119873092

Olika sorters ärtor – vad är alla sorterna

Odla ärtor - olika sorter

Odla ärtor är kul och lätt, men ärtvärlden bjuder på en mångfald av olika sorter. Sockerärt, brytärt, spritärt, märgärt, släpärt, luktärt, kokärt, sallatsärt, gråärt och blåärt. Här reder jag ut vad de olika begreppen innebär.

Odla ärtor – olika sorter

Innan jag själv började odla gröna ärtor hade jag inte funderat så mycket på det där med ärtor. Gröna ärtor är väl just bara…….. gröna ärtor? Sockerärtor måste ju vara den omogna skidan av gröna ärtor? Och vad i himlens namn är gula ärtor? Och så luktärtor som inte luktar…… Ärtskott – är alla skott ätbara? Spritärt och sugar snap?

Olika sorter av ärta

När jag började odla gröna ärtor visste jag inte att det finns olika sorter av gröna ärtor. Ena året var ärtorna buckliga och nästan lite skrynkliga, nästa år blev ärtorna släta och fina. Nu vet jag att det är olika sorter.
Då jag fick plantor och frön av grannar hade jag inte koll på vad sorts ärta jag odlade. Det var då jag började läsa på om ärtor. Det här är vad jag kommit fram till.

Här ska jag försöka bena ut det mest grundläggande i vad som skiljer de olika sorterna åt. Med andra ord; vad de olika uttrycken för ärtor egentligen avser.

Sockerärt ska skördas när baljorna är platta, innan fröna börjat svälla upp.

SOCKERÄRT äter man hela baljan med fröna i. Skörda baljan när den är platt och fröna inte har hunnit svälla upp. Sockerärtor är goda råa, men passar också att ha i en wokrätt.

SPRITÄRT är det som de flesta av oss förknippar med ”gröna ärtor” – de som vi köper i påsar från frysdisken. Dessa ärtor är hel runda och släta. Du ”spritar” ärtorna genom att öppna baljan och pilla ut ärterna.

MÄRGÄRT är inte lika rund som spritärten utan lite buckligare i formen. Ofta är den lite sötare i smaken.

KOKÄRT (GULA ÄRTOR) är fröer av spritärt. Först när baljorna börjar vissna är det dags att skörda dem. Följaktligen har ärtan övergått från grönt till gult. Traditionellt ät det dessa ärtor vi köper torkade, för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.
En gammaldags variant på kokärt är gråärt och blåärt, som det kan vara svårt att få tag på frön till.

Odla ärtor - olika sorter
Alderman är en högväxande märgärt vars skidor innehåller 7-10 ärtor.

Varianter på sorterna ovan

Genom korsningar har vi odlat fram olika varianter av ärtor. Hur vi sedan använder dem har också skapat flera uttryck för vad slags ärta vi menar.

BRYTÄRT är en korsning mellan sockerärt och märgärt. Namnet kommer sig av att om man bryter av en färsk skida så knäpper det till. Hit hör varianter som sugar snap (sockerböna på svenska). Skidan ser ut som en bullig variant av sockerärta. Man äter hela skidan såväl rå som tillagad. Skidan är krispig och söt. Därför passar den bra i sallad. Därav har den också fått namnet SLÄPÄRT.

SLÄPÄRT är ett sätt att äta ärtorna på. Först ska ärtskidan förvällas hel i en minut. Sen doppar du den i smör och drar (”släpar”) skidan mellan tänderna.

Skidan behöver vara så pass seg att den håller för att ”släpas” så att ärtorna kan dras ut. Exakt vilka sorter som passar för detta har jag inte funnit information om.

Odla ärtor - olika sorter
Den ettåriga luktärten luktar himmelskt och står sig fint i en vas.

Ärtor för blommornas eller skottens skull

LUKTÄRT odlar vi för blommornas skull, som doftar fantastiskt gott. Jag har i bakhuvudet att luktärt är giftig att äta. Men när jag går in på Giftinformationscentralens sida står det att läsa om luktärt: ”växten är ofarlig”. Hmm…. Ni med barn ska kanske kolla upp detta och vara försiktiga med denna växt, om ni låter skidorna sitta kvar efter blomning. Är barnen vana att plocka ärtskidor och äta från vanliga ärtor så kan detta bli förvillande.

