119873092

Rosenböna, blomsterböna eller runner bean

rosenböna

Rosenböna eller blomsterböna – ännu ett av naturens smycken. Många av oss odlar den väl mest för prydnads skull. Växten fyller snabbt ut en spaljé och pryder platsen med vackra röda blommor.
Baljan äts, som regel späd, skuren i bitar. Men låter du den växa på och spritar dem kan du ta tillvara bönorna inuti och använda dem som typ borlottobönor.

Rosenböna, blomsterböna eller runner bean

Kärt barn har många namn. Engelskans ”runner bean” tycker jag är ett talande namn. Bönan formligen rusar i höjden,  upp till 3-4 meters höjd. Blomsterböna växer snabbt och kan på kort tid fylla ut en spaljé eller dekorera en stör och ge volym till trädgården. De röda blommorna på rosenbönan är ett smycke i trädgården.

blomsterböna

Odla rosenböna på höjden

Jag har haft en stör med två bönplantor, en på var sida. Bredvid står en plymspirera, när dessa båda blommade samtidigt klädde de varandra så fint. En ranka från bönan smet dessutom iväg och slingrade sig in i spirean. När spirean blommat över tog bönan vid och klädde spirean med röda blommor. Det är ett fiffigt sätt att låta en överblommad växt få ny blomning.

rosenböna

Sprita baljan och torka bönorna

Efter blomningen bildar plantan långa bönskidor. Dess bönor är otroligt vackra, med sina spräckliga i rosa-lila toner. Jag vill nästan trä upp dem på tråd och göra halsband.
Jag låter några baljor sitta kvar och bli gula. Sedan spritar jag dem och plockar ut bönorna. De får ligga luftigt och torrt, efter ca en vecka är de torra. Därefter förvarar jag dem torrt, mörkt och svalt.

Rosenböna i maten

Rosenbönan är inte bara vacker, den är ätbar också. I Sverige verkar det som att vi mest odlar den som prydnadsväxt, den kallas ju också för blomsterböna – då kan en tro att den bara odlas för blomningens skull. På sin höjd äter vi baljorna späda och skivade i bitar. De ska inte ha hunnit växa sig särskilt stora för de blir sträva och trådiga. Engelsmännen däremot äter även bönan inuti, fullt utvecklad.

När jag letar runt på nätet efter recept med rosenböna så är det inte precis så att jag blir överöst med recept. På sin höjd hittar jag nån ungersk gryta. Söker jag på engelska väller det upp recept, men mest är det med skidan skuren i bitar då.

Använd som borlottobönor

Jag har läst att rosenböna går att använda på samma sätt som den spräckliga borlottobönan. Det man ska tänka på är att bönor innehåller lektiner och ska därför inte ätas råa, man kan bli sjuk och illamående med diarréer. Är de torkade ska de ligga i blöt över natten och sedan kokas mjuka.

blomsterböna

Får väl ta tag i det här med att göra nåt gott recept med bönorna. Det får jag återkomma till.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.