119873092

Kvittenmarmelad – vinterns godaste marmelad?

kvittenmarmelad

Sent på hösten mognar kvitten, de ser ut som stora gula päron. De flesta av oss känner kanske till dess släkting – rosenkvitten. Kvittenfrukterna är sagolikt vackra där de hänger på trädet. De lockar till att sätta tänderna i, men prova inte innan du slagit frukten. Gör istället en härligt god kvittenmarmelad.

Kvittenmarmelad

Jag har lyckan att ha en granne som har ett stort kvittenträd (tack Alice för frukterna). Första gången jag såg frukterna förstod jag inte vad det var. Ska du äta kvitten rå ska frukten slås först. Försöker du äta den direkt från trädet så är risken att tänderna näst intill lossnar. Frukten är hård.

Du slår frukten genom att hålla den i ena handen och slår på den med en brödkavel. Då känner du hur frukten mjuknar. Det som händer är att saften frigörs. Sen kan du skära frukten och äta den i bitar.

kvitten

Jag kan inte påstå att jag tycker det är nån smaksensation att äta frukten rå. Tacka vet jag marmelad av kvitten. De gula frukterna blir en vackert rödbrun marmelad med sega fruktbitar.
Med grapefrukt, ingefära och lite rom blir detta en syrligt god marmelad. Ett ”måste” på ostbrickan i vinter.

Jag är inte en förespråkare av att äta socker. Men socker är oslagbart när det gäller dess konserverande förmåga. Det här är en av få gånger jag använder socker.

Kvittenmarmelad

Ingredienser ca 4 st burkar

  • 950 gr kvitten skuren i små bitar
  • 2 grapefrukter (gärna blodgrape)
  • 800 gr socker
  • 2 msk rom (eller konjak)
  • 1 tsk ingefärapulver

Skölj frukten, skala den genom att skära med kniv. Frukten behöver inte skalas, men den kan vara lite luden i skalet – det kan du gnida bort med en disksvamp.

kvitten

Klyfta den som ett äpple, så du skär runt kärnhuset. Dela därefter klyftorna i cm- stora mindre bitar.

kvitten

Bli inte förskräckt om bitarna börjar mörkna när du skurit upp dem. Det är antagligen en oxidation som sker när syret kommer i kontakt med fruktköttet.
Skär skalet av grapefrukterna, klyfta sedan även dessa, så du skär runt de sega strängarna i mitten. Skär klyftorna i små bitar. Lägg allt i en gryta.

kvittenmarmelad

Låt koka upp och rör hela tiden. Vrid ner värmen och låt småputtra, frukten ska börja vätska sig. Vätskar det sig inte kan du tillsätta 1/2 dl vatten. Ångkoka frukten under lock i 30 minuter, rör ofta. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt, men minimalt, annars kommer inte marmeladen att gelea sig.

Tillsätt sockret och låt koka upp under omrörning tills sockret smällt. Vrid ner värmen och låt det småputtra igen, nu utan lock, i ca 2 timmar. Rör med jämna mellanrum och ha koll hela tiden. Sist rör du ner rom och ingefära.

Gör syltprov genom att ta en tesked av marmeladen och lägg på ett fat. Ställ det i kylen. När den kallnat drar du med en sked mitt i vätskan. Om skåran blir kvar har marmeladen ”stannat” och är klar. Om inte behöver den koka lite till.

kvittenmarmelad

Häll marmeladen på väl rengjorda burkar som hettats upp i 100 grader, 10 minuter i ugnen (även locken). Häll marmeladen på de varma burkarna, ända upp till kanten och sätt på locket.

kvittenmarmelad

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

10 svar till “Kvittenmarmelad – vinterns godaste marmelad?”

    1. Ja jag låter den faktiskt puttra i 2 timmar. Tills jag får lagom.konsistens på bitarna, tycker de blir för hårda annars. Så prova dig fram. Men i alla fall 1,5 timmar behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.