119873092

Vad är bra planteringsjord – är torv riktig jord?

Vad är torv

Har du funderat på vad säcken med planteringsjord, som du släpar hem från stormarknaden, egentligen innehåller? Tänker du att det är jord? Faktum är att i de flesta fall är det mest torv. Har du trädgård har du allt material du behöver för att göra din egen jord.

Vad innehåller säcken med planteringsjord?

En dag vände jag på den där säcken med köpt planteringsjord och läste: 45% mörk sphagumtorv, 45% mörk sphagumtorv, 5% sand 0-6 mm, 5% hönsgödselkompost. Säcken jag släpat hem är alltså mestadels torv. Säcken var av välkänt varumärke och det stod ”planteringsjord” på framsidan.

vad är torv

Vad är torv?

Är torv jord, eller bara torv? Var kommer den ifrån, hur blir marken påverkad av torvbrytningen? Ja, du fattar. Jag fann inte på någon annan råd än att ta reda på mer om detta.

Torv är ett material som förekommer i naturen och som består av döda växter som förmultnat under fuktiga förhållanden, dvs vid låg eller ingen syretillförsel. Torven breder ut sig och täcker underliggande mineraljord. Överstiger torvdjupet 30 cm använder man begreppet ”torvmark”. Torvmarker bildas genom att markområden försumpats eller genom igenväxning av sjöar. I Sverige är 10 milj hektar täckta av torv, vilket är 25% av landarealen.

Källa: Svensktorv.se

bra planteringsjord
Jord består av organiskt material och oorganiskt material.

Användning av torv i Sverige

I Sverige utvinner vi torv för bränsleändamål (energitorv), jordförbättring (odlingstorv) och för strö (stallströ).

Är torv ett fossilt eller ett förnybart bränsle?

I Sverige och i det internationella samarbetet har torv hittills betraktats som fossilt eller likvärdigt med fossila bränslen. FN:s klimatpanel IPCC placerade torv som ett bränsle i en egen kategori – torv, år 2006. I internationell och nationell energistatistik räknas torv i kategorin övriga bränslen alternativt inkluderas i bränslekategorin brunkol.

Källa: Energikunskap.se

Påverkan på sjöar och vattendrag

Vid brytning av torv gräver man diken i torvmossen för att torrlägga torven och göra brytningen möjlig. Det som händer är att grundvatten ytan då blir sänkt, ytvatten rinner snabbare av och halten humusämnen ökar i de närliggande vattendragen. Det organiska materialet som frigörs i vattendragen bryts ned av mikroorganismer. Denna nedbrytning konsumerar syre vilket kan leda till kritiska syrehalter i närliggande vattendrag om halterna av humusämnen blir för höga. Syrebristen hotar de syreberoende organismerna som lever i de förorenade vattendragen.

Källa: Wikipedia.org

Gör din egen jord

Torv – på gott och ont – som med mycket annat här i livet. Beslutet är fattat – jag gör min egen jord. Sluter trädgårdens kretslopp, genom att låta det som växer och frodas få gå tillbaka till jorden som humusrik mylla. Jag slipper släpa säckar och jag får den bästa av jordar.

Vad väljer du att göra?

vad är torv
vadvad är torvSnart färdig jord, som kan läggas ut i landen.

Genom att också ta till vara matrester som överbliven mat och skal etc får jag dessutom en välgödslad jord och behöver inte tillsätta någon met gödning i mina odlingar.

Hur jag tar tillvara matrester och gör jord av dem kan du läsa i inlägget: Minimera matsvinnet

Klicka på bilden nedan så kommer du till min blogg med fler inlägg.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.