119873092

Trädbelysning – hög mysfaktor och även en trygghet

Trädbelysning

Gubben Bertil fick ett ryck. Här ska installeras trädbelysning, i marken, som lyser upp det japanska körsbärsträdet. Detta var jag inte riktigt beredd på, inget som stod på önskelistan. Men attan så fint det blev. Det gjorde Gubben Bertil bra.

Trädbelysning

Lagom till att det japanska körsbärsträdet blommade i våras var installationen av trädbelysning klar. Himmel så vackert det är med belysta körsbärsblommor. Ljuset stod som ett trolskt skimmer runt trädet på kvällarna.

Förutom att det är en stor mysfaktor så är markbelysning även en trygghetsfaktor. Det lyser inbjudande. Det faktum att den annars så mörka gången utanför stugan är upplyst gör att det känns tryggare att komma hem i mörkret.

Utan att för den skull vara elingenjör kan den som är lite händig fixa detta. Inkopplingen av elen kräver dock behörig elektriker, men allt annat kan du dra själv. Förvisso kan det kräva en del grävning att få ner elkablarna i marken.

Markbelysning
Bertil grävde en smal kanal att lägga ner elrören i. Ett spadtag djupt bara – vi vet ju var rören finns så djupare än så blev det inte.

Bolthi för trädgårdsbelysning

Grejorna är av märket Bolthi, som finns att köpa på t ex Harald Nyborg och Jula. Du plockar själv ihop de delar du vill ha och kan bygga ut i näst intill oändlighet. (Nej, jag är inte sponsrad för att tipsa om detta).

Det här med el är inte min grej, men i alla fall så är det en markspotlight med en 6 watts ledlampa. En transformator behövs också för belysning är på 12 volt. Ett skymningsrelä reglerar att belysningen tänds i skymningen och släcks i gryningen.

Markbelysning
Bolthi är en serie med trädgårdsbeslysning.
Trädgårdsbelysning
Skymningsreläet sitter på en pinne, som bara är nerbankad i jorden. Det skulle vara synd att skruva i trädet. Spotlighten för markbelysning är nergrävd i marken.

Alltihopa kopplas ihop i en Dribox, som är en fördelarbox för utomhusbruk, med lock. Här ligger anslutningarna väl skyddade mot väder och vind. Boxen finns i olika storlekar. På Dribox sida på nätet finns en film som visar hur det funkar.

Markbelysning
I Driboxen kopplas delarna ihop och ligger skyddade.

Boxen är ju kanske inte så kul att ha synlig, det gäller att hitta nåt ställe att stoppa undan den på. Vi har fördelen att ha ett cementrör på vägen till trädet och kunde gömma ner boxen där. Cementröret är en del av prydnaden i trädgården och det står en vattenpump ovanpå den. Ingen kan ana vad som döljs därunder.

Trädgårdsbelysning
Under den gamla vattenpumpen ligger Driboxen. Bertil har snofsat till den rostiga pumpen med ett lager Hammerite. Färgen går att måla direkt på rosten, alltså inget större underarbete mer än att borsta bort flagor med en stålborste.
Trädbelysning
När körsbärsträdet stod i blom var jag ute varje kväll och njöt av den trolska stämningen.
Markbelysning
Även efter blomning pryder trädet sin plats och markbelysning är en hög mysfaktor i trädgården.

Gubben Bertil överraskar ibland, helt otippat. Fint blev det.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Följ mig gärna på mina kanaler så missar du inte mina inlägg

facebook                         instagram                         twitter

Bästa hälsningar Yvonne

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.