Olika sorters ärtor – vad är alla sorterna

Odla ärtor - olika sorter

Odla ärtor är kul och lätt, men ärtvärlden bjuder på en mångfald av olika sorter. Sockerärt, brytärt, spritärt, märgärt, släpärt, luktärt, kokärt, sallatsärt, gråärt och blåärt. Här reder jag ut vad de olika begreppen innebär.

Odla ärtor – olika sorter

Innan jag själv började odla gröna ärtor hade jag inte funderat så mycket på det där med ärtor. Gröna ärtor är väl just bara…….. gröna ärtor? Sockerärtor måste ju vara den omogna skidan av gröna ärtor? Och vad i himlens namn är gula ärtor? Och så luktärtor som inte luktar…… Ärtskott – är alla skott ätbara? Spritärt och sugar snap?

Olika sorter av ärta

När jag började odla gröna ärtor visste jag inte att det finns olika sorter av gröna ärtor. Ena året var ärtorna buckliga och nästan lite skrynkliga, nästa år blev ärtorna släta och fina. Nu vet jag att det är olika sorter.
Då jag fick plantor och frön av grannar hade jag inte koll på vad sorts ärta jag odlade. Det var då jag började läsa på om ärtor.

Här ska jag försöka bena ut det mest grundläggande i vad som skiljer de olika sorterna åt. Med andra ord; vad de olika uttrycken för ärtor egentligen avser.

Sockerärt ska skördas när baljorna är platta, innan fröna börjat svälla upp.

SOCKERÄRT äter man hela baljan med fröna i. Skörda baljan när den är platt och fröna inte har hunnit svälla upp. Sockerärtor är goda råa, men passar också att ha i en wokrätt.

SPRITÄRT är det som de flesta av oss förknippar med “gröna ärtor” – de som vi köper i påsar från frysdisken. Dessa ärtor är hel runda och släta. Du “spritar” ärtorna genom att öppna baljan och pilla ut ärterna.

MÄRGÄRT är inte lika rund som spritärten utan lite buckligare i formen. Ofta är den lite sötare i smaken.

KOKÄRT (GULA ÄRTOR) är fröer av spritärt. Först när baljorna börjar vissna är det dags att skörda dem. Följaktligen har ärtan övergått från grönt till gult. Traditionellt ät det dessa ärtor vi köper torkade, för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.
En gammaldags variant på kokärt är gråärt och blåärt, som det kan vara svårt att få tag på frön till.

Odla ärtor - olika sorter
Alderman är en högväxande märgärt vars skidor innehåller 7-10 ärtor.

Varianter på sorterna ovan

Genom korsningar har vi odlat fram olika varianter av ärtor. Hur vi sedan använder dem har också skapat flera uttryck för vad slags ärta vi menar.

BRYTÄRT är en korsning mellan sockerärt och märgärt. Namnet kommer sig av att om man bryter av en färsk skida så knäpper det till. Hit hör varianter som sugar snap (sockerböna på svenska). Skidan ser ut som en bullig variant av sockerärta. Man äter hela skidan såväl rå som tillagad. Skidan är krispig och söt. Därför passar den bra i sallad. Därav har den också fått namnet SLÄPÄRT.

SLÄPÄRT är ett sätt att äta unga späda sprit-, märg-och sockerärter. Först ska ärtskidan förvällas hel i en minut. Sen doppar du den i smör och drar (“släpar”) skidan mellan tänderna. En delikatess för många.

Odla ärtor - olika sorter
Den ettåriga luktärten luktar himmelskt och står sig fint i en vas.

Ärtor för blommornas eller skottens skull

LUKTÄRT odlar vi för blommornas skull, som doftar fantastiskt gott. Jag har i bakhuvudet att luktärt är giftig att äta. Men när jag går in på Giftinformationscentralens sida står det att läsa om luktärt: ”växten är ofarlig”. Hmm…. Ni med barn ska kanske kolla upp detta och vara försiktiga med denna växt, om ni låter skidorna sitta kvar efter blomning. Är barnen vana att plocka ärtskidor och äta från vanliga ärtor så kan detta bli förvillande.

LUKTÄRT, som inte luktar är ROSENVIAL. Den är flerårig, vilket ju inte luktärten är. Rosenvial är förvillande lik luktärten till utseende, men doftar alltså inte.

ÄRTSKOTT – att ärta de färska skotten av ärta är en delikatess. Torkade gula eller gröna ärtor är lätta att odla som skott.

Odla ärtor - olika sorter
Ärtskott är lätt att odla inomhus hela året och är en delikatess.

SUGAR SNAP – se brytärt

SALLATSÄRT – se brytärt

Odla ärtor – olika sorter

Jag odlar en mix av sorter, som varierar både i smak och i sitt växtsätt. Genom att de skiljer sig en hel del i hur man äter dem, t ex hela skidan, bara ärtan -färsk eller kokt, så kan jag äta ärtor ofta utan att tröttna.

Här kan du läsa om vilka ärtor jag tycker är odlingsvärda.

Blauwschokker är en högväxande spritärt som har fantastisk vackra lila ärtskidor med gröna ärtor inuti.

Här hittar du recept på en supergod ärtcreme, som passar till fisk eller att doppa grönsaksstavar i.

Odla ärtor - olika sorter
Lax med ugnsbakade tomater och ärtcreme.

Enligt livsmedelsverket är gröna ärter ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 10% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Jag finns på Facebook också.

Ett svar på ”Olika sorters ärtor – vad är alla sorterna”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.