119873092

Kattmynta – kattens bästa vän?

Kattmynta eller Kantnepeta

Har du Kattmynta i trädgården? Har du katt? Tuggar katten på bladen och rullar sig i växten? Kanske känner du din växt under namnet Kantnepeta – ja det är samma växt. Den vackra blåblommande humle- och fjärilsmagneten döljer en hemlighet, som katten väl känner till. Känner du till den?

Kantnepeta även kallad Kattmynta

Kattmynta används t ex i spray, som du sprayar på klösbrädan för att lära katten klösa där. På produktbeskrivningen kan det stå att ”katten älskar doften”. Även kattleksaker kan vara fyllda med den torkade växten och det gör att katten så gärna ”leker” med dessa saker.

Jag älskar också Kattmyntan, för dess vackra blommor. Jag har ofta funnit växten ”nedtrampad” utan att förstått varför. Tills en dag, när jag upptäckte Fina vältrandes och åmandes i den.

Kattmynta eller Kantnepeta
Trots att jag klippt ner Kattmyntan tuggar och rullar sig Fina i den.

Eterisk olja i Kattmynta

Faktum är att Kattmynta innehåller en eterisk olja, som gör katten ”hög”. När jag först upptäckte  Fina – rullandes och åmandes i växten – tyckte jag mest det så gulligt ut. Men när jag sedan såg henne vingla iväg och i nästa stund ligga helt utslagen började jag söka information om fenomenet.

Det kan väl i och för sig vara kul att katten får sig en tripp – de lär inte få några bestående skador, men de kan bli tillvanda. Ska tilläggas att katter kan vara olika känsliga för oljan i växten, en del blir oerhört stressade av det. Kanske din katt tillhör de som inte bryr sig om Kattmyntan nämnvärt? Jag har i alla fall lite svårt för tanken på att min lilla kattjej flummar runt i Kattmyntans värld. Nu har jag grävt upp den.

Isop istället för Kattmynta eller Kantnepeta
Isop får bli ersättaren för Kattmyntan. Den blommar också vackert i blått.

Isop istället för Kattmynta

Som ersättare för Kattmyntan ska jag sätta Isop, det är också en blåblommande flerårig växt som är snarlik Nepetan. En fjärils- och humlemagnet även den. Fina för ändå en tillvaro på hög nivå – hon tar sig upp på taket på stugan ibland. Det får hon gärna roa sig med istället.

Det finns flera ”roliga” klipp på yotube om katter som är påverkade av Kattmynta. Klippet nedan innehåller information också om hur Kattmyntan påverkar katten. Går också att  läsa mycket på nätet om du googlar det.

 

Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Allt det bästa hälsningar från en kattmatte./Yvonne

 

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.