Ny odlingsyta utan att gräva

Ny odlingsyta utan att gräva

Jag vill dela med mig av två olika sätt att skapa ny odlingsyta utan att gräva och utan att släpa hem säckar med jord.

Du har i princip allt material du behöver i din trädgård för att skapa ny odlingsyta utan att gräva. Många av oss slänger bort dessa tillgångar och släpar hem tonvis med plastsäckar med mestadels torv i. Vare sig du har lerjord eller sandjord finns det genvägar för att slippa gräva nya land.

Det gäller att ta till vara naturens kretslopp. Nu är det i början av mars och det börjar bli dags att beskära träd och buskar. Släng absolut inte grenarna. Om du inte krattade löven i höstas, samla ihop dem nu. Spara, spara –lägg i komposten eller säckar så länge, om du inte ska anlägga ytan just nu.

Här tipsar jag om två enkla och grävfria sätt att skapa mer odlingsyta.

Alternativ 1: Använd bortrensade växtdelar efter vårstädningen

Jag börjar med att täcka marken med två lager dagstidningar. Blöt dem så ligger de bättre på plats och blåser inte iväg. Täckningen förhindrar att underliggande gräs/ogräs växer upp i den nya bädden. Vill du markera ytan kan du sedan placera t ex en pallkrage ovanpå tidningarna. Tidningarna får gärna sticka ut under ramen.

Första lagret består av kvistar och grenar

I botten lägger jag kvistarna från beskärningen, inte de allra tjockaste, max upp till 2 cm tjocka. Det är en fördel att klippa dem i bitar. Har du en flismaskin är det toppen. Jag köpte en begagnad på Blocket på nätet för 200 kr, så det går att fynda.

Jag står vid flismaskinen och petar i kvistar.

Det är jättekul att stoppa pinnar i maskinen och se vad som kommer ut i andra änden.

Skottkärra med flis

En skottkärra full av trädgårdens guld – flisade grenar.

Andra lagret består av löv och rabattrens

Ovanpå kvistarna lägger jag sedan löv, blad och stjälkar jag rensat i rabatterna. Ett litet obs för att eklöv lär ta rätt så lång tid på sig för att brytas ned. Ett sätt att hjälpa dem på traven är att låta dem gå en match med gräsklipparen. När de finfördelats går nedbrytningen snabbare.

Flis och löv i odlingslåda

Här har jag varvat flis och löv. Det spelar ingen roll hur tjockt lagret av detta material blir, här har jag två pallkragars höjd.

Till sist toppar jag med 10 cm jord, helst som jag tar från någon annanstans i trädgården. Denna gången hade jag inte så det räckte till, så jag fick helt enkelt köpa jord i säck. Vilket jag på sikt planerar att sluta med när jag är självförsörjande på jord genom att kompostera.

Odlingslådan är klar och toppad med jjord.

Nu är det klart – ny odlingsyta utan att gräva. Lådan stod klar i höstas och nu på har materialet sjunkit ihop. Det gör inget eftersom jag ska lägga på ny mylla varje höst.

Nu är det bara att odla i detta. Materialet under kommer att brytas ned och bli finfördelad jord med tiden.

Alternativ 2: Täck marken med komposterad mylla

Till skillnad från första alternativet, där jag använder växtmaterial som inte är nedbrutet, så används förmultnade växtdelar här.

Även här täcker jag marken med blöta tidningar, snåla inte, använd hela tidningens tjocklek och pussla på. Om du är förutseende kan du täcka marken redan på hösten, med te x en mörk markväv. Till våren tas väven bort och materialet under är nedbrutet redan. Men det kräver ju lite planering, jag är inte så förutseende utan vill omsätta mina idéer direkt.

Sen är det bara att gå och hämta myllan i komposten och lägga på ett ca 10 cm tjockt lager ovanpå tidningarna. Har du ännu inte börjat kompostera går det lika bra att ta vägen till tippen (renhållningsverket) och köpa kompostmylla.

Nu tar jordens egna grävare vid

Det som händer sedan – i båda alternativen – är att jordens egna grävare tar vid och börjar arbeta.

MASKARNA älskar kompostmylla, de smaskar i sig detta. De gräver sig upp och ner i jorden och luckrar den, dessutom tillsätter de syre samtidigt. Deras bajs gödslar marken. Har du mask i landen är det ett tecken på frisk och bördig jord.

Fortsatt skötsel av bäddarna

I framtiden behövs heller inget grävande. Båda typerna av bäddar sköts genom att varje senhöst lägga på ett nytt lager kompostmylla. Sådär en 5-7 cm. När våren kommer är materialet klart att odla direkt i.
Det går såklart att när som helst ställa om en befintlig odlingsbädd till att bli grävfri. Den sköts enligt ovan.

Första året odlar jag ”ovanjordväxter” i dessa nya bäddar. Alltså inte rotsaker som växer nedåt jorden. T ex skulle kål och ärtväxter passa bra. Jorden kan få en säsong på sig att bli lucker och bearbetad av maskarna och mikroorganismerna.

Kompostmylla är det enda jordförbättringsmaterial och näringstillskott du behöver tillsätta jorden enligt Charles Dowding – brittisk odlare – som praktiserar “NO DIG” – metoden. Besök Charles Dowdings hemsida här.

Här hittar du mig på facebook och instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.