119873092

Ta till vara överblivna småplantor

Överblivna småplantor

Sår du också några frön extra, ifall inte alla tar sig? Står du där sen med en drös av småplantor och trädgårdslanden fulla?
Släng inte det som blir över! Ta till vara överblivna småplantor genom att sätta dem i krukor så har du fina gåbortpresenter i sommar. Det behöver ju inte vara en blommande blomma i krukan. Det går lika bra med t ex sallat, persilja eller varför inte ärtor? Vem uppskattar inte att få en blomma som går att äta?

Ta till vara småplantor som blivit över

Jag har inte hjärta att slänga överblivna småplantor. Jag vet att jag borde så färre fröer för att slippa hamna i samma situation varje år. Ändå står jag där med för många plantor.
Men du kan glädja någon annan med plantorna istället. Sätt några plantor i en kruka och låt dem växa på sig så har du jättefina presenter att ta med i sommar när du ska bort.

Plantera överblivna småplantor i kruka, balkonglåda eller ampel

De flesta grönsaker går att odla i kruka. Högväxande plantor behöver kunna bre ut sitt rotsystem i krukan för att kunna växa på sig, så då kan en rymlig kruka behövas på både 10 och 20 liter.
Sallat klarar sig fint 3 st i en 5-liters kruka. En balkonglåda går ju också bra. Eller varför inte i en ampel? Det är bara fantasin som sätter gränser.

Överblivna småplantor
Sallat, basilika och ärtor växer fint tillsammans.

Överblivna småplantor
Den lille dvärgärten halfpint är lågväxande och perfekt att odla i kruka. Den brukar göra succé som snacks på festen – bara att plocka skidorna från plantan och stoppa direkt i munnen.
Plantan behöver lite stöd att slingra runt. Jag böjer till bågar av najtråd – det är en tjock metalltråd , 1 mm i diameter. Den finns att köpa i bygghandeln.
Överblivna småplantor
Jordgubbsplantor i ampel. När de växer på sig hänger jordgubbarna så graciöst över kanten.
Överblivna småplantor
Vilken härlig lyx att kunna gå ut på balkongen och skörda sallat och spenat.
Överblivna småplantor
En kruka potatis – lätt att skörda potatisarna en och en genom att lyfta upp plantan ur krukan och plocka. Fast varför snåla?
Överblivna småplantor
Olika sorters sallat i kruka. Genom att plocka blad för blad, nerifrån, kommer sallaten fortsätta producera nya blad och det går att skörda över lång tid.
Överblivna småplantor
Att alltid ha persilja till hands hemma… Bryt eller klipp kvistarna ända nere vid basen och plantan fortsätter att leverera under hela sommaren och en bra bit in på hösten.
Överblivna småplantor
Så här kan mitt lager av krukodlade grönsaker se ut. Bara att ta med en kruka och ge bort i present.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Ta till vara överblivna småplantor”

  1. Wooow! Så himla härlig idé – har massa fröer jag inte ens sår pga vet inte var jag ska göra av. Älskar dina tips! Älskar såna här presenter ✌?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.