119873092

Vinterförvara sparris i krukor – del 3

Här är tredje delen i min serie om att odla sparris. Fröerna såddes i februari. Plantorna har omplanterats tre gånger. Nu ska de på vinterförvaring i sina krukor innan det är dags att sätta ut dem på friland till våren.

Vinterförvara sparris i krukor utomhus

Sparrisplantorna är nu 8 månader gamla och de står i rätt så rymliga krukor efter sista omplanteringen i juli . Nu i början på oktober har jag grävt ner krukorna i en odlingsbädd där de får stå i vinter. Till våren är det dags för dem att komma till sin slutgiltiga plats.

Jag har hittills tyckt det varit lätt att odla sparris från frö. I stort sett alla fröna grodde villigt och tittade upp efter knappt 3 veckor.

Här följer en sammanfattning över plantornas första 8 månader.

Här en liten späd sparrisplanta som är en månad gammal. Den har precis fått sin första omplantering. Plantorna står inomhus i rumsvärme under växtbelysning.
I slutet av april fick plantorna flytta ut i växthuset. Här beundrar jag det kraftiga rotsystemet vid omplantering 2 som skedde i mitten av maj. Det var definitivt dags för en omplantering då rötterna börjat titta ut undertill på krukorna.
Det är först år två som det går att börja skörda sparrisen, om än mycket sparsamt. Men titta här: I samband med tredje omplanteringen, i juli, kunde jag inte låta bli att knipsa av dessa minisparrisskott som hade tittat upp. Jag var salig över dem.
I oktober gräver jag ner sparrisplantorna i sina krukor i odlingslanden. Här får de gå till vintervila. Nu är de 8 månader gamla.
Ett lager kompostmylla och dubbel odlingsväv över så har plantorna klarat vintern.

Plantering på friland till våren

Först till våren kommer jag sätta ut plantorna på friland – enligt konstens alla regler. Jag kommer behöva preparera jorden rejält innan dess. Sparris vill ha lätt och sandblandad jord. Därför behöver jag blanda i massor av kompostmaterial och sand.

Lätt att odla sparris

Trots att jag odlat i 13 år har jag inte kommit mig för tidigare att odla sparris. Att jag skulle dra upp dem själv från frö hade jag väl heller aldrig kunnat tro. Att det blev så berodde på att jag såg priset på en sparrisplanta i trädgårdshandeln och räknade snabbt ut att det skulle gå åt några kronor för att förse mig med 12 stycken plantor.

Sparris är långlivad

Fördelen med att köpa plantor är att du kommer igång och kan skörda snabbare. Det tar nämligen fem år från frö till att en sparrisplanta är ”vuxen” och kan skördas fullt ut. Det går dock att smygskörda redan från år två, men mycket sparsamt.

I gengäld, för ditt tålamod, lär en sparrisplanta kunna leva i 15 år och leverera dig mat. Det kan ju vara värt att vänta på.

Att odla sparris har varit något näst intill mytomspunnet för mig. Så mycket ”regler” och inte ska en skörda efter midsommar heller. Verkade svårt. Men nä inte, de har växt på så tacksamt och det har inte alls varit några problem på vägen. Det enda jag känner att en verkligen måste ha för att kunna odla sparris är TÅLAMOD! Men den som väntar på något gott…

Hon- och hanplantor

Det som också kan vara värt att känna till är att det finns både hon- och hanplantor. Hanplantorna ger rikligast skörd. Du skiljer dem åt genom att honorna sätter blom. Att blomma för att producera frö tar energi från honplantan, därför ger de sämre skörd.

Om du inte redan odlar sparris hoppas jag du blir sugen att prova.

Här hittar du fler av mina inlägg om att odla sparris:

Odla sparris från frö är enkelt – del 1.

Plantera om sparris – del 2.

Plantera krukodlad sparris på friland – del 4.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Vinterförvara sparris i krukor – del 3”

  1. Vilken resa! Förstår att det är oerhört tillfredställande när det väl går att skörda ordentligt, år ut och år in.

    Själv är jag ingen odlingsmänniska, jag nördar på andra saker. Kreativt nörderi är härligt, mer sånt! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.