119873092

Lyckas med gurkodlingen – odla gurka i kruka och på friland

Lyckas med gurkodlingen

Lyckas med gurkodlingen – gurka är lätt att odla, om du väljer rätt sort på rätt ställe. Växthusgurka växer bäst i växthus, för den sorten älskar värme.
Det finns sorter som går utmärkt att odla på friland, då kan det stå på fröpåsen att den är köldtålig. Ska du odla gurka inomhus passar sk minigurka bra.

Lyckas med gurkodlingen

Det finns några saker, som jag har i åtanke när jag odlar gurka. Sen dess har fått bra resultat. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att du ska lyckas med din gurkodling.

1. Välj rätt sort för rätt ställe

Läs på påsen. Är det en växthusgurka funkar den bäst att odla i växthus, den vill ha värme och en skyddad miljö.

Är det en frilandsgurka står det på påsen och det finns sorter som är extra köldtåliga.

Lyckas med gurkodlingen
Melen F1 är en mycket tidig och kallväderstolerant gurka, som går bra att odla utomhus i ett
gynnsamt skyddat söderläge. Jag har den i en stor kruka i ett hörn, där den har skydd av husväggen från två håll.

Det finns sorter som är självpollinerande, dvs de är helt feminina (partenokarpa) och sätter enbart honblommor. Dessa behöver varken du eller insekterna pollinera. Tänk dock på att inte blanda dessa plantorna med sorter som även sätter hanblommor.
Om en självpollinerande plantas honblommor får pollen från en hanblomma blir frukten besk och inte god att äta. Välj alltså sorter med enbart honblommor eller enbart sorter med han- och honblommor.

2. Sådd

Frilandsgurkorna går att direktså på friland när jorden håller 15 grader. Jag förodlar dock alltid mina plantor inomhus under växtbelysning. Det ger en bra start och de kommer igång fort.

Jag sår inomhus i början av mars. Första månaden växer de under växtbelysning, sedan får de inte plats där. Från och med april får de stå på fönsterkarmen, med vanligt dagsljus och det brukar räcka till då.

Frö som inte vill gro

Jag läser ofta om problem med att få fröna att gro. Det beror, som regel, inte på att fröna är gamla. För frö av gurka har lång hållbarhet. Men de vill ha varm jord att gro i, gärna 20-22 grader.
Jag lärde mig från början att lägga fröet med platta sidan på jorden – alltså inte sticka ner det på sidan. Sådden gör jag i vanlig blomjord och täcker fröet med 1 cm jord. Och håller fuktigt i vanlig ordning tills fröet gror. Är jorden för blöt och kall kan dock fröet ruttna bord.

Odla gurka i kruka

3. Omplantering

Planterar om till större kruka gör jag när det behövs och det är när jag ser att det syns små vita rottrådar i hålen under krukan. Till skillnad mot tomater kan gurka INTE sättas djupare ner i krukan vid omplantering.
Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar och går av. Risken för rothalsröta ökar också om det är kallt och blött i jorden.

Odla gurka i kruka

4. Uppbindning av plantorna

Det är lättast att låta växthusgurkor klättra uppåt. Jag binder upp dem rejält, t ex mot kraftiga pinnar och i växthus kan de slingra sig vidare på linor under taket.

Frilandsgurkor kan få bre ut sina rankor på marken. Gurkorna mår bra av att skyddas genom att lägga halm eller gräsklipp under dem på marken. Eller så låter du plantan få stöd att vila på t ex hönsnät som du viker till en bit ovan marken. Då blir det luft emellan plantan och jorden, vilket är bra.

5. Gödning

Jämn vattning är A och O. Undvik att vattna på den känsliga rothalsen, precis nere vid plantans bas i jorden. Näringen i planteringsjord räcker oftast bara en månad. Därefter behövs det tillsättas extra näring. Det finns specialgödsel för gurkor. Men i ärlighetens namn, jag är bekväm. Det blir vad jag har till hands. Ena gången en skvätt tomatnäring, andra gången blir det bokashi-lake och nästa gång lite hönsgödsel. Funkar för mig.

6. Ansning och gallring

Gurkplantan sätter sidoskott, precis som tomatplantor. Jag tjyvar dem på samma sätt. Klipper av dem i grenvecket där de bildas, alldeles invid huvudstammen. Skulle jag låta dem vara kvar blir plantan väldigt buskig.

