119873092

Sallatsfavoriter att frossa i under hela året

sallatsfavoriter

Bindsallat, huvudsallat, plocksallat, vintersallat, drivsallat, butterhead, sallatscikoria, sockertoppsallat, endivesallat och romansallat.

Listan med olika sallatsfavoriter kan göras lång. Sorterna har olika karaktär och egenskaper – sallat kan vara smörig, besk, nötig eller krispig t ex.
Jag tipsar om mina odlingsvärda sallatsfavoriter och vad som utmärker dem. Sedan är det bara att frossa i sallat hela säsongen lång.

Sallatsfavoriter

Jag älskar att frossa i sallat, jag kan äta sallad morgon, middag och kväll. Då vill jag ha bred variation så jag inte tröttnar. Färg, form och konsistens gör sallaten användbar till så mycket. På mackan, i smoothisen, i salladen, i wookpannan etc.

Här går jag igenom mina 7 absoluta sallatsfavoriter, som jag bara inte vill vara utan. Det är sorter jag finner lättodlade och som jag inte haft några problem med. Har inte drabbats av några sjukdomar etc.

Deras olika karaktärer kan vara allt från att de är köldtåliga eller värmetåliga, att de går sent i blom, att de knyter huvuden eller plockas blad för blad. Det ger ett brett användningsområde att odla denna mix av olika sallater. Förresten – om du inte vet det redan – sallat är det vi odlar, sallad däremot är det vi mixar ihop och äter.

All the year round – Butterhead

Den här sallatsfavoriten kan knyta huvuden. Men det är sällan den hinner göra det hos mig för den är försvinnande god och jag börjar skörda blad efter blad.

Den står sig länge ändå och bara fortsätter att producera blad över lång tid. Den är sen att gå i blom. Bladen är mjuka och smörigt goda. Det är inte för inte som den kallas för ”butterhead”.

Sent på hösten sätter jag en av mina portabla drivbänkar, med fönster över den. Den står emot en del frost och jag har skördat den så sent som in i november här i zon 1. Att odla den i kruka eller balkonglåda funkar fint, vilket går att göra med alla sallater.

frossa i sallat
All the year round.

Little Gem – Bindsallat – Romansallat

Lilla Gem är en annan av mina absoluta sallatsfavoriter. Det är en minisallat, som knyter huvuden och jag kan bara inte motstå att stoppa den rakt av i munnen och njuta av dess krispighet. Huvudena är små och kompakta, med en lite nötig smak och krispiga blad. Det är en romansallat som också kallas för bindsallat. Karaktäristiskt för romansallat är att den brukar ha avlånga och grova blad.

Romansallaten lär ha fått sitt namn för att romarna sannolikt åt den.
Namnet är ganska nypåkommet, tidigare var sallaten känd som cossallat. Den kallas också för bindsallat för att man brukar binda ihop bladen, då det kan vara ganska löst sittande toppblad om huvudena är stora.
Little Gem ”binder” sig dock själv och huvudena är så små att någon bindning behövs inte. Även Gem är mycket köldtålig och med odlingsväv över eller i en drivbänk går det att skörda den sent in på hösten. Det är en sallat som är resistent mot många sjukdomar som kan angripa sallater.

Bijou

Bijou har en mycket vacker djup röd färg, som ger fin kontrats till vilken maträtt som helst och den har lite beska i smaken. Den kan plockas som bladsallat och har du tålamod att vänta så knyter den huvuden också.

Bijou tål värme bra och är resistent mot mjöldagg och går inte så lätt i blom och kan skördas under stor del av sommaren.

sallatsfavoriter

Catalogna – plocksallat

Catalogna ser ut som maskrosblad eller förvuxen Rucola och den kallas även för ”Italiensk maskros”. Det här är en plocksallat som plockas blad för blad. Den har en mild besk smak och går sent i blom.
Sommarsådda plantor övervintrar gärna på växtplatsen och börjar spira till våren igen.

Unna dig att frossa i sallat från tidig vårvinter till sent in på hösten, t o m långt efter att första frosten kommit.

Gustav’s Salad – Drivsallat

Gustav är nog den mest klassiska av alla sallatssorterna för mig. Löst knutna huvuden, som den man köper hem från affären – salladen jag åt som barn. Fast om det verkligen var just denna sorten vet jag inte. Men likheten är slående.

Smaken är frisk och mild. Det här är en sk drivsallat. Den är snabbväxande och växer bäst i just drivbänk eller i växthus. Jag lyckas bra med den på friland också, med då har jag odlingsväv på, så den står skyddad.

Gustav vill jag inte plocka som plocksallat utan jag väntar snällt på att den knyter huvuden. Eftersom den är så snabbväxande så behöver jag inte vänta så länge.

frossa i sallat
Gustav’s Salat

Vintersallat – Mâche – Fältsallat

Återigen många namn på en och samma sort, vilket kan vara förvirrande. De här små rosetterna av sallat är nötigt goda. Vintersallaten köper vi i affären, ofta i påsar med salladsmix och då kallas den för Mâche (maché är en felstavning enligt wikipedia, men det är så vi oftast ser det stavas). Det här lär vara den mest köldtåliga av alla sorter. Jag är benägen att hålla med, den klarar långvarig frost, förvisso kan den sloka, men när det blir plusgrader återhämtar den sig med nya blad.

Jag sår den sent på hösten och sedan får den övervintra i landen. Jag skyddar den genom att lyfta en portabel drivbänk på plats över den när vintern kommer – det gör att jag kan skörda redan i mars. Då lyfter jag upp hela rosetten av blad, med roten.

sallatsfavoriter
Mâchesallat skördad i mitten av mars.

Endivesallat – Sallatscikoria

Cikoria är egentligen inte en sallat utan en ört. I mataffären säljs den ofta under benämningen Endivesallat och den kan även kallas sockertoppssallat – inte så konstigt med tanke på dess form. Den kan sås på hösten för tidig vårskörd.

Ni vet den där toppiga ljusgröna lilla salladen, som man kan ta loss bladen och göra båtar av. På mingel brukar de vara fyllda med nån krämig röra och så stoppar vi dem direkt i munnen. Den bjuder på ett krispigt tuggmotstånd och beska i smaken.

frossa i sallat
Sallatscikoria – endivesallat.

Sallat är inte bara sallad, om du förstår vad jag menar. Den förtjänar att ha sin givna plats i varje måltid. Strimlad rå som garnering eller snabbt upphettad i en wokrätt, i gröna näringsdrinkar och såklart i en fräsch sallad som kan göras matig med pasta. Unna dig att frossa i alla dina sallatsfavoriter!

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

odling
recept på egenodlat

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.