119873092

Vinterså sallat och andra bladgrönsaker

vinterså sallat

I månadsskiftet januari/februari är det dags för mig att vinterså. Att jag inte gör det tidigare beror på att jag odlar i nordvästra Skåne, zon 1. Det är sällan vi har ihållande frost innan årsskiftet. Därför vill jag inte så för tidigt. Meningen med att vinterså i drivbänk är att fröna ska ligga där i kylan och vakna till liv i takt med att värmen och ljuset återvänder framåt mars.

Vinterså sallat och gröna bladgrönsaker

Det jag tjänar på att så redan under vintern är att dels sprids sådderna ut under året och dels får jag odlingsbegäret stillat även under vintern. Sedan gror de här fröna tidigare än om jag sått dem i mars/april, följaktligen kan jag skörda tidigare.

Vintersådd kan göras tidigare och senare på vintersäsongen beroende på var du befinner dig och hur det ser ut där du är. Det är ju kanske inte så lätt att så i de norra delarna av landet där det kan vara alldeles för gott om snö. Om det inte är alltför mycket snö går det att borsta bort snön från marken och lägga frön på en frusen mark. Bara du har varit förutseende och tagit in en säck jord, så du har tinad jord att strö över fröna.

Jag vintersår alltså i januari/februari här i Skåne, i drivbänk utomhus. Hade jag sått innan jul hade jag varit orolig för att fröna skulle gro och sedan frysa bort i en köldknäpp. Risken är inte över nu heller det gäller att ha koll på väderleken. Har fröna grott och det ska frysa på täcker jag helt enkelt med odlingsväv eller bubbelplast.

Men innan dess gäller det att ha förberett marken så den är klar för sådd när det är tjäle i backen.

Förbereda marken för sådd innan det fryser

Sent på hösten, närmare jul, förbereder jag marken för sådd genom att rensa bort ogräs. Därefter lägger jag på ett lager kompostmylla ovanpå jorden för att sedan odla direkt i det. Jag gräver alltså inte i landen, jag praktiserar ”No Dig”-metoden.
Här kan du läsa mer ingående hur jag förbereder marken inför vintersådd.

På Charles Dowdings hemsida kan du läsa om hans tankar kring No Dig – metoden.

Vinterså i drivbänk

Sist sätter jag mina mobila drivbänkar på plats i landen. Jag flyttar runt dem lite allt eftersom hela året, beroende på vad jag vill skydda lite extra. När fröna vuxit på frampå vårkanten och vädret är mer gynnsamt lyfter jag helt enkelt bort drivbänkarna.

vinterså i drivbänk
Drivbänken står klar för sådd. Fönsterlocken lägger jag på först efter sådd.

Här visar jag steg för steg hur jag bygger drivbänkarna.

Frön som kan sås i kall jord

De frön som kan sås i kall jord är i princip frön som självsår sig. De klarar alltså att övervintra i jorden och gror när ljus och temperatur är de rätta.

Jag vintersår framförallt sallat – köldtåliga sorter som Little Gem, All the year round, salad bowl, Merville des quatre saisons. Och så sår jag ruccola, dill, grönkål, morötter, persilja och spenat – Viking är en sort som fungerar bra.

Vinterportulak är en fantastisk bladgrönsak som tål sträng kyla. Den kan med fördel sås under tidig höst, för att sedan skördas under vintern. Detsamma gäller för vintersallat ( i mataffären köper du den färdig under benämningen Mache). Men nu ska jag prova att så dem i vinter också.

I år ska jag även testa att så vårlök och piplök ( de ser i princip ut som minipurjolök). Det står på påsarna att de kan sås sent på hösten för tidig vårskörd. Kan vara värt att testa med vintersådd också. Det är all idé att läsa vad det står på påsarna och klura lite på vad som kan funka – och våga prova dig fram!

vinterså i drivbänk
Slutet av januari och marken är fortfarande inte frusen. Men nu kunde jag inte bärga mig längre, nu ska fröna i jorden – bara för att det är så himla kul att så.

Jag strösslar bara ut fröna på ytan, lite mer än vanligt, eftersom det kan bli sämre grobarhet vid vintersådd, en del dukar helt enkelt under i kylan. Jag har ställt en säck med jord i frostfritt utrymme som jag strör ut lite av över sådden. Sen är det bara att lägga på fönsterlocket och vänta.

vinterså sallat
Tids nog kommer frosten och då täcker jag extra med bubbelplast och odlingsväv.

Det är med ett barns nyfikenhet jag gluttar på locken för att se om det hänt nåt. Glädjen är lika stor varje år och det är en härlig känsla vill jag lova. Ha det fint! Yvonne

Hos odla.nu finns ett sortiment av fröer som passar bra att odla när det är kallt. Det är Nelson Gardens sortiment “så året runt med Sara Bäckmo”. Klicka på bilden ovan och du länkas till odla.nu.

odling

Här hittar du mig på facebook och instagram.



Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.