Lyckas med gurkodlingen
Här är ett sidoskott som skjutit iväg och kan växa sig lika lång som huvudstjälken, om det inte tas bort.

När jag ser att det bildas massor av fruktämnen gallrar jag bland dem också. Jag låter gurkorna mogna 3 i taget. Alltså när jag har tre på gång att mogna kan jag vara sträng och knipa bort några fruktämnen ovanför. Så får plantan kraft att mogna fram de gurkor som är på gång och jag slipper stå där med en drös gurkor som jag inte hinner äta upp.

7. Dags att skörda

Jag föredrar små gurkor och väljer sorter som ger 12-15 cm långa gurkor. Jag skördar dem så fort de är klara och låter dem inte sitta kvar och växa på. Frukten är klar att skörda när blomskröfset i änden på gurkan vissnat.

8. Undvik sjukdomar

Spinnkvalster och mjöldagg kan bli ett gissel för gurkplantorna. Spinn och mjöldagg trivs i torra miljöer med relativt höga temperaturer. Som alltid gäller att luften behöver kunna cirkulera runt plantan. Men gurkor gillar värme och hög fuktighet. Och ett sätt av förhindra just problem med spinnkvalster och mjöldagg är att spraya bladen då och då med vatten och aldrig låta plantan torka ut.

Mjöldagg är en svampsjukdom som kan angripa plantorna. Det lär gå att stoppa mjöldagg genom att spruta med bikarbonat. Blanda 1 tsk bikarbonat i 1 liter vatten och tillsätt ett par droppar diskmedel. Spraya över växten. Upprepa ungefär var 10:e dag. Frukten tar inte skada utan går att äta. Enklast är såklart att välja sorter som är mjöldagsresistenta. De är inte immuna, men de är mindre känsliga för att bli angripna.

Spinn är ett litet kryp som är svårt att komma till rätta med. Djuren suger växtsaften ur bladen som till sist skrumpnar ihop. Det går att köpa rovdjsurkvalster och plantera in, som oskadliggör inkräktarna.

Lyckas med gurkodlingen även när du odlar tomater och gurka i samma växthus

Gång på gång hör jag att gurka och tomater inte gillar varandra. Att de kan inte odlas tillsamman i växthus. Jag håller inte med. För jag har lyckats med gott resultat.

Det är ju inte så att de är allergiska mot varandra. Men de föredrar olika betingelser för att växa. Växthusgurka vill ha varmt och fuktigt. Tomater vill inte ha fukt på sina blad, de utvecklar lätt mögelangrepp.

När jag odlar gurka och tomat i samma växthus placerar jag gurkorna längts in i hörnen, skyddade. Där kan jag spraya dem utan att tomaterna blir fuktiga. Tomatplantorna placerade jag närmast dörr- och fönsteröppningar.

Odla gurka i kruka

För att lyckas med gurkodlingen i kruka använder jag minst 20 liters krukor. Då får rotsystemet gott om plats att utvecklas på. Jag gör växtstöd, som en tripod, av tre störar som jag sätter på marken utanför krukan och binder upp gurkplantan mot.

Odla gurka i kruka
Här växer Melen F1, som står skyddat i söderläge.

Jag odlar också i komposten – som består av några pallkragar på höjden. Komposten är fjolårets, den har alltså legat över vintern. Där behöver jag inte tillsätta någon extra näring under säsongen. Till nästa vår sprider jag ut kompostmaterialet i landen och odlar i ny kompost nästa vår.

Lyckas med gurkodlingen
Den här sorten -Partner F1 – är en sk druvgurka, som passar bra att lägga in. Den är fastare i fruktköttet, inte så vattnig. Den kan odlas i varmt uteläge eller i växthus och ger bra skörd även vid lägre sommartemperaturer.

Odla gurka inomhus

Det går även att odla gurka inomhus, välj då en växthusgurka. Tänk på att ju mer ljus desto bättre resultat.
Sorter som är lättodlade och passar bra att odla i kruka är t ex Picolin F1 och Iznik F1 – de kallas för minigurkor och blir inte så långa som vanlig slanggurka.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

20 svar till “Lyckas med gurkodlingen – odla gurka i kruka och på friland”

 1. Rothals-känsligheten var ny för mig – tackar storligen för det tipset!! Bara att inse att det kanske varit bidragande orsak till kass gurkskörd förr om åren. Gör om, gör rätt!

