119873092

Bygg en odlingsstation och odla året runt

bygg en odlingsstation

Drömmer du också om att odla hela året – bygg en odlingsstation. Jag ville ha plats att odla skott inomhus hela vintern, även de tidiga frösådderna skulle få plats där och de små krukodlade tomaterna.
En gammal trådback för kläder, ugnsplåtar, loppisfyndade hyllor av härdat glas och träreglar löste det hela. Så här har jag byggt 2 olika odlingsstationer.

Vad är fördelen med en odlingsstation?

Odlingsstationerna gör det möjligt för mig att äta pinfärska gröna blad under vinterhalvåret. Jag odlar massor av skott och äter det istället för sallat.
Jag sår tomatfrön redan i november och äter egna tomater i mars. Det är lågväxande ”kruktomater” jag odlar inne. Många grönsaker som har lång utvecklingstid, t ex chili, paprika och aubergine tjänar på att förodlas tidigt på året.

Bygg en odlingsstation

Jag har byggt 2 odlingsstationer av loppisfyndade glasskivor av härdat glas, ugnsplåtar, träreglar och en trådback – en sån där för kläder, du vet, men utan backarna. Helt perfekta saker att bygga odlingsstation av.

Att glas är härdat kan du se på kanten, dels är glaset något tjockare, sen är där en liten fasning och kanten är inte alls så vass som skuret glas är. Att det är härdat är en fördel om du ska använda det till hyllor – det är starkt och håller för tunga krukor utan att knäckas.

Bygg en odlingsstation av träreglar med glashyllor

bygg en odlingsstation

Odlingsstationen fick byggas efter måttet på glasskivorna helt enkelt. Det här blir ingen skönhet, bara en praktisk och stadig konstruktion. Förresten, min rosa såg är jag mycket stolt över. Är den inte fin – den har jag fått av Gubben Bertil.

Stommen börjar ta form. Jag får nog inget designpris för den. Men odlingsstationen blev väldigt praktisk, med belysning på varje hyllplan

bygg en odlingsstation

Bygg en odlingsstation av trådback och ugnsplåtar

Den andra odlingsstationen gick snabbt att göra. Jag satte gubben Bertil i arbete med att kapa av varannan lådskena. Jag använder nämligen sidan på backen som framsida. Gamla ugnsplåtar passar perfekt i måtten som hyllplan.

bygg en odlingsstation

Tänk på elsäkerheten när du monterar belysningen

Jag vill verkligen påtala vikten av att se till att det inte kan komma vatten i belysningen. Det är därför jag valt att ha glasskivor och plåtar som hyllplan. De kan inte suga vatten. Sen gäller det att vara lite försiktig med vattenkannan, så att du inte vattnar för mycket. Det kan vara bra att ha fat under krukorna också. Var och en måste själv se till att ev elinstallationer görs på korrekt sätt. Kontakta behörig elektriker om du är osäker.

Jag har skrivit om växtbelysning i ett annat inlägg, som du kan läsa här.

Reflekterande folie

Det är nu jag antagligen kommer framstå som en nörd. Jag har fäst en reflekterande folie runt odlingsstationerna. Ljuset maximeras, eftersom det reflekteras från 3 håll. Folien är en sk räddningsfilt, som finns att köpa på apotek. Folien reflekterar inte bara ljus, utan även värme.
Det går att använda aluminiumfolie också, men den är mer svårhanterlig eftersom den lätt går sönder. Räddningsfilten är oöm och håller väl för hantering.

Räddningsfilt.

Så här mycket har dessa 2 odlingsstationer kostat

Jag investerat i virke och skruv för 175 kr, 2 st räddningsfiltar 80 kr, glashyllor på loppis 40 kr. Förutom det så kommer ljussarmaturerna till. De har kostat mig runt 700 kr för 8 st. Då har jag köpt några på loppis och de andra på rea när det varit utförsäljning.

Här hittar du mig på facebook

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Bygg en odlingsstation och odla året runt”

  1. Men så coolt! Jag har tittat och inspirerats av sådana där odlingsstationer tidigare också, men kommer inte riktigt till skott. Kanske för att jag inte har en bra altandörr att placera dem framför? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.