119873092

Vad odlar du i hängrännan?

Rensa hängrännor

Hängrännor – är det något du funderar på? Eller de bara finns där liksom. Jag flyttade in i ett hus där förmodligen ingen tittat i rännorna de senaste årtiondet. Att rensa hängrännor i alla fall 1 ggr om året kan rädda ditt hus från avsevärda skador.

Jordfabrik i hängrännorna

Du som har hus – finns det vissa ställen som du blundar för? Handen på hjärtat. När rensade du hängrännor sist?

Jag flyttade in i ett huset där ingen lär ha gjort nåt åt hängrännorna på åratal. När det regnade bevittnade jag hur vattnet for över kanten, istället för ner i stuprännan. Något var helt uppenbart helt galet.

Det var bara att ta fram stegen och ta en titt. Rännan var full med sörja – förmultnade löv. En vidare titt i stupröret visade att nedre delen var igenkorkad av nåt som näst intill var jord.

Rensa hängrännor
Som en kork satt de förmultnade löven i stuprörets nedersta del och hindrade vattnet från att flöda ut.

Rensa hängrännor när löven fallit

För att undvika problem, med stopp i hängrännor och stuprör, är det en god ide att rensa dem när löven fallit på senhösten. Förutom att vattnet inte kan rinna ut, så håller löven kvar fukten och kan till sist orsaka rostskador.
Är det dessutom bakfall på hängrännorna, dvs att de lutar något in mot huset kan vattnet rinna över och skada fasaden.

Mitt nästan hundra år gamla hus har lerrör nedgrävda i jorden, som dräneringsrör, för att leda bort vattnet från stuprören. Med tiden kan rören spricka och vattnet letar sig istället leta in i husgrunden.

Är man flitig med att odla växter med kraftigt rotsystem just precis runt dräneringsrören kan rötterna leta sig in. Vid ett av mina rör växte ett blåregn och de har rötter som är flera cm i diameter, som hade letat sig in i en spricka och blockerade röret.

En kraftig rot från blåregnet blockerade lerröret där regnvattnet skulle ledas bort.

Förhindra stopp i hängrännor och stuprör

För att göra det enkelt för sig finns det idag utmärkta hjälpmedel att köpa. Att rensa hängrännor behöver varken vara tråkigt eller svårt.
Biltema har lövskydd för hängrännan, som närmast ser ut som en jättepiprensare som man bara lägger i.
Klicka här för att komma till Biltemas lövskydd.

Ett annat praktiskt hjälpmedel är en hängrännerensare som också finns att köpa på Biltema.
Klicka här för att komma till Biltemas hängrännerensare.

Men framför allt – ta dig tid att ta åtminstone en koll om året. Då får du samtidigt koll på skicket – har färgen släppt är det klokt att måla i med färg så du slipper rostskador. Takplåtsfärg fungerar fint på hängrännorna, finns t ex på Byggmax.

Problemet med de trasiga lerrören går att lösa genom att leda bort vattnet ovan jord i stället. Via rännstenar eller ränndalsplattor, som har en fördjupning där vattnet kan rinna. Dessutom får en koll på att vattnet faktiskt kommer ut genom stupröret. Jag tycker även plattorna är en snygg dekoration i trädgården.

Här hittar du mig på facebook

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

10 svar till “Vad odlar du i hängrännan?”

  1. Alltså, du är ju en pedagog av rang! Även om jag nu bor i flerfamiljshus så blir jag tacksam över dina konkreta tips och bilder. Tänker att du hjälper så många… särskilt de som drar sig för att …barafixa… <3

  2. Hade jag haft hängrännor hade jag vänt mig till detta inlägg för att lära och inspireras. Men nu bor jag i hyresrätt. Däremot finns det alltid ställen som får mindre kärlek exempelvis vid damningen. De där ställena som bara uppmärksammas en gång om året.

  3. Hej!
    Vi håller med om att det är väldigt viktigt att se över sina hängrännor. Ofta ett krävande jobb och ibland även väldigt svårt att nå även med stegar. Vi har en tjänst där vi rensar hängrännorna från marken – och når upp till 15 meter. Allt sugs upp och lämnar inget skräp efter sig.

    Se gärna mer på vår hemsida, http://www.rena-rannor.se
    (Hoppas det var OK att vi gjorde lite reklam här och tack för en bra blogg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.