 2. Måste bara dubbelkolla så jag inte fått något fel.
  Det går att odla 2 olika sorters gurkor bredvid varandra om båda är F1 eller bör man odla dom var för sig? ?

  Mycket bra och intressant läsning du sammanfattat och det tackar jag för! ?

  1. Roligt du har nytta av det jag skriver. Jag ser jag nog är lite otydlig i inlägget. F1 står ju för att sorten inte är fröäkta utan en korsning av sorter. Tar du frö och sår kan det bli nån av föräldraplantorna.
   Det du ska kolla på påsen när du odlar flera gurksorter ihop är att du inte blandar sorter som är självpollinerande, alltså feminina (partenokarpa) med sorter som även sätter hanblommor. Får de själpollinerande sorterna hanpollen på sig blir gurkan besk. Välj alltså enbart själpollinerande sorter eller enbart sorter med både han- och hon-plantor. Hoppas det blev tydligare så. Ha det fint.

 3. Nyttig läsning.Jag har fått en planta med minigurka.Den står inom hall som är inglasad.jag harlåtit den klättra på bomulls snöre .Det skall bli spännande att se hur denna tunna stam skall hålla.
  Tacksam för tips
  Birgitta

  1. ? Stammen kommer tjocka till sig och bli stadig, så vara snurra den runt snöret.
   När den börjar växa till kommer sidoskott växa ut. Jag beskära dem till andra bladparet från huvudstjälken räknat. Annars blir det så mycket blad som stjäl näringen. Sen knipsar jag bort vartannat gurkämne. Så orkar plantan böra fram fina gurkor, eftersom den växer på begränsat utrymme i krukan. Och så jämn fuktighet, men undvik att vattna på rothalse, då kan stjälken ruttna.

 4. Kan man odla frilandsgurkan Tanja i växthus också? Förstår att den brer ut sig.

  1. Det brukar gå bra att odla frilandsgurka i växthus. Du kan behöva hjälpa till med pollineringen i växthus då där inte brukar vara lika många insekter som hjälper till med det. Tänk på också att inte ha partenokarpa (de har bara honblommor som inte behöver befruktas) gurksorter tillsammans med Tanja. Om de blir befruktade kan gurkorna bli missbildade och beska.

 5. Du skriver att man ska odla växthusgurka i växthus. Och friland gurka på friland. Du skriver att dom ska sås ute direkt, men ända sår du i förväg inne?!
  Du skriver att man ska ta bort ” sidoskott”!? Gurka är en klätterväxt!? Och den får ju skott år några håll, så att den kan klättra med rankor i tex ett helt tak i växthus. Så blir det ju inte om man tar bort rankor! Jag tar aldrig bort nåt, och får massor av gurkor, som hänger i taket!

  1. Vad roligt att du får massor av gurkor.
   Jag berättar hur jag gör. Att man kan så på friland, men att jag förodlar dem inne. Jag väljer att ta bort sidoskotten. Det står var och en fritt att göra som den vill.

 6. När planterar du ut de som du förodlat inne? Jag har förodlat både frilandsgurka som är tänkt att vara i en pallkrage (klättra mot lutande kompostgaller) och en vanligt slanggurka som ska vara i ett sådant där enkelt Biltema-växthus i mjuk plast. När kan jag sätta ut mina gurkplantor i pallkragen resp “växthuset”? Bor i zon 1.

  1. Nu är det ju en ovanligt kall vår här i zon 1, så jag hade väntat med att sätta ut gurkorna på friland tills att nattemperaturen ligger runt 15 grader ca. Samma temperatur i växthuset. Mina har stått i växthus vid 10 grader, men de står mest och stampar I tillväxten då.
   Och såklart avhärda dem innan de får flytta ut.

 7. Jag får inga tunna slingor som ska klättra på frilandsplantorna ?
  Hur vet man när de ska skördas ) mina är små gurkor på ca 8 cm långa, men ganska smala.
  Första gången jag gör detta..

  1. Hej Barbro. Kan det vara en sort som helt enkelt inte utvecklar ”klätterslingor”? Den kan ju odlas liggande också, på lite halm tex eller böj till ett hönsnät den kan gå bre ut sig över. Mest för att gurkorna inte ska ligga an mot jorden.
   De brukar vara klara när blonskröfset i änden vissnat och torkat in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.