119873092

Gör din egen gåbortblomma av överblivna plantor

gåbortblomma

Får du småplantor över vid omskolning eller gallring? Släng dem för allt i världen inte. Plantera dem i krukor och du har fina gåbortblommor att ge bort. Att blomman är ätbar brukar vara väldigt uppskattat. Här kommer tips på lätta sorter att odla i kruka och bilder med inspiration och idéer.

Gör din egen gåbortblomma

Trots ett överfullt växthus lyckas jag alltid  pressa in några krukor till. Här står för det mesta någon gåbortblomma på tillväxt. Det är roligt att komponera ihop småplantorna. En kruka med ärtväxter i bakgrunden, en sallat och lite basilika framför. Eller bara sallat i olika kulörer. Det blir både smakfullt och vackert.

gåbortblomma

Gör växtstöd av najtråd

Du kan forma ett växtstöd av najtråd och låta ärtorna slingra runt. Najtråd är en lättböjlig cirka 1 millimeter tjock metalltråd, som kan köpas i byggvaruhandeln.

växtsstöd
Här formar jag najtråden till en ”kungakrona”. En avbitartång är bra att ha till hands.
växtstöd
Dubbla hjärtan av najtråd sammanfogade med vanlig ståltråd.

Det finns lågväxande sorter av ärta som är väl lämpad för krukodling. De är riktigt söta när de blommor och frukten är verkligen pikant.

växtstöd
Lilla dvärgärten Half Pint blir bara ca 30 cm hög. Ärtskidorna är goda att äta råa och skördas späda.

Det är bara fantasin som sätter gränser. En kruka sallat kan vara en fröjd för ögat att beskåda. Sallat finns i en uppsjö av färg, form och smak.

gåbortblomma
Behändigt att ta krukan på cykeln när man ska bort. Mörkröda Bijou har en god beska och Catalogna – som liknar en förvuxen rucola – har en strävhet jag gillar. Huvudsallaten ser ut att vara All Year Around.

Såklart går det ju lika bra att ge bort en balkonglåda till den som har balkong.

Olika sorters sallat samsas med spenat.

Eller varför inte en ampel?

Låt en lågväxande spritärt klättra uppför ett bambustöd. Petit Provencale blir 40 cm hög. Huvudsallat och basilika i förgrunden.

Sist, men inte minst. Tomatplantor såklart. Det finns småväxta sorter som är lätta att odla i kruka; Tiny Tim, Vilma,Sweet n´neat cherry kisses och Heartbreaker.

Sweet n´neat cherry kisses blir 30-40 cm hög och ger rikligt med tomater. Grenarna blir tunga och behöver stöttas. Tomaten blir inte helt röd utan lite åt det rosa hållet. En god munsbit.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Ett svar till “Gör din egen gåbortblomma av överblivna plantor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.