119873092

Anlägga en skuggrabatt på hösten

anlägga en skuggrabatt

Att anlägga en perennrabatt för skugga kräver lite eftertanke när det gäller val av växter. Med rätt sorter kan du få en prunkande rabatt i skuggan. Här anlägger jag en skuggrabatt på norrsidan om en häck och tipsar om val av skuggväxter och vad du kan behöva tänka på.

Anlägga en perennrabatt för skugga

Ett outnyttjat hörn i trädgården kan bli en prydnad som förhöjer stämningen i hela trädgården. Jag hade en hörna som såg tråkig ut och jag passerade den varje dag på väg till köksträdgården. Jag beslöt att jag ville ha det vackert på min väg och jag ville runda av det vassa hörnet.

Trädgården är platt och har få höjdvariationer. Här ville jag passa på att få in både höjd och form. Med runda former i trädgården böljar sig växterna fram och ger en harmonisk känsla. Det finns många fina skuggväxter.

1 Papper och penna

Jag börjar med papper och penna. Bara leker och känner och till sist hittar jag formen. Behöver inte vara nåt proffsverk – det är sannerligen inte mina skisser!

perennrabatt för skugga

2 Markera formen på rabatten

Gå sen ut och markera formen på rabatten och känn efter hur det känns i verkligheten. Om du ska ha en rundad rabatt är ett bra knep att använda trädgårdsslangen, den går lätt att forma. Ta god tid på dig och känn in att formen harmonierar med övriga trädgården, att proportionerna känns rätt. Gör inte rabatten för bred, tänk på att du ska komma åt även längst in.

3 Förbered marken och jordförbättra

När jag hittat formen  grävde jag bort svålen på gräsmattan och luckrade upp jorden med grepen. Här har växt gräs i åtskilliga decennier och marken var rätt packad. Dessutom har jag lerjord så jag la på massor av förmultnad kompost.

I vanliga fall är jag en förespråkare av ”No-Dig” metoden. Att helt enkelt inte gräva, utan låta jordens egna grävare – maskarna jobba. Men det kräver lite förberedelser och jag hade inte tålamod att vänta.
Titta gärna på Charles Dowdings video hur han gör – han är min förebild.

Inte för bred rabatt

Eftersom jag har en häck bakom rabatten behöver jag kunna gå där för att klippa häcken. Jag beslöt därför att göra en gång, med plattor längst bak i rabatten. Därför gjorde jag också rabatten lite bredare, eftersom jag kan komma åt den även från andra sidan.

skuggväxter
Längst bak i rabatten, in mot häcken, ligger plattor. Dels underlättar det att komma åt längst in i rabatten och dels blir det lätt att gå där när häcken ska klippas.

4 Val av skuggväxter

Växterna jag har i min skuggrabatt är:

 • Förädlad blåsippa
 • Nejlikrot
 • Alunrot
 • Astilbe
 • Funkia
 • Vintergröna
 • Salix på stam
 • Lungört

Det finns många sorters växter som passar att växa i skugga. Funkia är just en sådan. De finns i en mångfald av sorter. Växten är vacker även när den inte blommar och det är främst deras bladverk jag uppskattar dem för.

Att köpa växter kan lätt göra hål i plånboken. Kolla in vad grannen har istället och hör om ni kan byta växter med varann. Hösten är ju en tid för att ta upp och dela växter som växt sig stora. Även ett litet skott växer snabbt på sig.

skuggväxter
Funkia har ett vackert bladverk och här blommar den med blå klockor på resliga stänglar (Hosta lancifolia) som liksom svävar ovan plantan. Blommorna kommer under senare delen av sommaren.

 

skuggväxter
Lungört är också en av mina favoriter, även den finns med olika bladverk och har små söta blommor som tittar upp tidigt på våren. Finns med både blå, rosa och vita blommor.

 

skuggväxter
Alunrot har små klockliknande blommor som svävar på en stängel ovanför bladverket.

 

anlägga en skuggrabatt
Stenplattorna i den upphöjda cirkeln är limmade ihop med stenlim. På våren ser inte rabatten mycket ut för världen. Till vänster växer, alunrot, nejlikrot, blåsippa och astilbe.

 

anlägga en skuggrabatt
På försommaren blommar den vintergröna Vincan med blå blommor. Den uppstammade japanska dvärgviden, salixen, eukalyptusviden ”Hakuro Nishiki” ser ut som att den blommar med rosa/vita bladspetsar. Men det är bara bladen som sen byter färg till grön/vita.

 

skuggväxter
När växterna blommat över utgör bladverken en praktfull grön prydnad. Jag väljer växter inte bara utifrån en vacker blomma, utan bladverket är minst lika viktigt för mig.

5 Plantera inte för tätt

Missbedöm inte växternas förmåga att bre ut sig. Det är lätt att plantera för tätt när växterna är små. Det ser så tanigt ut med de små plantorna och en massa jord emellan, men kolla upp hur stor plantan blir som fullvuxen.

Viktigt är också att ha koll på höjden så att de inte skuggar en lågväxande granne.

Värt att tänka på är att blanda växter med olika blomningstid. Så att du alltid har något som blommar i rabatten.

 

Här kan du läsa vidare om hur jag gör ny odlingsyta utan att gräva.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

14 svar till “Anlägga en skuggrabatt på hösten”

 1. Oj oj så inspirerad jag blev! Vi håller på att väcka liv i vår trädgård som varit tämligen igenväxt under förra ägarnas tid. Skugga har vi tex gott om så en skuggrabatt skulle vara fint! ?

 2. Jag känner igen ditt val av skuggväxande perenner sen tiden då jag själv var en flitig trädgårdsodlare? Jag tycker också om när bladen utgör en prydnad, och inte endast blommorna?

 3. Så vackert!

  Jag har en hel framsida som är ganska skuggig…. hade nog haft nytta av att läsa detta inlägget innan jag gick loss på den för femtioelfte gången 2016. Men, å andra sidan ser den fortf ganska ok ut, så det blev nog ganska bra trots allt!

 4. Wow super fint och inspirerande. Jag älskar ju daggkåpa också det blir så fint limefärgad fluff perfekt till utfyllnad i buketterna man plockar in 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.