119873092

Paj med gröna blad – och lite om spenat

Paj med gröna blad

Kökslanden levererar – nyskördade gröna blad. Mini pakchoi, mangold, trädgårdsportulak, spenat och kålblad. När mängden gröna blad fyller landen och kylskåpet till brädden vill jag ha variation i matlagningen. Här delar jag med mig av en receptfavorit: Grön paj.

Paj med gröna blad

Kökslanden fullständigt svämmar övar av gröna blad nu i början av Juni. I år har vi haft en otroligt varm Maj månad, vilket gjort att skörden är toktidig. En hel del – av den första omgångens sådd -vill gå i blom nu, som ruccola, spenat och mini pakchoi så nu skördar jag rubbet. Jag har ju (såklart) sått en omgång till av dessa, som blir skördeklara senare.
Jag skördar också blad av olika kålsorter, som t ex spetskål – där tar jag de yttre bladen, som inte kommer knyta sig i huvudet. Mangolden plockar jag också av och trädgårdsportulaken formligen sprutar nya skott så fort jag klippt av den.

Paj med gröna blad

Just nu skördar jag gröna blad för glatta livet. För att det inte ska bli enahanda att äta allt detta gröna varje dag varierar jag tillagningen. Jag äter gröna soppor, sallader, pastasåser, pesto, drinkar och pajer.

Genom åren har jag knåpat ihop några återkommande favoritrecept, just med gröna blad. Jag tänkte dela med mig av recepten här på bloggen lite då och då. Jag börjar med ”Grön paj”, receptet finns längst ner på sidan.

Behöver gröna blad förvällas?

Någonstans i bakhuvudet har jag en vetskap om att spenat ska förvällas pga att den innehåller nitrat, som kan vara farligt. Och hur är det med att värma redan tillagad spenat? Så här svarar Livsmedelsverket på frågan ”om man kan värma spenat en andra gång?”

Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men däremot inte spädbarn.

Snabb nedkylning är bäst
Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.

Nitrat kan omvandlas till nitrit
Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.

Matmyt
Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att återuppvärma maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.

Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn
Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.

På livsmedelsverkets sida kan du söka information om olika livsmedel.

Frysa in spenat

Det funkar alltså fint att frysa in spenat, även efter att den är förvälld. Jag gör en snabbförvällning av spenatbladen, genom att koka upp en gryta med vatten och lägga i bladen hela. De får ligga i bara precis så länge att jag ser att de ändrar struktur och mjuknar. Sen sköljer jag spenaten snabbt i kallt vatten och låter droppa av i ett durkslag. Sedan är det bara att stoppa i plastpåsar. Jag trycker ur luften så det blir så små paket som möjligt.

Paj med gröna blad
Här förväller jag snabbt de gröna bladen till pajen.

Recept på Grön paj

Jag använder alltså en mix av gröna blad (dock inte sallatsblad) i den här pajen. Till en paj för fyra personer behöver du:

  • ½ kilo blandade gröna blad
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1 tsk muskot
  • 2 tsk örtsalt (tar du vanligt salt, utan örter, ta bara 1 tsk salt) och blanda i dina favoritörter.
  • 1 pajdeg (du har säkert något favoritrecept redan)

Gör så här:

Klä en pajform med pajdegen, förgrädda den 10 minuter i 175 grader.

Koka upp vatten i en stor gryta, lägg i de gröna bladen och förväll snabbt. Bara så att de precis mjuknar. Häll av vattnet och lägg bladen i pajformen.

Blanda ihop en äggstanning av ägg och mjölk. Strö i örtsalt och muskot. Blanda sist i osten och häll röran över pajen.

Sjuss in i ugnen i 30 minuter i 175 grader.
Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.