Bygg en odlingsstation och odla året runt

Inlägget innehåller reklamlänk till Gardenstore.

bygg en odlingsstation

Trots mörker och kyla vill jag fortsätta äta egenodlade gröna blad – hela vintern. En odlingsstation, med belysning, underlättar stort. Den kan jag också använda för att förodla grönsaker tidigt nästa år.
Det är absolut inget måste med en odlingsstation för att kunna grodda. Det återkommer jag snart till i kommande inlägg. Se hur du kan bygga en odlingsstation.

Bygg en odlingsstation

Förodla grönsaker till våren och odla smågrönt under vintern

I höstas var jag på loppis och fyndade glasskivor och en trådback – en sån där för kläder, du vet, men utan backarna. Tänkte att den blir perfekt att sätta glashyllor i. Glashyllorna skulle bara skäras till först.
En stycke glasskärare inhandlas och jag skar och Gubben Bertil försökte knäcka glaset, utan framgång. Till sist bankade han på glaset med gummiklubba – inget hände.

Det blev till att åka med glasen till glasmästaren, som skrattade gott åt min historia. Glaset är dessbättre härdat och det skär man inte, just av den anledningen att det är härdat! Det tillverkas i rätt mått från början. Att det är härdat kan du se på kanten, dels är glaset något tjockare, sen är där en liten fasning och kanten är inte alls så vass som skuret glas är. Att det är härdat är en fördel om du ska använda det till hyllor – det är starkt och håller för tunga krukor utan att knäckas.

Det skulle kosta 1600 kr att få måttbeställt 6 st härdade glasskivor till trådbacken. Jag tackade jättemycket för lektionen och begav mig hemåt med mina glasskivor igen.

Nu blev det till att skissa på en måttanpassad hylla, som skulle byggas efter storleken på glaset. Sen iväg till brädgården, 175 kr kostade material och skruv.

bygg en odlingsstation
Reglar av 45x 45 cm blir ben. Vanlig bärläkt blir skenorna där glaset ska vila på. Jag älskar min rosa såg – visst är den fin? Har fått den av Gubben Bertil.

 

bygg en odlingsstation
Kan inte påstå att jag uppskattar duggregn och 4 plusgrader.

 

bygg en odlingsstation
Stommen börjar ta form. Jag får nog inget designpris för den. Men bara vänta och se hur praktisk odlingsstationen blev.

 

förodla grönsaker
De härdade glasskivorna passar perfekt nu i trähyllorna.

Odlingshyllor av glas

Valet att ha odlingshyllor av glas har två skäl: dels så suger de inte väta och dels så skymmer de inte sikten. Att förodla grönsaker till våren kräver mycket ljus. Groddar och ärtskott växer på bra ändå utan extraljus. Rent estetiskt ger glasskivorna den robusta träkonstruktionen ett smäckrare intryck.

Hela odlingsstationen är ca 140 cm hög, med tre hyllplan om vardera ca 37 x 61 cm, vilket blir ungefär 0,65 kvm yta att ställa krukor på. Det ger mig hyfsat gott om utrymme att odla skott och groddar på under vintern.

Belysning

För att grodda behövs ingen extra belysning. Du kan lika väl ha groddburkarna på köksbänken. Men om du odlar smågrönt – skott eller sk microleaf är extrabelysning att föredra. Annars ränner skotten i väg på höjden, i sitt sökande efter ljus och blir tanigt gängliga.

På varje hyllplan har jag fäst 2 ljusarmaturer. Jag går inte in närmare på odlingsbelysning här. Du kan läsa mer om detta i ett utav mina tidigare inlägg: Odla med växtbelysning.

Reflekterande folie

Det är nu jag antagligen kommer framstå som en nörd. Förutom att odlingsstationen står framför altandörrar i söder (ja det går varken att komma in eller ut där, men de behöver ju inte användas på vintern) så står hela odlingsstationen i en nisch med vita sidor, ca 120 cm bred, 50 cm djup och 2 meter hög.

Framför nischen har jag gardiner och räddningsfilt på insidan av gardinerna. Ja du läste rätt. Räddningsfilt är en folie som reflekterar inte bara värme, utan även ljus. Vilket gör att ljuset studsar tillbaka där inne i min lilla nisch och sprids till maximum.

Vill du vara riktigt nördig kan du t ex klä sidorna i en hylla med aluminiumfolie och odla där  med lysrörsarmatur.

bygg en odlingsstation
Räddningsfilten har god hållbarhet och tål att dras fram och tillbaka med gardinerna. Du kan köpa den på apotek från 40 kr.

Nu är min odlingsstation klar

Allt som allt har jag investerat i virke och skruv för 175 kr, 2 st räddningsfiltar 80 kr, glashyllor på loppis 40 kr, 7 ljussarmaturer med fungerande lysrör (loppisfyndade sedan tidigare)  400 kr. Totalt nästan 700 kr. Definitivt prisvärt tycker jag. Så här blev det.

bygg en odlingsstation
Trådbacken, som jag köpte på loppis, har jag ju kvar. Får fixa till nåt med den också i sinom tid. Den är för bra för att inte användas.

 

Vertikalodling är ju något som blir allt mer vanligt. Alltså att odla på en vägg. Visst ser det härligt ut att bara kunna sträcka ut armen efter mat? Gardenstore säljer dessa moduler för väggodling.

Hoppas du unnar dig att odla och äta mycket grönt under vintern.

Ha det fint!
Yvonne

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

6 svar på ”Bygg en odlingsstation och odla året runt”

  1. Men så coolt! Jag har tittat och inspirerats av sådana där odlingsstationer tidigare också, men kommer inte riktigt till skott. Kanske för att jag inte har en bra altandörr att placera dem framför? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.