Gröna tomater – 6 sätt att ta till vara dem på
Har du också gröna tomater och bara hoppas att de ska hinna mogna? Låt det gröna vara ett inslag av omväxling till de röda tomaterna. Här får du 6 tips på hur du kan förvara och tillaga de gröna tomaterna.
Stekta gröna tomater
Som en anekdot vill jag inleda med att fråga oss som känner till filmen ”Stekta gröna tomater” (från 90-talets början) – har du någonsin ätit stekta gröna tomater? Jag trodde länge och väl att det här bara var en kul grej – man äter inte stekta gröna tomater på riktigt.
I amerikanska södern är stekta gröna tomater dock en klassisk frukosträtt, men kan även serveras som en förrätt, snacks, brunch eller som tillbehör på en buffé.
Är de gröna tomaterna giftiga
Någon kanske funderar på om gröna tomater är giftiga, precis som gröna potatisar – de är ju ändå släkt. Gröna tomater är ju omogna och innehåller tomatin, ett ämne som är besläktat med solanin som finns i grön potatis. I stora mängder kan tomatin ge illamående och magbesvär. Men i liten mängd är faran inte särskilt stor.
Här kommer 6 tips på hur du kan ta till vara gröna tomater
1. Frysa gröna tomater
Det går utmärkt att frysa både gröna och röda tomater. Frys dem hela eller skär i bitar. När du tar fram dem är de dock slabbiga och passar bra att ha i grytor eller göra marmelad på.
2. Eftermogna tomaterna
I rumstemperatur mognar tomaterna som regel inom en vecka. Jag låter dem ligga i en skål på soffbordet eller köksbänken, inte i direkt soljus. Det gamla knepet att förvara ett äpple med tomaterna, för att få dem att mogna snabbare, har jag aldrig provat. Äpplet lär avge etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Så det kan vara värt att testa om du vill skynda på mognaden.
3. Stekta gröna tomater
Ja, det var ju bara dags att prova detta. Kombinationen av tomaternas syrlighet, den krispigt stekta ytan och en len basilikacreme är suveränt god. Jag kommer inte äta stekta gröna tomater till frukost, men på buffébordet har de sina givna plats och som brunch.
Knepet är att dubbelpanera tomaterna. Sedan fräser du dem i olja så ytan blir rejält frasig. Recept på stekta gröna tomater hittar du här.
4. Grön tomatmarmelad utan vitt socker
Att sylter och marmelader är något som ska kunna förvaras i burk ett helt år går bort för mig numera. Frysen är uppfunnen och vi vet idag att socker inte är helt nyttigt. Jag vill helst undvika vitt socker och mina smaklökar har vant sig vid mindre sötma.
Men ingalunda vill jag vara utan det söta i livet. Grön tomatmarmelad, sötad med honung håller en vecka i kylen och i frysen ännu längre. Konsistensen i marmeladen får du genom att tillsätta chiafrön. Mumsigt till nybakade scones och ett måste på ostbrickan. Snabbt och lätt att göra och går att variera med olika smaker. Jag har citronskal och ingefära i. Receptet hittar du här.
5. Chutney med gröna tomater
Har inte gjort detta själv, men här kommer ett recept från Aftonbladet som verkar smaskens: Chutney med gröna tomater
6. Inlagda gröna tomater
Detta ska jag också prova någon gång. Håll till godo med ett recept från Allt om mat så länge: Inlagda gröna tomater.
Prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Vilka bra tips. Jag är verkligen ingen med gröna fingrar men varje år så odlar jag just tomater. Tycker det är så trist att inte alla hinner mogna. Ska ta in mina små gröna på direkten imorgon. ?
Den där marmeladen alltså! Herrenaddå vad den ser god ut. Nästan synd att jag inte har några så omogna här …
Och nä, jag har inte ätit stekta gröna, men minns filmen! Oj, vad jag gillade den. Tack för att du delar med dig av både recept och dina egna tankar kring när du kommer att äta dem.
//Malin
Capellagårdens gröna tomatmarmelad. Ett recept jag fick mig till dels för en herrans massa år sedan som min moster fortfarande gör. Supersmarrigt med riktigt mycket ingefära i! 🙂
Tack för walk down memory lane med andra ord, det var länge sen jag tänkte på den marmeladen.
Tack för alla bra ideer, nu gäller det bara att välja vilken man ska testa… Ole, dole, doff 🙂
🌞 rekommenderar tomatmarmeladen. Kul du gillade tipsen. Man kan ju bar inte låta de gröna förgås.