Olika sorters ärtor – vad är alla sorterna

Odla ärtor - olika sorter

Är gröna ärtor det första du tänker på när du tänker på ärtor? Ärtvärlden bjuder på en mångfald av ärtor. Att odla ärtor är kul och lätt. Men en ärta är väl bara en ärta? Hur många sorters är kan du rabbla upp? Sockerärt, brytärt, spritärt, märgärt, släpärt, luktärt, kokärt, sallatsärt, gråärt och blåärt. Jag har fått läsa på för att kunna redogöra för de olika sorternas egenskaper – det var kul! Här kan du läsa om det.

Odla ärtor – olika sorter

Innan jag själv började odla gröna ärtor hade jag inte funderat så mycket på det där med ärtor. Gröna ärtor är väl just bara…….. gröna ärtor? Sockerärtor måste ju vara den omogna skidan av gröna ärtor? Och vad i himlens namn är gula ärtor? Och så luktärtor som inte luktar…… Ärtskott – är alla skott ätbara? Spritärt och sugar snap?

Olika sorter av ärta

När jag började odla gröna ärtor fick jag ena året skrynkliga ärtor, nästa år släta fina ärtor – och ja, det är olika sorter. Jag fick plantor och frön av grannar och hade inte riktigt koll på vad sorts ärta jag odlade. Det var då jag började läsa på om ärtor. Nu kan jag skratta gott åt min tidigare okunnighet.

Här ska jag försöka bena ut det mest grundläggande i vad som skiljer de olika sorterna åt. Och vad alla de olika uttrycken för ärtor egentligen avser.

SOCKERÄRT där äter man hela baljan med frön. Baljan är platt och fröna har inte hunnit mogna. De är goda råa, men kan också tillagas.

Odla ärtor - olika sorter
Sockerärta ska skördas innan fröna börjat svälla upp.

SPRITÄRT är det som vi ofta också kallar kokärt. De mogna fröerna av spritärt är gula, de skördas alltså när ärtan övergått från grönt till gult. Det är dessa ärtor vi traditionellt köper för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.
Att ”sprita ärtor” gör man när fröna plockas ut ur baljan. Spritärtan har runda ärtor.
En gammaldags variant på kokärta är gråärt och blåärt, som det kan vara svårt att få tag på frön till.

MÄRGÄRT är de ärtor som vi som regel får med oss hem när vi köper frysta ärtor. Denna sort är den de flesta av oss odlar i trädgårdslandet. Ärtorna är skrynkliga.

Odla ärtor - olika sorter
Märgärt är den ärta det flesta av oss odlar.

Varianter på sorterna ovan

Genom korsningar har vi odlat fram olika varianter av ärtor. Hur vi sedan använder dem har också skapat flera uttryck för vad slags ärta vi menar. Här ska jag försöka reda ut detta.

BRYTÄRT är en korsning mellan sockerärt, tjocka baljväxter och märgärt. Namnet kommer sig av att om man bryter av en färsk skida så knäpper det till. Hit hör varianter som sugar snap (sockerböna på svenska). Skidan ser ut som en bullig variant av sockerärta. Man äter hela skidan såväl rå som tillagad. Med sin krispighet och sötma passar den bra att ha i sallad, kallas därför även för sallatsärt.

SLÄPÄRT är ett sätt att äta unga späda sprit-, märg-och sockerärter. Hela ärtskidan förvälls knappt en minut, doppas sen i smält smör. Skidan dras (“släpas”) mellan tänderna. En delikatess för många.

LUKTÄRT odlas för blommornas skull, som doftar fantastiskt gott. Jag har i bakhuvudet att luktärt är giftig att äta. Men när jag går in på Giftinformationscentralens sida står det att läsa om luktärt: ”växten är ofarlig”. Hmm…. Ni med barn ska kanske kolla upp detta och vara försiktiga med denna växt, om ni låter skidorna sitta kvar efter blomning. Är barnen vana att plocka ärtskidor och äta från vanliga ärtor så kan detta bli förvillande.

Odla ärtor - olika sorter
Den ettåriga luktärten luktar himmelskt och står sig fint i en vas.

LUKTÄRT, som inte luktar är ROSENVIAL. Den är flerårig, vilket ju inte luktärten är. Rosenvial är förvillande lik luktärten till utseende, men doftar alltså inte.

ÄRTSKOTT – Det är som regel de torkade gula ärtorna som man låter gro och äter skotten av dessa.

Ärtskott går att odla inomhus och är en delikatess.

SUGAR SNAP – se brytärt

KOKÄRT – se spritärt.

GULA ÄRTOR – se spritärt.

SALLATSÄRT – se brytärt

En mix av odlingsvärda sorter

Med all denna nya kunskap ska det bli extra roligt att odla ärtor i år. Jag har valt en mix av odlingsvärda sorter som är varierande både i smak och i sitt växtsätt. De skiljer sig också en del i både hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan -färsk eller kokt. Jag odlar från lilla dvärgärten till höga klätterärten – en mix av sockerärt, märgärt, blåärt och en liten dvärgärt.
Här kan du läsa om de ärtsorter jag odlar i år.

Här hittar du recept på ÄRTECREME.
Supergod till fisk – istället för sås.

Här hittar du mig på facebook och instagram.

Hälsningar YvonneKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.