119873092

Så här får du lagom temperatur i växthuset

temperatur i växthuset

De är inte lätt att ha lagom temperatur i växthuset denna sommar när det är 32 grader i skuggan och utetermometern slår i taket då den bara kan visa 50 grader. Det finns några knep att ta till, det gör att jag kan hålla max 28 grader i växthuset.

Temperatur i växthuset

Vi placerar ju våra växthus soligt, för vi vill ha tillgång till många timmars solljus för våra plantor. Det är inte lätt att hålla lagom temperatur i växthuset en sommar som denna, önskar att jag hade ett stort träd som gav skugga.

Ju mindre växthuset är ju svårare är det att hålla nere temperaturen. Mitt eget är på bara 7 kvm och det är på tok för litet både ur värmesynpunkt och utrymmesmässigt. Jag hade behövt det dubbla. Tänk litet, men bygg stort – vem har hört någon klaga på att de har ett för stort växthus? En större luftvolym gynnar växterna och dig själv – jag kan knappt röra mig i mitt.

Jag odlar i krukor och behöver vattna dem morgon och kväll just nu. Jorden hinner bli snustorr mellan vattningarna, trots att tomatplantorna står i 20-liters krukor.

Håll nere temperaturen i växthuset

Vid 30 grader upphör de flesta växter att växa. Över 40 grader kan de skadas. Tomatplantor trivs inte över 28 grader. Hur ska en då göra för att få ner temperaturen? Här kommer mina bästa tips.

Ventilation

Ventilation är såklart A och O, att kunna få korsdrag i växthuset, så luften cirkulerar är bra både för temperaturen och för att vädra ut ev fukt. Fönsterluckor är helt klart att föredra, den varma luften stiger ju uppåt och kan den ta sig ut den vägen är mycket vunnet. Automatiska fönsteröppnare är en bra investering. Du kan ställa in dem så att de öppnas vid en viss temperatur.

Kalka och skugga

Kalkning av rutorna sänker temperaturen rejält. Framförallt taket är en källa till enorm värmeinstrålning.  Kalkpasta är en modern variant på gamla tiders kalk.

temperatur i växthuset
Bara jag fått på kalkpastan på taket så går temperaturen ner ett par grader på bara några timmar.  Jag rollar på pastan i maj och den håller 2-3 månader, beroende på hur mycket det regnar. . Även södergaveln får kalk. Kalkningen gör jag på utsidan av växthuset.

Skuggnät/väv är också ett bra alternativ. Du behöver nåt att fästa dem i som t ex linor. Det finns att köpa uppbindningskrokar, som träs i växthusets aluminiumskenor, i dem har jag sedan trätt en plastklädd spiralvajer.

temperatur i växthuset
På västsidan av växthuset har jag skuggnät. Jag har också en fönsterfilm på insidan, den satte jag på först, men den räckte inte.

Jag har sett en lösning där hela växthuset har draperats utvändigt med en skuggväv lagd över hela växthuset, med en rundstav träd i en kanal nederst. Vid behov kan väven rullas upp.

Kyl ner golvet

Vattna golvet om det är alldeles hopplöst för varmt. Hettan som är denna sommar slår ju alla rekord. Har aldrig upplevt detta i Sverige under hela min levnad. Stengolv har den fördelen att de kan både hålla värme eller kyla ett bra tag.

temperatur i växthuset
Jag spolar snabbt av golvet med så kallt vatten som möjligt på morgonen och jag känner direkt hur det kyler ner i växthuset.

Vattnar du golvet är det viktigt att göra det på morgonen och se till att ha god ventilation. Golvet bör ha torkat upp till natten så du inte stänger in en massa fukt. Hög luftfuktighet i växthuset är grogrund för mögel och svampsjukdomar.

Om du har mycket fukt i växthuset brukar det visa sig som kondens på rutorna på morgonen, efter att växthuset varit stängt. Du får ha lite koll på hur det ter sig just i ditt växthus. Vi har ju alla så olika förutsättningar med läge och dränering i marken t ex.

temperatur i växthuset
På östsidan av växthuset har jag vanliga gardiner av syntet, glest vävda. Gardinerna sitter på en vanlig gardinstång och går att dra ifrån vid behov.

För att kunna hålla hyfsad temperatur i växthuset har jag nån form av skuggning på alla sidor, utom norrgaveln. Det kan tyckas bli för skuggigt när solen inte står på. Emellertid har jag dörröppningar på båda gavlarna samt skjutdörrar längs med hela östsidan så jag får in massor av ljus där. Gardinerna på ena långsidan går att dra isär. Denna lösning funkar för mig.
Mitt växthus är ett Vitavia väggväxthus, fast fristående. I öppningen, som skulle varit mot en vägg har vi istället monterat skjutdörrar för uterum och kan öppna upp långsidan. Vitavia är växthus av hyfsad kvalitet till en hyfsad peng, tycker jag.

Många växthusmodeller har den fördelen att det går att köpa till extra dörrar och takluckor. Satsa på dubbeldörrar, på motstående sidor så du kan öppna tvärdrag. Och takluckor med automatisk öppning.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Följ mig gärna på mina kanaler så missar du inte mina inlägg

facebook                         instagram                         twitter

Bästa hälsningar Yvonne

 

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “Så här får du lagom temperatur i växthuset”

  1. Vad mycket bra tips! Har inget växthus längre, men skulle inte förvåna mig om jag skaffar mig det igen, i en annan fas i livet. Just nu skulle det bli lite otympligt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.