Lyckas med gurkodlingen – odla gurka i kruka och på friland

Lyckas med gurkodlingen

Gurka är lätt att odla, om du väljer rätt sort på rätt ställe. Växthusgurka växer bäst i växthus, för den sorten älskar värme.
Det finns sorter som går utmärkt att odla på friland, då kan det stå på fröpåsen att den är köldtålig.
Ska du odla gurka inomhus passar sk minigurka bra.

Lyckas med gurkodlingen

Som med allt annat – kan du det så är det enkelt. Det finns lite saker att känna till när det gäller gurkodling. Har du bara koll på dessa grundläggande saker, så undviker du misstagen och kan lyckas med din gurkodling.

1. Välj rätt sort för rätt ställe

Läs på påsen. Är det en växthusgurka funkar den bäst att odla i växthus, den vill ha värme och en skyddad miljö.

Är det en frilandsgurka så står det på påsen och det finns sorter som är extra köldtåliga.

Lyckas med gurkodlingen
Melen F1 är en mycket tidig och kallväderstolerant gurka, som går bra att odla utomhus i ett
gynnsamt skyddat söderläge. Jag har den i en stor kruka i ett hörn, där den har skydd av husväggen från två håll.

Det finns sorter som är självpollinerande, dvs det är helt feminina (partenokarpa) och sätter enbart honblommor. Dessa behöver varken du eller insekterna pollinera. Men blanda inte dessa plantorna med sorter som även sätter hanblommor. Om en självpollinernade plantas honblommor får pollen från en hanblomma blir frukten besk och inte god att äta. Välj alltså sorter med enbart honblommor eller enbart sorter med han- och honblommor.

2. Sådd

Frilandsgurkorna går att direktså på friland när jorden håller 15 grader. Jag förodlar dock alltid mina plantor inomhus under växtbelysning. Det ger en bra start och de kommer igång fort.

Jag sår inomhus i början av mars. Första månaden växer de under växtbelysning, sedan får de inte plats där. Från och med april får de stå på fönsterkarmen, med vanligt dagsljus och det brukar räcka till då.

Frö som inte vill gro

Jag läser ofta i sociala media om problem med att få fröna att gro. Det beror, som regel, inte på att fröna är gamla. För frö av gurka har lång hållbarhet. Men de vill ha varm jord att gro i, gärna 20-22 grader. Jag lärde mig från början att lägga fröet platt på jorden – alltså inte sticka ner det på sidan. Lägg på 1 cm jord ovanpå. Och så hålla fuktigt i vanlig ordning. Är jorden för blöt och kall kan fröet ruttna bord. Jag använder vanlig blomjord att så i.

Odla gurka i kruka

3. Omplantering

Planterar om till större kruka gör jag när det behövs och det är när jag ser att det syns små vita rottrådar i hålen under krukan. Till skillnad mot tomater kan gurka INTE sättas djupare ner i krukan vid omplantering.

Odla gurka i kruka

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar och går av. Risken för rothalsröta ökar också om det är kallt och blött i jorden.

4. Uppbindning av plantorna

Det är lättast att låta växthusgurkor klättra uppåt. Bind upp dem rejält, t ex mot kraftiga pinnar och i växthus kan de slingra sig vidare på linor under taket.

Frilandsgurkor kan få bre ut sina rankor på marken. Skydda gurkorna genom att lägga halm eller gräsklipp under dem på marken. Eller så låter du plantan få stöd att vila på t ex hönsnät som du viker till en bit ovan marken. Då blir det luft emellan plantan och jorden, vilket är bra.

5. Gödning

Jämn vattning är A och O. Undvik att vattna på den känsliga rothalsen, precis nere vid plantans bas i jorden. Näringen i planteringsjord räcker oftast bara en månad. Därefter behövs det tillsättas extra näring. Det finns specialgödsel för gurkor. Men i ärlighetens namn, jag är bekväm. Det blir vad jag har till hands. Ena gången en skvätt tomatnäring, andra gången blir det bokashi-lake och nästa gång lite hönsgödsel. Funkar för mig.

6. Ansning och gallring

Gurkplantan sätter sidoskott, precis som tomatplantor. Jag tjyvar dem på samma sätt. Klipper av dem i grenvecket där de bildas, alldeles invid huvudstammen. Skulle jag låta dem vara kvar skulle plantan bli ohanterligt buskig.

Lyckas med gurkodlingen
Här är ett sidoskott som skjutit iväg och kan växa sig lika lång som huvudstjälken, om det inte tas bort.

När jag ser att det bildas massor av fruktämnen gallrar jag bland dem också. Jag låter gurkorna mogna 3 i taget. Alltså när jag har tre på gång att mogna kan jag vara sträng och knipa bort några fruktämnen ovanför. Så får plantan kraft att mogna fram de gurkor som är på gång och jag slipper stå där med en drös gurkor som jag inte hinner äta upp.

