119873092

Minimera matsvinnet – ta hand om dina matrester

Vad gör du med överbliven mat? Matrester efter middagen, skal, äppelskruttar och det som legat och blivit gammalt i kylen? I snitt slänger vi 54 kilo mat och dryck per person och år. Det går att göra något åt matsvinnet. Det sparar både din plånbok och miljön.

Minimera matsvinnet

Det allra bästa är att inte överköpa och att äta upp maten. Men det blir ju såklart ändå rester över som potatisskal, bananskal och äppelskruttar t ex. Jag gör på två sätt för att till vara så mycket mat som möjligt: äta upp eller göra jord.

Ta till vara överbliven mat

Spara det som blir över vid middagen och ät upp dagen efter, även om det inte är en full portion. Alla vid bordet behöver ju faktiskt inte äta samma mat. Eller ta med som lunchlåda till jobbet. Frys in och ta fram när bara du är hemma.

Gör jord av dina matrester

Istället för att slänga matrester kan du göra jord av dem. Då sluter du naturens kretsloppet. Från bord till jord – det som växte ur jorden får gå tillbaka till jorden som näringsrik mylla.

Komposteramera

Det finns olika sätt att omvandla matavfallet till jord, beroende på mängden avfall och din boendesituation m.m. Varmkompost eller kallkompost och bokhasi är några sätt jag tycker är bra.

minimera matsvinnet
Så här ser min komposteringsanläggning ut där jag gör prima kompostmylla att odla i.

Varmkompost

Du som har trädgård  komposterar med fördel matavfallet i en sluten och skadedjurssäker varmkompost. Tänk bara på att enligt Renhållningsförordningen ska du anmäla till Miljöförvaltningen i din kommun att du komposterar matavfall. Felaktig hantering av matavfall kan lätt dra till sig skadedjur som råttor.

Bokashi

Ett annat sätt är att kompostera matresterna i hink inomhus enligt bokashi-metoden. Bokashi är egentligen inte att kompostera utan det är en sätt att fermentera (dvs mjölksyrejäsa). Det är en snabb metod, efter fermenteringen kan matresterna grävas ner direkt i jorden. Vill du veta mer om bokashi rekommenderar jag dig att kika in hos Sara Bäckmo, hon både skriver och har youtube-inlägg som är så bra.

matrester
I en gammal regnvattentunna gör jag jord av bokashi.

Vill du läsa mer om hur jag gör jord av matrester kan du läsa om det här:
Gör fin jord av bokashi och fuljord.

Vad är fördelarna med att kompostera

Bortsett från det faktum att du gör en insats för både plånboken och miljön så får du utmärkt jord. Du som har trädgård och släpar hem säckvis med köpt jord slipper släpa. Dessutom är det inte jord du får med dig hem i säckarna. Det är mestadels torv.

Det sliter på vårt lands torvmossar att bryta torv, även om vi har rika torvtillgångar i Sverige. Att bryta torv har sina baksidor då diken grävs i torvmossen för att torrlägga torven och göra brytningen möjlig. Detta påverkar syrehalter i närliggande vattendrag och mikroorganismerna påverkas.

Jag har skrivit mer om torv och jord i inlägget här:
Vad är bra planteringsjord – är torv riktig jord?

Vad kan du göra för att minska matsvinnet?

#TASTEORWASTE är ett initiativ som tar tag i det onödiga matsvinnet och verkar för en hållbar livsstil.

Granngården har en bra kompostbehållare från Greenline på 375 L som är lämplig för att kompostera matavfall i.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

2 svar till “Minimera matsvinnet – ta hand om dina matrester”

  1. Bra information, tack! Regntunnan du anvöbder, behövs bara hålla i botten för maskarna? Eller behövs hål på sidor för att lufta? Hur stora hål ungefär, jag vill inte gå in möss i jordfabriken.
    En annan fråga kan jag använda en kallkompost som jordfabrik eller komposteras min bokashi då istället för att fortsätta fermenteras?

    1. Tack ?. Jag har bara hål i botten på regntunnan, 3 mm borr. Inte haft problem med att möss tagit sig in där. Luftning blir det ju när jag lyfter på locket.
      Går utmärkt att lägga bokashi i kallkomposten. Det blir som om att du hade lagt den direkt i marken. Den kommer brytas ned fint där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.