Vinterså sallat, spenat, morot, palsternacka, dill, persilja

Det är i slutet av januari, solen skiner, termometern visar 5 plusgrader. Jag befinner mig i nordvästra Skåne, odlingszon 1. Idag ska jag vinterså i drivbänk utomhus.

Vintersådd kan göras tidigare och senare på säsongen beroende på var du befinner dig och hur det ser ut där du är. Det är ju kanske inte så lätt att så i de norra delarna av landet där det just nu ligger tjockt av snö. Om det inte är alltför mycket snö går det att borsta bort snön från marken och lägga frön på en frusen mark. Bara du har varit förutseende och tagit in en säck jord, så du har tinad jord att strö över fröna.

Så frö i kall drivbänk

Här hos mig är marken bar och jorden tinad. Mina mobila drivbänkar – klicka på länken om du vill läsa hur jag byggt dem – står på plats i landen. När fröna vuxit på och vädret är mer gynnsamt lyfter jag bort lådorna. Sent i höstas, närmare jul, förberedde jag marken för sådd genom att rensa från ogräs och lägga på ett lager kompostmylla ovanpå jorden – klicka på länken om du vill läsa hur du slipper gräva i landen genom att så i kompostmylla.

Frön som kan sås i kall jord

De frön som kan sås i kall jord är i princip frön som självsår sig, som alltså klarar att övervintra i jorden och gror när ljus och temperatur är de rätta. Det jag sått idag är olika sorters sallat.

En del av er har säkert vintersått redan, men den Skånska vintern är så lurig med sitt snöande och slaskande om vart annat. Hade jag sått innan jul hade jag varit orolig för att fröna skulle kunna gro och sedan frysa bort i en köldknäpp. Risken är inte över nu heller, men det känns som det går på rätt håll. Jag får ha koll på vädret helt enkelt och täcka drivbänkarna om det behövs.

Glad att få gå ut med fröpåsarna i handen. En blek sol tittade fram, men jag kan inte påstå att den värmde. Kompostmyllan var mjuk och lätt att dra upp fåror i.
Jag är rätt frikostig med fröna vid vintersådden, eftersom en del kanske dukar under i kylan. Blir det för många som tittar upp är det lätt att gallra dem och äta småplantorna.
Jag märkte inte sådden med några namnpinnar, utan skrev ner i ett block vad jag sått var.

Sådd av flera olika sorters sallat

I sallatslådan har jag valt att så en varierad skara sallat med olika egenskaper och smak. T ex drivsallat, bindsallat, plocksallat, rosensallat och sallatscikoria. Här nedan kommer listan på vad jag sått idag:

  • Gustav’s salad är en drivsallat med lösa huvuden. Den lämpar sig extra bra för att sås i drivbänk och är snabbväxande.
  • Catalogna är en lättodlad och snabbväxande plocksallat. Den har god resistens mot sjukdomar.
  • Little Gem är en bindsallat, som binder sig själv med små krisppiga huvuden.
  • Palla Rossa är en rosensallat som bildar kompakta röda huvuden med vita bladnerver. Den passar egentligen bäst för sen höstskörd och kan även sås på hösten för tidig vårskörd. Men det är värt att testa med vintersådd.
  • Dolce bianca…… är en sallatscikoria och kallas även sockertoppsallat. Den bildar ljusgröna och toppiga huvuden. Går utmärkt att skörda som småblad (baby leaf).
  • Och så åkte det ner en spenat i sallatslådan också, Viking. Den passar att odla hela säsongen och går sent i blom och är även resistent mot bladmögel. Jag upplever att spenat ofta går i blom under sommaren och odlar därför inte spenat under sommaren. Men den här sorten lär gå att odla hela säsongen. Även lämplig att så på hösten för tidig vårskörd.
För att förhindra ovälkomna besökare har jag tillfälligt lagt ett kompostgaller över drivbänken.

Sådd av rotsaker, kryddor, vårlök och bladkål

Egentligen ska det ligga ett fönster över drivbänken, som just nu målas i arbetsrummet. Är inte riktigt i fas med göromålen, men snart så. En annan drivbänk väntar på sista färglagret. I den ska jag sedan så morot, palsternacka, dill, persilja och vårlök – också frön som funkar bra att kallså.

I den sista och tredje lådan ska jag så kål. Det lär vara främst bladkål (grönkål, svartkål) som passar för kallsådd. Kanske petar jag ner spetskål och brysselkål i slutet av februari, bara för att testa! Yvonne

Här hittar du mig på facebook och instagram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.