LUKTÄRT, som inte luktar är ROSENVIAL. Den är flerårig, vilket ju inte luktärten är. Rosenvial är förvillande lik luktärten till utseende, men doftar alltså inte.

ÄRTSKOTT – att ärta de färska skotten av ärta är en delikatess. Torkade gula eller gröna ärtor är lätta att odla som skott.

Odla ärtor - olika sorter
Ärtskott är lätt att odla inomhus hela året och är en delikatess.

SUGAR SNAP – se brytärt

SALLATSÄRT – se brytärt

Odla ärtor – olika sorter

Jag odlar en mix av sorter, som varierar både i smak och i sitt växtsätt. Genom att de skiljer sig en hel del i hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan -färsk eller kokt, så kan jag äta ärtor ofta utan att tröttna.

Här kan du läsa om vilka ärtor jag tycker är odlingsvärda.

Blauwschokker är en högväxande spritärt som har fantastisk vackra lila ärtskidor med gröna ärtor inuti.

Här hittar du recept på en supergod ärtcreme, som passar till fisk eller att doppa grönsaksstavar i.

Odla ärtor - olika sorter
Lax med ugnsbakade tomater och ärtcreme.

Enligt livsmedelsverket är gröna ärter ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 10% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Jag finns på Facebook också.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

5 svar till “Olika sorters ärtor – vad är alla sorterna”

 1. Hej och tack för en jättebra sammanställning och utredande av begreppen!
  Jag hittade sidan då jag letar efter lämpliga sorter att odla som släpärt och blev då lite förvånad över att alla tre av sockerärt, märgärt och spritärt funkar. Det ställs ju krav på släpärt att den inre segare hinnan ska hålla när man drar ut den mellan tänderna och det trodde jag inte funkade med alla? Är du säker på det? Ska testa själv i sommar ?
  Reagerade också på att det står att de ska ätas ”späda”. Jag har aldrig ätit annat än fullmatade skidor och tvivlar på att det är vanligt?

  Men åter tack för en i övrigt snygg och informativ sammanställning som sagt!

  Mvh
  Torbjörn

  1. Hej Torbjörn, tack för du hör av dig och delar dina erfarenheter.
   Som skrivet i inlägget läste jag på om ärtor och detta är vad information jag fann.
   Har inte ätit ärtor som släpärt själv.
   Låter fullt rimligt för mig det du skriver om skidans hållbarhet och att de ska vara fullmatade.
   Är det någon sort du finner funkar bäst som släpärt?
   Jag ska göra ett förtydligande i inlägget så detta inte blir missledande.
   Minsann om jag inte ska ta och prova äta släpärt i sommar.
   Ha det fint!
   Yvonne

 2. Hej och tack för svar!
  Jag har ätit släpärt hela min barndom och det är verkligen en delikatess! Efter att ha glömt bort dem i 20-talet år kokade jag i somras åt barnen och de älskade det också på en gång!
  Vi lägger en smörklick på tallriken och släpar ärtskidan i den, jag har tänkt att det är därför det kallas släpärt… Man snarare ”silar” än släpar dem mellan tänderna men såklart svårt att veta vad namnet kommer ifrån.

  Jag ska prova alla sorts ärter i sommar och försöka återkomma med resultat 🙂
  Pappas favorit (och han hade prövat allt men är nu bortgången) var en sort som jag inte vet vilken typ den är (därför jag hittade din blogg), den heter ”maipearl” och fanns att få tag i fortfarande tror jag (annars har jag frö).
  /Torbjörn

  1. Sådana här gamla goda mattradtitioner förtjänar att hållas liv i ?. Låter rimligt att namnet kommer från släpande i smöret ?.
   Jag ska testa med alla mina sorter i sommar så får vi se om någon funkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.