119873092

Tomatpaj med lök och smak av skånsk söt senap

tomatpaj med lök

På Tomatens Hus, utanför Vallåkra i Skåne, har de världens godaste tomatpaj. Receptet är hemligt. Fler än jag har säkert försökt lista ut vad pajen innehåller. Utan att göra anspråk på att ens vara i närheten av deras gourmetpaj, kommer här ett recept på min tomatpaj.

Tomatpaj med lök

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Tomatens Hus, Aspavägen 421, Vallåkra. På ena sidan vägen ligger växthuset där de odlar och säljer tomater, på andra sidan vägen ligger restaurangen. Gubben Bertil och jag tar minst ett årligt besök dit.

Knepet med deras paj tror jag är att de har lök och söt skånsk senap i botten på pajen. Jag gör en äppelchutney varje år, den tänkte jag blir god att ha i.
Det viktiga är löken och senapen. Har du ingen chutney skulle du kunna fräsa lök, tärnat äpple och russin i stekpannan, i en klick smör. Rör ner en skvätt äppelcidervinäger och söt senap. Smaka av med lite ingefära och curry. Så bottnar du pajen med det istället.

Ingredienser tomatpaj 4 portioner

  • 1,2 kg tomater
  • 2 dl äppelchutney
  • salt
  • grov svartpeppar
  • färsk basilika
  • söt skånsk senap

Pajdeg: gör din favoritdeg. Recept på gluten- och mjölkfri deg hittar du här.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna på hälften. Lägg dem på en bakpappersklädd ugnsplåt. Baka dem i ca 40-50 minuter, beroende på storlek. De ska vätska ur sig rejält och sjunka ihop.

Under tiden gör du pajdegen. Jag flyttar ner tomatplåten längst ner i ugnen och förgräddar pajen på ett galler ovanför i 15 minuter.

Bre därefter ut chutneyn (blandad med lite senap) eller lök- och senapsblandningen i pajskalet.

tomatpaj med lök

Placera ut tomaterna ovanpå, salta och peppra lätt, lägg på ett lager tomater till och krydda dem också.

Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda färdigt 30 minuter i 175 grader.

Garnera med basilika och servera gärna med en sallad till.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

8 svar till “Tomatpaj med lök och smak av skånsk söt senap”

  1. Jag blir alltid så hungrig när jag läser dina inlägg! Tomatpaj är så fantastiskt gott! Min mamma gjorde en tomatpaj med lök som först hade stekts med någon form av sirap och sambal oelek. Supergod!
    Detta ska jag definitivt testa! Mumsfillibabba!

  2. Den som lyckas med deras recept är värd ett bragdguld. Har aldrig smakat en bättre tomatpaj än deras. Nu ska jag testa din och har en känsla av att du ligger riktigt nära. Tack för att du delar med dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.