119873092

Skörda i november och fortsätt att så i november

Inlägget är ett samarbete med odla.nu och innehåller reklamlänk.

skörda i november

Nu är det november. För nån dag sedan skrev jag om hur mitt odlande fortsätter inomhus i odlingsstationen jag byggt.
Men även utomhus fortsätter odlandet och skördandet. Vad kan jag skörda i november? Och vad kan jag så i november?

Skörda i november

Vad finns kvar att skörda i trädgården i början av november? Det beror såklart på hur flitig en varit med att så och i viss mån också vilken zon en odlar i.

Augustisådda grönsaker

Mina augustisådder gör att jag kan skörda i november och jag odlar i zon 1.
Jag sådde massor av trädgårdsportulak och basilika. En del sådde jag i krukor för att ta med mig in när kylan kom och de står i odlingsstationen nu och bara fortsätter att producera nya blad så fort jag toppar dem.
Sallaterna förodlade jag i små tråg i skugga för sallat vill ju gro kallt. Och det var på tok för varmt i landen i augusti för att de skulle ha grott där då. I början av september planterade jag ut dem på friland och i oktober plockade jag fram mina portabla drivbänkar, som jag flyttar runt varje säsong och sätter över de grönsaker jag vill gynna när kylan kommer.

Det är framförallt en sallat som är min favorit – All the year round – även om den är mycket köldtålig så skyddar jag den i en drivbänk. Sorten knyter lösa huvuden om den får växa på, men jag skördar blad för blad. Den här sk ”butterhead”-salladen är smörigt god. Det är den som är på bilden överst i inlägget.

skörda i november
I början av september planterade jag ut de förodlade plantorna av ”All the year round” i drivbänken. En månad sedan kunde jag börja skörda.

Drivbänkarna ger växterna ett skyddat klimat och står fina trots höststormar och slagregn och hagelskur.
Här kan du läsa hur du bygger mina portabla drivbänkar.

Vårsådda rotsaker

Vårsådd vintermorot, palsternacka, rödbeta, kålrot och rotselleri ger ännu skörd sent in på hösten. Sista potatisen tog jag upp för några dagar sedan.

Skördelycka i november. Ugnsrostade rotsaker är en höjdare.
skörda i november
Bästa förvaringsplatsen för rotsaker är i jorden – tills dess att frosten kommer. De klarar en köldknäpp, en odlingsväv ovanpå nattetid hindrar marken från att frysa. Jag har haft rotsaker kvar i marken i december, eftersom det sällan blir ihållande frost här i nordvästra Skåne innan nyår.

Vårsådd kål

I kålskiftet finns sista spetskålen och grönkål kvar. Brysselkålen räknar jag med att skörda i december.

skörda i november
Kållådan i oktober. Snart skördar jag sista spetskålen. Brysselkål och grönkål får dock stå kvar i frosten. En köldknäpp ger dem bara godare smak.

Det är alltså tre grönsaksgrupper jag kan skörda i november:
1. Augustisådda gröna bladgrönsaker: sallat, spenat, persilja, dill, trädgårdsportulak och vintersallat.
2. Vårsådda rotsaker: morot, rödbeta, palsternacka, kålrot, rotselleri och potatis.
3. Vårsådda kålsaker: spetskål och grönkål.

Tomaterna är visso slutskördade i växthuset. Men gills det att det ligger gröna tomater i en skål som ”skördas” efter hand som de mognar på? Och så har jag vintertomater upphängda i Piennolos i köket. De brukar kallas Piennolotomater, men jag tycker vintertomater är mer passande, för Piennolo är själva upphängningen av tomaterna.

Här hänger vintertomater i Piennoloupphängningar i kökstaket.

Så i november

För att kunna skörda gröna blad riktigt tidigt nästa år väljer jag att så i november. Jag sår i odlinsgslådor i växthuset. Hinner fröna gro nu kan de klara att övervintra med lite hjälp av fiberduk och frigolit. Om de inte gror i höst ligger fröna i jorden och väntar på att väckas till liv när de är redo.

Det är tre stycken bladgrönsaker, som jag tycker är helt fenomenala då de är riktigt köldtåliga och klarar att övervintra. Nämligen spenat, vintersallat (även kallad fältsallat och köper du den i påse i butiken brukar det stå Mache på) och vinterportulak (inte att förväxla med trädgårdsportulak, kan även stavas portlak).

De här sena höstsådderna är inte gjorda för att ge skörd nu. De växer fram med en liten bladrosett nu och etablerar sitt rotsystem i jorden. När dagsljuset blivit så svagt, nån gång i november, så att det inte räcker till för plantorna att växa i går de helt sonika i dvala. I början av mars har ljuset återvänt så pass att de vaknar till liv igen. Temperaturen i växthuset börjar också bli gynnsam då – det kan bli över 20 grader när solen tittar fram även när det är 0-gradigt ute. I april kan jag skörda.

så i november
Odlinsgslådorna i växthuset är isolerade med frigolit. Här har jag sått redan i mitten av oktober. Spenat, vintersallat, vinterportulak och i år testar jag en ny rödbladig sallat ”Merville des Quatre Saions”, som ingår i Nelsons Gardens nya sortiment för odling året runt. På natten täcker jag odlingarna med fiberduk.

Hos odla.nu finns ett sortiment av fröer som passar bra att odla när det är kallt. Det är Nelson Gardens sortiment “så året runt med Sara Bäckmo”. Klicka på bilden ovan och du länkas till odla.nu.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Skörda i november och fortsätt att så i november”

  1. Kan sakna den där planeringen av sådder. Men samtidigt är det rätt skönt att köpa sånt som andra odlat.. har blivit lat med åren. Var och besökte en salladsfabrik i förra veckan som jag faktiskt idag har bloggat om 😀 Tycker dina inlägg är tydliga och bra och gissar du inspirerar många till odling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.