Köksträdgård utan trädgård – alla kan odla

köksträdgård utan trädgård

Jag säger det ofta – du kan odla en köksträdgård utan trädgård. Det finns många olika grönsaker som passar fint att odla i kruka. Här tipsar jag om mina favoriter för krukodling.

Köksträdgård utan trädgård

Fastän jag har en trädgård odlar jag gärna i kruka. Tror det är en kvarleva sen min balkongtid. Har du inte en balkong kanske du kan hitta en hörna nere på gården eller vid porten att ha din köksträdgård i krukor.

En husvägg ger både vinskydd och avger värme som kommer växterna till godo. Hitta en vrå någonstans med åtminstone 6-7 h direkt solläge.

I år vill jag slå ett extra slag för det här med att “alla kan odla”. Det tänker jag göra genom att du får följa mina krukodlingar under året, från frö till skörd. Idag börjar jag med att lista de sorter jag tänkt ha i min köksträdgård i krukor.

Vilka sorter passar att odla i en krukträdgård?

Vilka sorter passar då för den som vill odla en köksträdgård utan trädgård, hur ska du tänka när du väljer? I krukan är det ju begränsad yta för ett rotsystem att utvecklas. För att lyckas med odlingen är det viktigt att rotsystemet kan etablera sig – det växer lika mycket under jorden som ovan jorden. Därför passar småväxta sorter, som blir sådär en max 40-50 cm höga; det brukar stå “kompakt och lågväxande” sort på påsen.
Sen är det en fördel att välja snabbväxande sorter, då brukar det stå “tidig sort” påsen

köksträdgård utan trädgård
I april spirar det i krukorna. Jag har förodlat inomhus och plantorna får flytta ut när det blir väder till det. Kyliga nätter täcker jag med fiberäv. Här växer, trädgårdsportlak, ärta, tomat, persilja och ärtskott.
Köksträdgård utan trädgård
I juni är det en prunkande prakt i krukorna och jag skördar för fullt.

Många örtkryddor är också perfekta att odla i kruka. Timjan, oregano, gräslök, salvia och dill t ex. Välj låga sorter.

Börja med det här

I februari är det alldeles lagom att börja förodla inomhus. Börja med de sorter som har längst utvecklingstid.
Paprika är en sådan t ex, ska den hinna bli skördeklar under sommaren är det lagom att så den inomhus redan i januari. Även persiljan petar jag ner då. I februari är det lagom att börja med tomaterna.

Vissa sorter, som är köldtåliga, sår jag utomhus direkt i krukan de ska slutodlas i. Sallat är t ex en “kallvädersväxt”. Den har direkt svårt för att gro när det är över 15 grader. Sallat sår jag i omgångar under säsongen, från februari. På sommaren gäller de att hitta en sval plats för den att gro på.
Bondbönan tål också att ligga i kall jord och gror redan vid 4-5 grader.

Minidrivhus av odlingsväv

Vill du hjälpa växterna lite på traven och få igång dem tidigare på våren kan du göra små minidrivhus av gamla lampskärmar och odlingsväv. De skyddar de späda växterna mot slagregn och hårda vindar. Det är också fiffig att använda när växterna ska avhärdas, dvs vänja sig från inomhus- till utomhusklimat.

köksträdgård utan trädgård
En gammal lampskärm och odlingsväv blir en liten odlingsklocka som skyddar växten.
Köksträdgård utan trädgård
Det är också enkelt att bara lägga en skyddande väv över alla krukorna.

Att odla i kruka är vackert samtidigt som det går att få riklig skörd. Det kräver ingen ogräsrensning, men det gäller att ha koll på vattningen. Jorden i krukan torkar ut fort i värmen, speciellt när solen står direkt på krukan.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit mer ingående om de olika sorters växterna och vad du kan tänka på när du ska odla i kruka.
Länkar till inlägget “Odla köksträdgård i kruka” där du kan läsa mera.

4 svar på ”Köksträdgård utan trädgård – alla kan odla”

  1. Jag försöker också mest odla i krukor och lådor i år, delvis för att jag är nybörjare och delvis för att jag kommer behöva ta med mig all min odling till sommarstället i sommar. Härligt med ett så peppande inlägg och bra tips! Tack för det 🙂

  2. åh va många bra tips! krukodling passar ju extra bra i år när vi ska göra om och bygga en massa i trädgården. “några krukor” kan man ju alltid flytta på om de skulle hamna i vägen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.