Går det att odla solrosskott av fågelfrö?

odla av fågelrfrö

Går det att odla av fågelfrö? Spelar det nån roll om du odlar solrosskott av frön eller kärnor? Bästa sättet att ta reda på det är att prova och det har jag gjort. Emellertid är det några saker du bör ha i åtanke om du väljer att odla skott av frön som är avsett som djurföda.

Odla solrosskott av fågelfrö?
Funkar det både med solrosfrön och solroskärnor?

Jo, det går faktiskt att odla solrosskott av fågelfrö. Det går även att odla av både solrosfrön och solroskärnor. Dock finns det några saker att ta med i beaktande när du väljer frö att odla skott eller grodda av. Här listar jag 3 saker.

Obehandlade frö

Förutsättningen för att ett frö ska gro – både med och utan skal – är att det inte är behandlat. Med andra ord får det t ex inte vara rostat, saltat eller oljat.

Grobarhet

Sedan kommer det till grobarheten. Hur stor andel av fröna som faktiskt kommer att växa till ett skott. Frön som är avsedda för att odlas brukar ha angivet grobarheten på förpackningen. Att alla frön ska gro är näst in till osannolikt. Rimligtvis bör grobarheten ligga på 80%.

Grobarheten minskar med hur gamla fröna är och hur de är lagrade. Frön mår bäst av att förvaras svalt, mörkt och torrt. Fågelfrön har ingen garanterad grobarhet, de är ju avsedda som fågelmat.

Renheten

Köper du frön som är avsedda som djurföda kan det vara sämre beställt med renheten. Bakterier och mögelsporer kan mycket väl finns med. Sådant som vi människor kan bli sjuka av. Att frön blir nedsmutsade kan bero på att fåglar lämnat spillning på dem.

Du kan rengöra frön själv hemma. Jonas på Sproutly visar hur:

Köpa solrosfrö för att odla

Det bästa är att köpa frön från en leverantör som kan redogöra för hur fröna är hanterade från sådd till skörd. En sådan leverantör, som jag har stort förtroende för är Sproutly.se.

Främst är det de lite mindre helsvarta solrosfröna som du kan köpa för skottning och groddning.
Solrosfrön, som säljs i mataffären, brukar vara större och ha en vit rand på skalet. Jag har odlat även dessa, men inte många frön grodde.

Till vänster black oiled seeds, som är avsedda för att odla skott av. Till höger solrosfrön som är köpta i matafären.

När det sedan kommer till solroskärnor, d v s frön utan skal, så går de att odla med lite tur. Först och främst får de inte vara behandlade på något sätt och heller inte för gamla. Solroskärnor kan du köpa i mataffären. Eftersom de är avsedda som människoföda är de “rena”, men grobarheten finns det alls ingen garanti för.

Läs här hur du odlar skott av solrosfrön.
Solroskärnor odlade som skott.

Gå med i facebookgruppen “ALLAKANODLA” – där delar vi erfarenheter om hur vi odlar skott/mikrogrönt.

4 svar på ”Går det att odla solrosskott av fågelfrö?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.