119873092

Utrota kirskål eller äta den?

Utrota kirskål

Om man nu inte vill äta den eller leva fredligt med den är alternativet att utrota kirskål genom att täcka med täckbark.
Täck den i 2 år så att inget solljus når bladen, då får rötterna på nöten och går hädan.

Utrota kirskål – en konst i tålamod

Vid första tanken kändes det väldigt tålamodsprövande att behöva vänta i 2 år för att utrota kirskål. Men när åtgärden väl var gjord blev det fint, så det känns inte som en väntan nu längre.
Där kirskålen för frodades är nu en lugn plats, täckt med täckbark.

En fullständig kaotisk hörna i trädgården – invaderad av kirskål.

Utrota kirskål så här

Börja med att dra bort blad och stjälkar, försök undvika att dra i rotsystemet. Varje liten rotbit slår nya blad. Så det är absolut ingen bra ide att försöka gräva upp kirskålen, det blir bara etter värre.

När jorden är fri från kirskål har jag täckt med ett tjockt lager tidningar. Lägg tidningen som den är, utan att veckla ut den och se till att det inte blir några glipor där jorden syns. Wellpapp och kartong går också utmärkt.

Utrota kirskål
Efter att ha dragit bort stjälkar och blad ovan jord täcker jag marken med wellpapp och tidningar.

Det går att använda svart markväv också, men det har jag valt bort. I mitt fall vill jag använda något material som förmultnar, eftersom jag vill kunna odla på den här ytan sedan och slippa ta upp en väv. Här kommer jag kunna sätts spaden direkt i marken när jag väl vill plantera något, barken kommer förmultna och bli jord så småningom

Täcka kirskål med täckbark

Ovanpå tidningarna lägger jag minst 10 cm täckbark. Det går även bra med barkmull, det är ett bra med barkmull, som fungerar utmärkt som jordförbättringsmedel på t ex tunga lerjordar eller lätta sandjordar.

Nästan klart. Inte ett spår syns av kirskålen och även lite annat smått och gott har grävts upp. Nu ser man vad som finns där och om 2 år ska där planteras lite annan fägring.

Det kändes direkt att ytan lugnade ned sig när täckbarken kom på och det blev rofullt utan denna röra av kirskål. Skulle det dyka upp något blad, som tar sig igenom lagret drar du bara bort det. Så fort bladet får solljus bidrar det till rotsystemets fortlevnad.

Utrota kirskål genom utmattning

Det går alltså att utrota kirskål genom att matta ut rotsystemet. Dra kontinuerligt bort bladen så fort de visar sig eller klipp dem med gräsklipparen om du har dem i gräsmattan.

Om barken sjunker ihop mycket kan det vara bra att lägga på ett extra lager året därpå.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

16 svar till “Utrota kirskål eller äta den?”

 1. Och… ät den! Jag som älskar kirskål HAR faktiskt inte nån i min trädgård, vilket ju är lite synd… men jag är tillräckligt insiktsfull att jag inte planerar in den. Fast jag har faktiskt satt lite i en kruka. 😀

 2. Häftigt det går att utrota alltså ?
  Vi har massor i diket men där får det vara. Men bra att veta om det börjar sprida sig.
  Brukar faktiskt göra någon maträtt ibland också ?

 3. Oj oj oj – om jag hade vetat! Har dragit upp med rötterna … Trott att det minsann var enda sättet!

  Blev så trött på skiten att vi styckade av tomten och sålde delen med kirskål på 🙂

  Blev ärligt talat så trött på den att jag verkligen inte kände för att äta den. Knäppt? A. Men … nu kan jag i alla fall berätta för våra nya grannar om hur de ska göra. Tack!

   1. Roligt du frågar. Ja det har fungerat över förväntat. Några enstaka tittar upp. Men de drar jag barq väck för hand. Får bladen inget solljus försvagas rotsystem. Och så har jag lagt på en lmgång täckbark till förra året. Det ska vara tjockt och täckande så solen inte når ner. Ska försöka hinna uppdatera inlägget och lägga in nya bilder.

 4. “If you can´t beat them, eat them!” – Jag gjorde faktiskt smoothie på kirskål ett tag, men hu, det är inte så jättegott. Jag ska definitivt testa och kväva ihjäl dem med täckbark och tidningar. Du har rätt att markväv inte funkar så bra då den ligger kvar. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.