119873092

Jordfabrik i låda

Jordfabrik i låda

Gör din egen jord genom att starta jordfabrik i låda. På Youtube-klippet i inlägget visar jag hur jag gör. På det här sättet gör du jord av ditt matavfall och trädgårdsrens. Funkar att göra även för dig som odlar på balkongen. Du kan börja odla direkt i lådan.

Enligt SCB (statistiska centralbyrån) slänger en person i genomsnitt 28 kilo ätbar mat som hamnar i soporna, medan 26 kilo mat och dryck hamnar i avloppet. Det rör sig alltså totalt om 54 kilo per person och år, vilket motsvarar cirka ett kilo i veckan (2015).

Lägger man där till den mängd trädgårdsavfall som samlas in på återvinningsgårdar runt om i landet så blir det totalt 728 570 ton hushållsavfall som komposteras eller rötas (2015 – sopor.nu). Då är vi uppe i 74 kilo per person och år.

Torka ogräset

Jag ska alltså ta tillvara allt avfall i trädgården och köket. Ett sätt är att stoppa fermenterat matavfall och trädgårdsavfall direkt i lådor och krukor som du toppar med jord. Är du orolig för att ogräs ska slå rot – låt det ligga och torka i solen först. Jag har en ”skröffsskottkärra” – i den lägger jag ”skröffs” på tork. Den här skottkärran har hål i botten, så regnvattnet kan rinna ur.

Jordfabrik i låda
Rotogräs på tork i skröffsskottkärran.

Starta jordfabrik i låda

Jag är alltid i behov av mer jord. Tänk att slippa släpa hem säckar från stormarknaden, med mestadels torv i. Att sluta trädgårdens kretslopp. Undrar hur mycket jord det skulle kunna bli av 74 kilo avfall? Det tänker jag ta reda på i år. Som ett led i att bli självförsörjande på jord startar jag jordfabrik i låda.

Oavsett om du har trädgård eller inte kan du odla och då behöver du jord. Jag är en förespråkare av krukodling. På innergården, på fönsterbrädan eller på balkongen – det var där jag började en gång i tiden. I den här jordfabriken kan du börja odla direkt.
Jag har bokashi-fermenterat mitt matavfall. Om du inte vet vad det är kan du läsa om det här: www.bokashi.se

Jordfabrik i låda
Matrester fermenterade i hink med Bokashi-metoden.


I den här lilla filmen visar jag hur jag startar jordfabrik i en låda som jag isolerar. Isoleringen gör att jag kan börja odla tidigt på säsongen, den stoppar kylan. Alltså inte nödvändigt att isolera senare på säsongen.


Här visar jag ett annat sätt att ta tillvara trädgårdsavfallet när jag anlägger ny odlingsyta.
Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.