119873092

Odlingsbågar med Rättviksknuten

Odlingsbåge av elrör och Rättviksknuten

Att göra odlingsbågar av elrör har ju länge varit känt för de flesta odlare. För några år sedan upptäckte jag Rättviksknuten, men först i år kom jag till skott att skaffa några. Nu har jag riktigt stadiga odlinsgbågar, tack vare knuten som låter mig sammanfoga flera rör i tre- och fyrvägsknutar.

Odlingsbågar av elrör

Min odlingslåda med kål mäter 120 x 160 cm. Jag vill ha en båge som är åtminstone 50 cm hög, som jag kan lägga nät över – som skydd mot invaderande kålfjärilar och larver.

Material för att tillverka odlingsbågar

Rättviksknuten

För detta har jag inköpt 2 st 3-vägsknutar och 1 st 4-vägsknut och 3 st 16 mm elrör. Knutarna kostar 40 kr styck och elrören 10 kr styck. Kolla så elrören går att böja, det finns vissa sorter som lätt knäcker när du böjer dem. Knutarna passar till 16 mm elrör, se till så du får rätt storlek, de finns med olika diameter. Med en fintandad såg är det lätt att såga elrören till rätt längd.

Tre-vägs Rättviksknut

I ett nafs är det gjort. Rören sammanfogas i knutarna. Det finns även vinkelknutar, klämmor och åtta-vägsknutar för att göra riktigt häftiga konstruktioner som står stadigt.

Odlingsbåge i odlingslåda

Jag trycker bara ner ändarna av rören i jorden – de står stadigt mot sargen på odlingslådan. Bågen är lätt att lyfta ur jorden och flytta till nästa låda där jag ska ha kålen kommande år. Tack vare överliggarna blir konstruktionen riktigt stadig.

Här hittar du Rättviksknuten. De har även tips på flera andra konstruktioner, som du kan bygga, allt utifrån ditt behov. Mot vägg tex, för att odla tomater.

Här hittar du migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg.
Här hittar du mig på instagram.

Hälsningar Yvonne

 

 

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.