119873092

Odla sparris från frö är enkelt – del 1

Odla sparris från frö

Att odla sparris från frö är inte alls så svårt som jag har trott. I stort sett har alla fröer jag sått grott. Det gäller bara att ha tålamod, det går inte att skörda sparris första året. Från år 2 kan du börja skörda försiktigt och öka successivt. Först år 5 kan sparrisen skördas fullt ut, men aldrig efter midsommar.

Odla sparris från frö

I åratal har jag skjutit upp att odla sparris från frö. Brist på tålamod, tror jag, det lär ju ta 5 år innan det går att skörda en planta fullt ut. Låter det avskräckande? En klen tröst är att du kan börja skörda lite försiktigt redan efter 2 år. I gengäld kan en sparrisplanta ge skörd i över 15 år.

Eftersom jag älskar sparris tror jag det är mödan värt att börja nu och se tiden an. Att så plantorna själv kostar inte många kronor. Visst kan du ta genvägen och köpa färdiga plantor. Men ska du ha en odling, som kan ge familjen en hyfsad skörd framöver kräver det flera plantor och det kostar en slant.

När ska man så

Jag sår redan i januari. Fröna sår jag i odlingsbrätte med celler, två frön i varje cell. I vanlig ordning blötlägger jag inte fröna – vilket de står på påsen att man ska. De blir inte heller täckta med plast el dylikt hos mig och ingen extravärme får de heller. Jag ser istället till att jorden är väl genomfuktad och håller den fuktig, med hjälp av en blomspruta, hela groningstiden. Efter 16 dagar tittar plantorna upp.

Plantorna står i ett söderfönster under växtbelysning. Där är ca 17 grader på dagen, när inte solen tittar fram. Sorten jag odlar heter Mary Washington.

Som små gängliga granar står sparrisplantorna där, 1 månad gamla.

Omplantering

När rötterna börjar titta ut under krukorna är det dags att plantera om. De små plantorna går lätt att dela på. Jag planterar om dem en och en i 7×7 cm stora krukor, i vanlig blomjord – det är vad jag hade till hands. 

Odla sparris från frö
Sparrisplanta i hand – Skabarafixa

Han och honplantor

Sparrisfröna ger både hon- och hanplantor. Hanplantorna ger rikligast skörd, så det kan vara idé att sortera ut honplantorna. Honorna sätter blom, så kan du skilja dem från hanplantorna. Att blomma för att producera frö tar energi från honplantan, därför ger de sämre skörd.

Odla sparris från frö
Omplanterad sparris – det blev 30 små krukor – mer än jag behöver. Så småningom kan hon- och hanplantor skiljas åt.

Genom att låta plantorna växa kvar i kruka första året hoppas jag kunna skilja vem som är vem, om honorna sätter blom redan första året vill säga. Men å andra sidan kan jag tänka mig att ha lite honor i landen också.

Se hur sparrisplantorna ser ut när de är 5 månader gamla.

Hur många plantor ska man ha

På påsen står att det ska vara 35-40 cm mellan plantorna och 150 cm mellan raderna. Det kräver yta, men jag behöver inte kunna gå i rader mellan mina plantor och beslutar att jag ska sätta plantorna med 35 cm emellan. En snabb uträkning säger att jag bör få plats med 8 plantor i lådan där de ska bo sedan.

När går det att skörda

Något som tilltalar mig med att odla sparris är att den ger skörd tidigt på året. Den tillhör vårprimörerna.
Det finns lite tumregler för hur man kan börja skörda:

 • Första året skördar man inte alls, då behöver plantorna växa till sig.
 • Andra året kan man som regel skörda ett par sparrisskott på varje planta, då skotten är ca 20 cm höga. Det är viktigt att inte skörda för mycket eller för länge, max under en vecka.
 • Tredje året ska man kunna skörda under 3-4 veckor.
 • Fjärde året kan man utöka skördeperioden till 5-6 veckor.
 • Femte året ger full utdelning! Men man ska aldrig skörda längre fram än till midsommar. Sedan behöver plantan få gå i vila och förbereda sig för nästa års sparrisskott.

Recept på sparris med grillad halloumi och ärtcreme hittar du här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

7 svar till “Odla sparris från frö är enkelt – del 1”

 1. Medan sparrisplantorna står kvar i sina krukor, klipper du ner dem? Gäller väl främst första året.
  Mvh Eva Linnea
  lavendelochsalvia.com

  1. Hej, nej jag klippte faktiskt inte ner den. Mest pga lathet. De visslande ner till hösten och sen täckte jag dem inför vintern. Kikade in hoa dig – vilken härlig och intressant sida du har. Yvonne

   1. Tack för info! Nu vet jag hur jag ska göra med mina sparrisplantor (1-åringarna).
    Kul att du gillar min blogg. Den fungerar mest som ”Min Dagbok på nätet”. Vi hös.
    Med vänlig hälsning Eva Linnea

    1. Det är kul att kunna gå tillbaka och se hur man gjorde förra året. För jag glömmer ju hela tiden ?. Hälsningar Yvonne

 2. Hej jag sådde mina i januari planterade om dom i slutet av februari. Jag tog ej jord utan torv. Ska jag ge lite näring nu . De växer fint men är lite rangliga och tunna. De står i ett uterum där det är varmt på dagen och kallt på natten.

  1. Hej. Sparris är ju mycket näringskrävande. Så jag hade blandat i kogödseö eller något fast gödsel i krukorna. Jag gödslar alltid upp dem på våren och sen efter skörd får de en giva till.

  2. Hej. Sparris är ju mycket näringskrävande. Så jag hade blandat i kogödsel eller något fast gödsel i krukorna. Jag gödslar alltid upp dem på våren och sen efter skörd får de en giva till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.