7. Dags att skörda

Jag föredrar små gurkor och väljer sorter som ger 12-15 cm långa gurkor. Jag skördar dem så fort de är klara och låter dem inte sitta kvar och växa på. Frukten är klar att skörda när blomskröfset i änden på gurkan vissnat.

8. Undvik sjukdomar

Spinnkvalster och mjöldagg kan bli ett gissel för gurkplantorna. Spinn och mjöldagg trivs i torra miljöer med relativt höga temperaturer. Som alltid gäller att luften behöver kunna cirkulera runt plantan. Men gurkor gillar värme och hög fuktighet. Och ett sätt av förhindra just problem med spinnkvalster och mjöldagg är att spraya bladen då och då med vatten och aldrig låta plantan torka ut.

Mjöldagg är en svampsjukdom som kan angripa plantorna. Det lär gå att stoppa mjöldagg genom att spruta med bikarbonat. Blanda 1 tsk bikarbonat i 1 liter vatten och tillsätt ett par droppar diskmedel. Spraya över växten. Upprepa ungefär var 10:e dag. Frukten tar inte skada utan går att äta. Eller så väljer du att odla sorter som är mjöldagsresistenta. De är inte immuna, men de är mindre känsliga för att bli angripna.

Spinn är ett litet kryp som är svårt att komma till rätta med. Djuren suger växtsaften ur bladen som till sist skrumpnar ihop. Man kan köpa rovdjsurkvalster och plantera in.

En gammal skröna eller?

Gång på gång hör jag att gurka och tomater inte gillar varandra. Att det kan inte odlas tillsamman i växthus. Jag håller inte med. För jag har lyckats med gott resultat.

Det är ju inte så att de är allergiska mot varandra. Men de föredra olika betingelser för att växa. Växthusgurka vill ha varmt och fuktigt. Tomater ska inte ha fukt på sina blad, de utvecklar lätt mögelangrepp.

Nu odlar jag inte gurka i växthuset längre pga platsbrist. Men när jag gjorde det placerade jag gurkorna längts in i hörnen, skyddade. Där kunde jag spraya dem utan att tomaterna blev fuktiga. Tomatplantorna placerade jag närmast dörr- och fönsteröppningar.

Odla gurka i kruka

Gurka går utmärkt att odla i kruka. Jag har dem i minst 20 liters krukor, som står utomhus. Jag gör växtstöd, som en tripod, av tre störar som jag sätter på marken utanför krukan och binder upp gurkplantan mot.

Odla gurka i kruka
Här växer Melen F1, som står skyddat i söderläge.

Jag odlar också i komposten – som består av några pallkragar på höjden. Komposten är fjolårets, den har alltså legat över vintern. Där behöver jag inte tillsätta någon extra näring under säsongen. Till nästa vår sprider jag ut kompostmaterialet i landen och odlar i ny kompost nästa vår.

Lyckas med gurkodlingen
Den här sorten -Partner F1 – är en sk druvgurka, som passar bra att lägga in. Den är fastare i fruktköttet, inte så vattnig. Den kan odlas i varmt uteläge eller i växthus och ger bra skörd även vid lägre sommartemperaturer.

Odla gurka inomhus

Det går att odla gurka inomhus, välj då en växthusgurka. Ju mer ljus desto bättre resultat.
Sorter som är lättodlade och passar bra att odla i kruka är t ex Picolin F1 och Iznik F1 – de kallas för minigurkor och blir inte så långa som vanlig slanggurka.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

8 svar på ”Lyckas med gurkodlingen – odla gurka i kruka och på friland”

 1. Rothals-känsligheten var ny för mig – tackar storligen för det tipset!! Bara att inse att det kanske varit bidragande orsak till kass gurkskörd förr om åren. Gör om, gör rätt!

 2. Måste bara dubbelkolla så jag inte fått något fel.
  Det går att odla 2 olika sorters gurkor bredvid varandra om båda är F1 eller bör man odla dom var för sig? 🙂

  Mycket bra och intressant läsning du sammanfattat och det tackar jag för! 🙂

  1. Roligt du har nytta av det jag skriver. Jag ser jag nog är lite otydlig i inlägget. F1 står ju för att sorten inte är fröäkta utan en korsning av sorter. Tar du frö och sår kan det bli nån av föräldraplantorna.
   Det du ska kolla på påsen när du odlar flera gurksorter ihop är att du inte blandar sorter som är självpollinerande, alltså feminina (partenokarpa) med sorter som även sätter hanblommor. Får de själpollinerande sorterna hanpollen på sig blir gurkan besk. Välj alltså enbart själpollinerande sorter eller enbart sorter med både han- och hon-plantor. Hoppas det blev tydligare så. Ha det fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.