119873092

Odla fänkål som mikrogrönt

fänkål mikrogrönt

Fänkål ( Foeniculum vulgare ) har en pikant smak av anis. Fänkål passar fint att odla som mikrogrönt eller gröna skott som man också säger. Skotten kan skördas unga, när bara de första hjärtbladen är utvecklade. Den som har tålamod väntar en månad och kan skörda de dilliknande bladen när de vuxit till en härlig ofrisserad djungel.

Vad är mikrogrönt eller skott

Det karaktäristiska med att odla skott eller mikrogrönt är att man skördar oftast bladen när de bara utvecklat de första hjärtbladen. Dessa ser ofta annorlunda ut än nästa bladpar som kommer på den lilla plantan, kallade karaktärsbladen.
Många hjärtblad kan vara förvillande lika och utan namnskyltar blandar jag ibland ihop vad jag sått. Oftast kan jag smaka mig fram till vad jag sått eller så väntar jag tills nästa bladpar dyker upp – då brukar det klarna.

De första hjärtbladen på fänkålsplantan.

Fänkål som mikrogrönt

När fänkålsskotten blivit en månad gamla är de förvillande lika dill. Hur som helst går smaken inte att ta miste på. Smaken av anis är så karaktäristisk när det gäller fänkål.

fänkål mikrogrönt
Fänkål odlad som mikrogrönt, en månad gamla skott. Här har även de dilliknade karaktärsbladen utvecklats.

Mikrogrönt i maten

För att alla fina enzymer i skotten ska vara intakta bör de inte värmas upp över 42 grader. Följden blir annars att enzymerna dör. Det gäller för övrigt för all föda. Enzymerna hjälper till med matsmältningen och är viktiga för oss.

Vissa smaker bara gifter sig, som man säger. Här är några tips på vad fänkål passar ihop med.

  • Fänkål går fint ihop med t ex apelsin och hallon. Prova i en fruktsallad eller smoothie.

    Receptet på smoothie med smak av fänkål hittar du här.

  • Fänkålsfröet är en fin smaksättare på bröd tillsammans med kummin och anis.
  • Mixa fetaost med lite smör och skott av fänkål och du får ett supergott pålägg till mackan.
  • Fänkålsfrö är en av ingredienserna i kryddan curry.

Gör så här för att odla fänkål som mikrogrönt

  1. Börja med att blötlägga fröna 1 dygn. Först och främst hjälper blötläggning fröet att vakna till liv, men det mjukar även upp skalet, som då lättare släpper från skottet. Just skal av fänkål har annars en tendens att klamra sig kvar på det lilla skottet.
  2. Därefter väljer jag djup på kärlet beroende på hur länge jag tänker odla skotten. Eftersom rotsystemet blir större ju längre skotten växer behöver de mer utrymme att växa på. Skott som ska växa i en månad mår bra av i alla fall 6-7 cm djup. Däremot räcker det med bara 2-3 cm om du ska skörda fänkålen när endast hjärtbladen är utvecklade.
  3. Jorden kan vara vanlig blomjord. Även den näringsfattigare såjorden går också bra. Eftersom skotten växer förhållandevis kort tid innan de skördas så klarar de sig utan alltför näringsrik jord.
  4. Sedan strör jag ut fröna ovanpå jorden, lite pilligt är det ju eftersom de är blöta.
  5. Fortsättningsvis håller jag sådden täckt med dubbelt bakplåtspapper. Det förhindrar fukten att avdunsta de första dygnen när fröet gror. Pappret tar jag bort när jag ser att fröet precis har börjat gro.
    Kika till sådden en gång om dagen och spraya med vatten vid behov.
  6. När fröet börjar utveckla bladen går jag över till att vattna i jorden. Sådden får aldrig torka ut, men jorden ska ju inte heller bada i vatten.
  7. Odlar du inomhus behövs tillskottsljus vintertid. Mina sådder står under vanlig lysrörsbelysning i hemmabyggda odlingsstationer.
    När sådderna står i fönsterkarmen, med element under, torkar jorden som regel ut väldigt fort. Då gäller det att ha koll på dem!
Mina hemmabyggda odlingsstationer med diverse olika lysrörsarmaturer som extraljus.

Vad är det för skillnad på fänkål och fänkål?

Här kan du läsa om skillnaden på kryddfänkål och sötfänkål.

Jag köper fänkålsfrö hos Sproutly – här kommer du till deras sida.

Sproutlys fänkålsfrö funkar både för att odlas som skott och att grodda.

Vill du lära dig mer om att odla skott?
Gå med i gruppen “allakanodla” på facebook.

JAG FINNS HÄR OCKSÅ:

facebook               

 instagram               

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.