119873092

Växtlighet mot fasad

Det kan se så romantiskt vackert ut med en fasad täckt av murgröna, vildvin eller klätterhortensia. Att ha växtlighet mot fasad är dessvärre en större fara.
Luftrötter borrar sig in i underlaget, klätterrankor letar sig in bakom träfasadens plankor och fukt hålls kvar i underlaget.

Klätterväxter är inte bara vackra – de kan skada fasaden rejält också.

Om det är nåt jag lärt mig genom åren så är det att inte ha växtlighet mot fasad. Utan se till att husfasaden får luft. Jag har numera helst inte rabatter mot huset eller växter som klättrar sig upp mot fasaden.

Trots det föll jag ändå för ett charmigt hus med rosor, klematis, hortensia, murgröna, vinrankor och blåregn klättrande mot fasaden. I början av sommaren flyttade jag till min husdröm.

Växtlighet mot fasad
Idegran och klätterhortensia har i årtionden flankerat huset.

Visst såg det lummigt och ombonat ut med en levande och grön fasad. Eftersom fasaden behövde målas måste dock växtligheten bort. Det var bara att plocka fram alla verktyg som kunde kapa.

Växtlighet mot fasad

Efter skalperingen såg det ju inte alltför tokigt ut vid första anblicken. Bortsett från att trappräcket rostat sönder där bakom idegranen och trappans puts vittrat sönder av fukt.

Vid en vidare granskning kunde konstateras att bakom panelen hade en 5 cm tjock gren av klätterhortensia vuxit in. En annan satt fast bakom stupröret, som fick tas ner.
Och de där klätterrötterna, som inte såg så farliga ut – de fick slipas bort från brädorna.

Växtlighet mot fasad
Rejäla märken på brädorna efter klätterhortensians klätterrötter.

Eftersom stupröret var nedtaget var det lika bra att ta ner hängrännan också. Dessvärre hade det ju vuxit grenar bakom den med. Hellre kolla en gång för mycket, för säkerhets skull.


Klätterhortensian hade klätt in vindskivan med sin grönska, som höll kvar vatten. Att trä och fukt inte är en bra kombo vet nog de flesta.
Vindskivan på gaveln har ruttnat bakifrån, där klätterhortensian täppt till luftcirkulationen. Detta syns inte utifrån på framsidan – förrädiskt.

Aldrig mer klätterväxter mot huset

Det var nästan så att det var väntat att vindskivorna skulle vara ruttna.
Så mycket merarbete det blev, för att klätterväxter fått klä in huset. På andra sidan av huset, där de inte växt något mot fasaden är vindskivorna hela – det är bevis nog för att jag håller på devisen: ”Ingen växtlighet mot fasad”.

Fasaden blev målad till sist.

Fasaden har fått sig ett nytt färglager. Inte kan man ana vilket elände det varit med att få fasaden i skick. Fönsterna kommer också att få ett lager färg så småningom.

Nu ska jag fundera på hur och om jag ska ha nån växtlighet här.
Jag kan sträcka mig till att ha sommarväxter runt fasaden. Under förutsättning att det är sådana som går att klippa ner till hösten så att vindarna kan smeka fasaden torr. Framförallt kan större krukor hysa växter som bidrar till gemyt och lummighet.

Vill du absolut ha något grönt som klättrar på höjden har jag sett smarta spaljéer med gångjärn, som går att fälla ut från fasaden. Spaljéerna sitter fast med en distans bakom så de kommer en bra bit från fasaden. Då kan luften cirkulera bakom – det kan funka – men jag hade inte chansat.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Växtlighet mot fasad”

  1. Grymt pedagogiskt och dessutom klokt. Inte heller jag har klätterväxter eller rabatter mot fasad. Krukor funkar fint om en nu vill det! För som sagt, det ”kostar lite väl” som ditt inlägg bevisar.

  2. Men så intressant, jag har inte tänkt så mycket på de där aspekterna, utan mest tittat på murgröna om hösten och tyckt att det sett vackert ut. Tänker att du kan lära många!

  3. En av de första grejerna vi gjorde när vi flyttade in i vårt typ 80-åriga hus: flytta rabatter från husväggen! Så bra att du skriver det !

    Och STORT grattis till huset som får dig som gäst! Ser framemot att följa både renovering och allakanodla :-) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.