119873092

Blåbär i trädgården – så trivs de bäst

Blåbär i trädgården

För mig har blåbär varit något man plockar i skogen, punkt slut. För fyra år sedan tänkte jag om. Här skulle minsann odlas blåbär i trädgården, men inte amerikanska. Det finns några knep att ta till för att lyckas med blåbärsodlandet, som sur jord och att aldrig låta den torka ut. Jag bjuder även på ett recept på blåbärspaj med havre och kokostäcke.

Odla blåbär

Jag skaffade en buske av sorten ”Northblue”, ett slags hybridblåbär. Alltså en korsning mellan hög- och lågväxande blåbär. Busken är självfertil och ska bli 1 meter hög. Trots att den är självfertil lär man få mer blåbär om man samplanterar den med andra sorter. Hoppas istället på att grannarna har nån blåbärsbuske i närheten.

Den har tagit tid på sig. Förra året kom den i och för sig med fina blommor, men en frostknäpp tog kål på de bäranlagen. Inga bär det året heller. Men i år, trots torka, så har jag fått min första skörd av blåbär – mums. Bären är större än i skogen, men mindre än typ amerikanska blåbär.

odla blåbär

Så här trivs blåbär i trädgården

Blåbär är en surjordsväxt. Busken vill planteras soligt och på en luftig plats, enligt anvisningarna. Eftersom blåbär är kalkskyende planteras de bäst i rhododendronjord eller naturell torv, som har lågt Ph-värde. Gödslar gör jag därför med gödsel för rhododendron. Blev rekommenderad att gödsla 2 ggr från vår till midsommar.

Håll jorden fuktig

Jorden måste hållas fuktig (hur lätt är det en sommar som denna, knappt en gnutta regn) risken är annars att karten faller av. Blomningen var riklig i våras och jag beslöt att vattna busken regelbunden, för nu ville jag verkligen kunna skörda. Det är en fördel att marktäcka med täckbark, som dels håller kvar fukten och dels är något surgörande.

Beskärning är inte nödvändig, men jag gallrar ut skadade grenar vid behov.

Dags att skörda

Skörden räcker till en paj, som ska inmundigas under högtidliga former tillsammans med morbror och fru som kommer på besök. Recept på pajen hittar du nedan. I vanlig ordning gluten-, mjölk- och sockerfritt. Du kan så klart byta ut ingredienserna mot ”vanliga produkter”.

blåbärspaj

Blåbärspaj på havre med krämigt kokostäcke

6 personer

Pajdeg

 • 3 dl havremjöl
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 dl sötströ
 • 0,5 dl raps- eller kokosolja
 • Ca 1 msk kallt vatten

Kokostäcke

 • 2 ägg
 • 2 dl oatly iMat fraiche
 • 1 dl sötströ
 • 3 dl riven kokos

Fyllning

 • 5 dl blåbär
 • 1 msk maizena eller potatismjöl

Gör såhär:

Knåda ihop ingredienserna till pajen. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 175 grader.

blåbärspaj

Rör under tiden ihop kokostäcket i en bunke.

Lägg blåbären i det förgräddade pajskalet och strö över maizena. Bred över kokostäcket.

blåbärspaj

Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter i 175 grader.

Servera med en klick fraiche med vanilj eller vispgrädde.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Följ mig gärna på mina kanaler så du inte missar mina inlägg

facebook instagram twitter

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.