsystemet kan etablera sig. En högväxande sort vill utveckla ett större rotsystem än en lågväxande. I krukan är det ju begränsat med utrymme så en mindre sort har bättre förutsättningar i kruka.

Därför väljer jag främst småväxta sorter, som blir sådär en 50-60 cm höga max. Kolla om det står på påsen att plantan är lågväxande eller kompakt. Sedan är det en fördel att välja snabbväxande sorter, då brukar det stå tidig sort och gärna att den är just snabbväxande.

Storlek på kruka

Slutstorleken på kruka väljer jag efter plantans förutsättningar. Hur länge den ska växa där och hur hög den blir är några saker att tänka på. Småväxande tomater kan klara sig i en 5-liters kruka. Potatisarna behöver djupare krukor. Squashen behöver lite större krukor på 10 liter, de ska ju växa hela sommaren.

Jag går inte in närmare här på hur jag sår eller slutodlar växter i kruka. Utan jag skriver mer specifika inlägg efterhand för hur jag odlar var sort. Sök på min sida så hittar du kanske det du söker.

Vill du ha tips om specifika sorter som passar att odla i kruka kan du läsa mer här:
Bästa sorterna för att odla en köksträdgård i kruka.”

Odla i kruka
I juni är det en prunkande prakt i krukorna och jag skördar för fullt.

Börja så i januari

Sådderna gör jag utifrån hur lång utvecklingstid plantan har. En del förodlar inomhus, en del sår jag ute direkt i krukan.

I januari börjar jag peta ner frön till de sorter som har lång utvecklingstid. Paprika, chili och aubergine är först ut. Ska de hinna bli skördeklara under sommaren är det lagom att så dem inomhus redan då.

Vissa sorter, som är köldtåliga, sår jag utomhus direkt i krukan de ska slutodlas i. Sallat är t ex en ”kallvädersväxt”. Den har direkt svårt för att gro när det är över 15 grader. Sallat sår jag i omgångar under säsongen, från februari.
Bondbönan tål också att ligga i kall jord och gror redan vid 4-5 grader. Även rädisor går att så i kall jord.

Minidrivhus av odlingsväv

Sätter du ut krukorna tidigt på våren kan det vara kalla nätter. Jag skyddar mina krukor med små minidrivhus, som jag gör av gamla lampskärmar och odlingsväv. Små späda växter kan också behöva skydd mot slagregn och hårda vindar. Det är också fiffig att använda när växterna ska avhärdas, dvs vänja sig från inomhus- till utomhusklimat.

Odla utan trädgård
En gammal lampskärm och odlingsväv blir en liten odlingsklocka som skyddar växten.
Odla i kruka
Det är också enkelt att bara lägga en skyddande väv över alla krukorna.

A och O för att odla utan trädgård

Att odla i kruka är vackert samtidigt som det går att få riklig skörd. Det kräver ingen ogräsrensning, men det gäller att ha koll på vattningen. Jorden i krukan torkar ut fort i värmen, speciellt när solen står direkt på krukan.

Här går jag in lite närmare på 4 faktorer, som är grundläggande för att lyckas odla i kruka såväl inom- som utomhus.

LJUS

Om du odlar tidigt på året behöver plantorna absolut tillskott på ljus. Det är först i slutet av mars, som ljuset börjar vända tillbaka så pass att växterna kan klara att stå i ett fönster inomhus. Söder- eller västerfönster är att föredra.
I början av oktober börjar ljuset ge vika igen och även då behövs extra ljus. Alltså mellan oktober- mars ungefär behövs extra ljus.

En gammal kontorsbelysning tjänstgör som växtbelysning, Lysröret är på 28 w.

VÄRME

Förhållandet ljus/värme är viktigt för att plantorna inte ska ränna iväg för fort och bli gängliga. Just när fröna ska gro är det en fördel med värme, runt 22-25 grader gror de fint (sallat undantaget). Har du ett element under fönstret ger det bra undervärme.
När de små plantorna tittat upp mår de som regel bäst av att få det lite svalare, då är det en fördel att stänga av elementet. Runt 17-18 grader trivs mina växter fint.

NÄRING

Jag är snål med näringen inledningsvis. Fördelen med att så i såjord är att den är mager och näringsfattig. Det håller nere tillväxten inledningsvis. Med på ett stadium behöver den lilla plantan mera näring för att överleva. Vid näringsbrist stannar tillväxten och bladen kan bli gula.

Du kan göra så att du fyller krukan med ¾ planteringsjord som är mer näringsrik och lägger ¼ såjord på toppen. Då får plantan tillgång till näringen när den växt till sig och rötterna når längre ner.

När jag använt alltför näringsrik jord för tidigt har mina växter skenat iväg på höjden, speciellt tomatplantorna har fått en massa bladtillväxt, i mitt tycke för tidigt. Jag rekommenderar att du inte planterar i finaste full- och långtidsgödslad jord i det här stadiet. Den kan komma väl till pass vid sista omplanteringen.

Vanlig planeringsjord, som du köper på stormarknaden har näring så det räcker så där en 4-5 veckor. Därefter behövs extra gödning.
Till sista omplanteringen kan du näringsberika jorden med t ex höns- eller kogödsel, så räcker näringen längre.

VATTEN

Lagom med vatten, inte för blött och inte för torrt. Jämn fuktighet hela tiden. Sprayflaska funkar bäst första tiden, när fröet gror och precis har tittat upp. Då hålls ytan lagom fuktig. Sedan måste vattnet nå ner till rötterna i takt med att plantan växer.

När plantorna flyttat ut behöver de som regel vatten varje dag, speciellt om de står i solen. Sista årens varma somrar, när temperaturen nära nog når 30 grader i skuggan och 45 grader i solen har jag behövt vattna krukorna både morgon och kväll.
Det är inte utan att ett droppbevattningssystem är att föredra i detta läget. Funderar på att investera i ett sådant.

Läs här om solcellsdrivet bevattningssystem.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “A och O för att odla utan trädgård”

  1. Jag försöker också mest odla i krukor och lådor i år, delvis för att jag är nybörjare och delvis för att jag kommer behöva ta med mig all min odling till sommarstället i sommar. Härligt med ett så peppande inlägg och bra tips! Tack för det ?

  2. åh va många bra tips! krukodling passar ju extra bra i år när vi ska göra om och bygga en massa i trädgården. “några krukor” kan man ju alltid flytta på om de skulle hamna i vägen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.