119873092

Går det att odla solrosskott av fågelfrö?

odla av fågelrfrö

Går det att odla av fågelfrö? Spelar det nån roll om du odlar solrosskott av frön eller kärnor? Bästa sättet att ta reda på det är att prova och det har jag gjort. Emellertid är det några saker du bör ha i åtanke om du väljer att odla skott av frön som är avsett som djurföda.

Odla solrosskott av fågelfrö?
Funkar det både med solrosfrön och solroskärnor?

Jo, det går faktiskt att odla solrosskott av fågelfrö. Det går även att odla av både solrosfrön och solroskärnor. Dock finns det några saker att ta med i beaktande när du väljer frö att odla skott eller grodda av. Här listar jag 3 saker.

Obehandlade frö

Förutsättningen för att ett frö ska gro – både med och utan skal – är att det inte är behandlat. Med andra ord får det t ex inte vara rostat, saltat eller oljat.

Grobarhet

Sedan kommer det till grobarheten. Hur stor andel av fröna som faktiskt kommer att växa till ett skott. Frön som är avsedda för att odlas brukar ha angivet grobarheten på förpackningen. Att alla frön ska gro är näst in till osannolikt. Rimligtvis bör grobarheten ligga på 80%.

Grobarheten minskar med hur gamla fröna är och hur de är lagrade. Frön mår bäst av att förvaras svalt, mörkt och torrt. Fågelfrön har ingen garanterad grobarhet, de är ju avsedda som fågelmat.

Renheten

Köper du frön som är avsedda som djurföda kan det vara sämre beställt med renheten. Bakterier och mögelsporer kan mycket väl finns med. Sådant som vi människor kan bli sjuka av. Att frön blir nedsmutsade kan bero på att fåglar lämnat spillning på dem.

Du kan rengöra frön själv hemma. Jonas på Sproutly visar hur:

Köpa solrosfrö för att odla

Det bästa är att köpa frön från en leverantör som kan redogöra för hur fröna är hanterade från sådd till skörd. En sådan leverantör, som jag har stort förtroende för är Sproutly.se.

Främst är det de lite mindre helsvarta solrosfröna som du kan köpa för skottning och groddning.
Solrosfrön, som säljs i mataffären, brukar vara större och ha en vit rand på skalet. Jag har odlat även dessa, men inte många frön grodde.

Till vänster black oiled seeds, som är avsedda för att odla skott av. Till höger solrosfrön som är köpta i matafären.

När det sedan kommer till solroskärnor, d v s frön utan skal, så går de att odla med lite tur. Först och främst får de inte vara behandlade på något sätt och heller inte för gamla. Solroskärnor kan du köpa i mataffären. Eftersom de är avsedda som människoföda är de ”rena”, men grobarheten finns det alls ingen garanti för.

Läs här hur du odlar skott av solrosfrön.
Solroskärnor odlade som skott.

Gå med i facebookgruppen ”ALLAKANODLA” – där delar vi erfarenheter om hur vi odlar skott/mikrogrönt.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

11 svar till “Går det att odla solrosskott av fågelfrö?”

 1. Jag sökte efter information om solrosfrön eftersom fåglarna har “planterat” solrosor i våra balkonglådor. Då hittade jag den här tråden som visserligen är lite gammal.
  Grannen matar fåglarna på sin balkong så det är väl troligt att det kommer därifrån.
  Nu har jag flera solrosplantor. ?
  Kan man använda fröna som bildas i blommorna sen?
  Hoppas det är ok att jag aktiverar tråden igen.

  1. Det kan du absolut göra. Jag brukar klippa av blomrosetten av frön när kronbladen vissnat så får den ligga och torka.
   Jag har inte provat att äta fröna, men de brukar gå fint att odla av dem.

   1. Tack för svar. Det ska bli spännande att se hur det artar sig.
    Trodde först att det följt med i jordsäcken men då det blev små plantor i flera balkonglådor som vi fyllt med jord från olika säckar så insåg vi att det måste vara fåglarna som varit trädgårdsmästare. ??

 2. Hej
  Jag undrar kan man så på hösten (friland) har provat så på våren men tycker dom kommer igång så sent . Blommar först i september ( Västerbotten)
  /Susanne

  1. Hej. Har inte odlat fröna dom solrosor, utan som skott. Prova veta.
   Annars hade jag testat förodla dem inne under vintern. Men det kräver ju växtbelysning såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.