119873092

Så om igen – sommarsådd

sommarsådd

Då var odlingstrågen tomma. Det betyder att odlingslanden är fyllda. Jag känner mig så nöjd – det har blivit plats i växthuset. Men det kommer inte vara så länge. Med tomma tråg och fyllda land är en skördetid i antågande. Det innebär tomma luckor i landen efterhand. När det inträffar vill jag ha nya plantor att fylla i med så jag kan skörda ännu en omgång. Här tipsar jag om sommarsådd av bl a bladgrönsaker, sommarmorot och bön- och ärtsorter.

Sommarsådd

Maj var en hektisk månad med omplantering, utplantering och vattning om igen.  Landen är alltså fulla, nu skulle jag kunna luta mig tillbaka och invänta skörd. Men då kommer landen gapa tomma här och var efter hand som jag skördar. Det tycker jag är slöseri med resurser, när jag kan fylla på med plantor – jag har ju frön kvar i påsarna. Jag vill ha en så lång odlingssäsong som möjligt.

sommarsådd
Här planterar jag ut kålrot och gläds över plantans fina rotsystem.

Så om igen – sommarsådd

Vid sommarsådd väljer jag att så om grönsaker med relativt kort utvecklingstid – jag ska ju hinna skörda dem en omgång till innan säsongen är slut. Det blir då främst bladgrönsaker jag väljer, men också sommarmorot och snabbväxande bön- och ärtsorter. Rotfrukter, tar ju längre tid på sig, de står där i landen redan och får växa på sig till hösten. Jag förodlar allt i växthuset i odlingstråg och planterar ut dem i landen allt eftersom där blir plats.

Även om du  inte har en trädgård kan du så i krukor på t ex balkongen.
Här kommer en lista på vad jag sår om igen. 

Trädgårdsportulak

(inte att förväxla med vinterportulak, det är inte samma sak). Denna, inte helt välkända bladgrönsak, har lite köttiga blad med en härlig konsistens och frisk smak.

bladgrönsaker

Första omgången sådde jag i växthuset i slutet av mars och skördar på sedan mitten av maj.

Sallat

kan jag äta hur mycket som helst av och den klarar en hel del kyla, så den odlar jag kontinuerligt hela säsongen och långt in på hösten. Knepet med att få sallat att gro är att den vill gro kallt. I  värmen kan fröna tjura. Då sätter jag in tråget i kylen en vecka. Sen har jag dem på norrsidan av stugan och vattnar dem med kylskåpskallt vatten för att hålla nere jordtemperaturen.

sommarsådd

Jag odlar mina favoriter om igen. Catalogna, Bijou och All the year around plockar jag som bladsallat. Little Gem och Gustavs låter jag bilda huvuden.

bladgrönsaker
Överst från vänster: Little Gem, Catalogna. Nederst från vänster: All the year round, Bijou, Gustavs

Basilika

Den sår jag om varje månad. Odlar i krukor i växthuset, har inte lyckats på friland. På höstkanten får krukorna flytta in och sedan förökar jag dem på vintern genom att ta skott. Så här tar jag skott av basilika.

sommarsådd
Den slätbladiga är sorten Genovese och den krusiga är en sallatsbasilika som heter Mammoth.

Morot

För skörd under sommaren sår jag snabba sorter, sk sommarmorot. Det finns små sorter, som inte blir större än en rädisa, te x Paris Market.

Bondböna

I år förodlade jag dem i växthuset redan i början av mars. Jag satte ut dem på friland 8 veckor senare, med odlingsväv över. Samtidigt petade jag ner nya frön direkt på friland, alltså i slutet av april. Och så åker det ner en omgång bönor nu igen i odlingstrågen i början av juni. Den första sådden har redan stora baljor och jag längtar efter att få skörda.

sommarsådd
Bondböna av sorten Green longpod, oerhört högavkastande med minst 6 bönor i varje skida.

För odling i kruka finns det en lågväxande bondböna, Robin Hood, som inte blir högre än 60 cm.

sommarsådd
Robin Hood, en lågväxande bondböna som passar i kruka.

Spetskål

Jag väljer de snabba sorterna som den vackert rödbladiga Kalibo. En annan snabbväxande sort är Express. Första omgångens sådd har precis börjat knyta huvuden ute i landen.

Dvärgärt

Den lilla dvärgärten Half Pint sår jag om nu också. Den går fint att odla i kruka. Första omgången, som jag sådde i slutet av mars, började jag skörda av i mitten av maj.

sommarsådd

Även en lågväxande spritärt – Petit Provencale – sår jag om. Jag satsar alltså på de lågväxande sorterna vid omsådd.

Ärtskott

Ärtskott sår jag hela året runt – inomhus, i växthuset och ute i kruka. När du klippt av skotten 3 cm från basen växer de upp igen och du kan skörda på nytt. Det är helt vanliga torkade ”gula ärtor” du köper i mataffären du sår.

Persilja

Persilja får man ha tålamod med, den kan ta en evighet på sig att gro och den växer också bäst med svalare förutsättningar. Trots att den tar tid på sig sår jag om den, för den klarar kyla och kan växa fint en bit in på hösten. Satte persilja i växthuset i början av februari, den skördar jag för fullt av nu och det bara sprutar ut små persiljekvistar hela tiden. För att säkra tillgången sår jag nytt nu. Persilja går utmärkt att frysa färsk.

Rotera grödorna vid omsådd?

Något som jag själv gått och funderat på är hur jag behöver rotera grönsakerna vid omsådd. Jag har fem skiften (alltså en roterande odlingsföljd där samma gröda inte återkommer oftare än vart femte år). Rost- och rädisor” skriver så bra om växtföljd.

Nä, jag roterar inte vid omsådd samma säsong. Det jag gör är att gödsla upp jorden ordentligt innan jag sätter ner andra omgången av samma grönsak. Jag brukar använda kompostmylla eller kogödsel.
En snabbodlad gröda som bara är i jorden kanske 6 veckor innan den skördas hinner ju inte utarma jorden på näringsämnen som en, som står på samma ställe i jorden i kanske 5-6 månader.

Har du fröer kvar i påsarna så peta ner dem nu, låt dem inte ligga och bli gamla. Köper du fröer nu så brukar många fröfirmor på nätet rea ut dem nu. Titta på min sida ”länkar” för tips på fröfirmor på nätet.

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Här hittar du även migfacebook – gå gärna in och följ mig så får du mina inlägg – och på instagram.

Hälsningar Yvonne

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.