119873092

Grön tomatmarmelad utan vitt socker

grön tomatmarmelad

Grön tomatmarmelad, utan socker, har kommit för att stanna i mitt hushåll. Med smak av ingefära och citron är denna chiamarmelad en höjdare på ostbrickan eller på scones.

Grön tomatmarmelad

Marmelad – smaka på ordet- sött, syrligt, beskt – den kommer i så många smaker och skepnader. Näst efter fikonmarmelad är grön tomatmarmelad min favorit.
Vad är marmelad för dig – något på mackan, att ha till ostbrickan, att lägga i gröten, i smoothies, smaksättare i såser? För mig är marmelad något som äts färsk. Inte något som jag stoppar på burk i ett år och som ska hålla öppnad veckevis i kylen.

Ingredienser 2 små burkar

  • 1/2 kilo gröna tomater
  • 2 msk finhackad ingefära
  • saft från 1/2 citron
  • rivet skal från en halv citron
  • 1 dl honung
  • 2 msk chiafrön

Börja med att tärna tomaterna. Lägg dem i en gryta och låt småkoka, rör under tiden tills att de saftar (annars tillsätt lite, lite vatten, så det inte kokar torrt). Låt småputtra, rör regelbundet, tills att tomaterna är mjuka och det är en simmig röra.

Tillsätt ingefära, citronsaft, citronskal och honung. Ge marmeladen ett hastigt uppkok och låt sedan svalna till rumstemperatur.

Rör sist ner chiafröna. Låt svälla 20 minuter och lägg sen över på burk, håller en vecka i kylen. Kan med fördel frysas.

chiamarmelad
Morotscones med nötsmör och tomatmarmelad.

Recept till de glutenfria morotscones hittar du här.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Grön tomatmarmelad utan vitt socker”

        1. Hej Synnöve. Det ska ju vara något som gelear sig. Borde ju kunna gå med vanliga gelatinblad eller agaragar – som är ett pulver från en alg som kan används som ett vegetabiliskt alternativ. Har dock inte använt detta själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.