119873092

Är det skillnad på fänkål och fänkål?

sötfänkål

Är det nån skillnad på fänkål och fänkål?
Den rena arten av fänkål (Foeniculum vulgare), i vardagstal även kallad kryddfänkål eller bladfänkål, är den som vi ofta tar fröna av och använder som krydda i t e x bröd.
Inte att förväxla med sötfänkål, även kallad knölfänkål – den som bildar en vit knöl vid basen.

Kryddfänkål, bladfänkål, knölfänkål och sötfänkål – vad är vad?

”Gå in och ta fänkål i trädgården”, sa grannen.
Eftersom jag älskar fänkål blev jag överlycklig. Detta är några år sedan och då hade jag aldrig odlat fänkål.
Nån dag senare travade jag in till grannen, men kunde inte hitta någon fänkål. Besviken gick jag hem och tänkte att hon nog valt att skörda den själv.

”Ville du inte ha fänkål”? frågade grannen några veckor senare. Vi stod då i hennes trädgård. Jag förklarade att jag inte hade hittat någon fänkål.
”Men, här” sa grannen och pekade rakt framför mig.
Jag tittade på dillkronorna och förstod inte vad hon menade. Sedan brast hon ut i skratt. Jag förstod att saker och ting inte var som jag trodde.

Överblommad fröställning på kryddfänkål.

Hur som helst så redde vi ut att det jag trodde var dill med frökronor, var i själva verket kryddfänkål. Vars frökapslar var redo att skördas. Med andra ord kan krondill och kryddfänkål vara förvillande lika för den oinvigde. Hade jag bara smakat och luktat på den så hade jag inte kunnat ta miste.

Blommande kryddfänkål.
Blommande krondill.

Men håller ni med om att de är lite lika i alla fall? Och jag som utger mig för att vara kunnig i odling… men som sagt, det här var flera år sedan och nu kan jag le åt fadäsen. En lär så länge en lever.

Emellertid tillhör just fänkål, dill och t o m morot samma botaniska familj. Alla tre har ju liknande blad.

Sötfänkål eller knölfänkål

Oavsett min okunnighet gällande kryddfänkål så var det jag letat efter alltså knölfänkål. Fänkålen som bildar en vit bula vid basen. Även kallad sötfänkål.

sötfänkål
Sötfänkål eller knölfänkål.

Dessutom har jag nyligen lärt att det finns en sort som heter Bronsfänkål, med just bronsfärgade blad, som är flerårig. Fick tips av fina @helenaroth om denna sorten. Den ska införlivas i köksträdgården.

Att odla sötfänkål med knöl

Viktigast av allt är att efter detta började jag odla sötfänkål i alla fall. Först och främst för att jag är överförtjust i sötfänkål, men också för att komma över min rädsla för att odla den. Hade ju hört att den skulle vara svårodlad.

Så här i efterhand kan jag ju inte påstå att det är helt lätt, resultatet blir inte som förväntat. Den fina vita knölen blir liksom lite mer avlång än som en bula.

sötfänkål
Inte ser det här ut som den man köper i mataffären?

Svårigheten med att odla sötfänkål lär vara att den inte ska sås för tidigt på året, då går den lätt upp i blom och då stannar knölen av i tillväxt och blir träig. Det finns sorter som är trögblommnde, det står på påsen. Det är en fördel att välja dem.

Jag förodlar fänkål inomhus först i början maj och planterar ut den i slutet av juni. Den lär vilja ha jämn tillgång på vatten, så att den inte torkar ut längre perioder. Kanske vattnar jag inte tillräckligt?

Odla skott av fänkål inomhus

Slutligen odlar jag skott av fänkål inomhus på vintern, men då är det frön från kryddfänkål jag odlar. Den är förvillande lika dill, eftersom jag skördar den som unga skott, när den bara är en månad gammal. Men smaken av anis går inte att ta miste på här!

De bångstyriga skotten av kryddfänkål är redo att skördas.

Här kan du läsa hur jag odlar fänkål som mikrogrönt eller skott och vad du kan använda dem till.

Här hittar du recept på smoothie med fänkålsskott.

Vill du lära dig mer om att odla skott?
Gå med i gruppen ”allakanodla” på facebook.

JAG FINNS HÄR OCKSÅ:

facebook               

 instagram               

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.