119873092

Odla sojaböna Edamame

Sojaböna Edamame
Edamame – bara ordet är smakrikt. Den japanska sojabönan är nötigt god. Vi har också en svensk variant ”Fiskeby V”.
I mataffären hittar vi den japanska bönan företrädesvis i frysdisken. Då brukar den vara importerad och tyvärr följer en förödande baksida med detta. Läs mer om detta i inlägget och hur jag tänker kring att odla sojaböna.

Värmeälskande sojaböna Edamame

Jag förodlar sojaböna Edamame i växthuset, i slutet av april. En och en i ett odlingstråg med lite djupare celler. Ärt- och bönväxter utvecklar ett rätt så kraftigt rotsystem fort, så de behöver lite svängrum. Att jag inte börjar tidigare på året beror på att den japanska bönan vill ha jämn fuktighet och gillar värme.

Jag sätter ut dem på friland i slutet av maj, och då odlar jag i zon 1. Eftersom det kan bli kalla nätter i maj så lägger jag fiberduk över på natten (och dagen när det behövs) för att jämna ut temperaturskillnaderna.

odla Edamame böna
Edamame bönskidor är lite håriga. Inuti i skidan gömmer sig, som regel, 3 släta och gröna bönor.

Edamame är en japansk sojaböna, som är en baljväxt släkt med ärtor, lupin, bönor, linser, kikärter och jordnötter. Vi har en svensk sort, som är kulturarv från 40-talet; Fiskeby V.

Låg avkastning att odla Edamame böna

Jag måste säga att jag tycker att odla Edamame böna inte ger mig valuta för jobbet. Kanske för att jag jämför med bondbönorna, som står bredvid. Eftersom båda bönorna är gröna och smakar gott, måste jag erkänna att jag ser inte vitsen med att fortsätta odla Edamame, när den ger så lite skörd i jämförelse.
Nu har jag inte provat att odla den svenska sorten Fiskeby V, som är bättre anpassad för vårt klimat och med det förmodligen ger högre avkastning.
Odlar du sojabönan för första gången rekommenderar jag att börja med Fiskeby!

sojaböna Edamame

De tre små bönskidorna är sojabönan Edamame och den stora är bondböna. Så förstår du kanske varför jag tycker det är mer lönsamt att odla bondbönan.

Proteinrik böna

Torkad sojaböna Edamame innehåller 35 % protein (nästan dubbelt så mycket som griskött). Sojabönan är överlägset mest proteinrik i jämförelse med linser och andra bönor. Den populära bondbönan, innehåller torkad ”bara” 25% protein. På livsmedelsinfo hittar nu näringsinnehåll på de flesta grödor.

Baksidan med att importera sojaböna

Tyvärr finns det en baksida med att odla Edamame böna i de tropiska utvecklingsländerna. Edamame är en av orsakerna till avverkning av regnskog. Bönan har marknadsförts hårt de senaste decennierna, världen över och har därför ersatt flera lokala grödor.
Sojabönan är numera framför allt ett vanligt foder för djuren inom livsmedelsindustrin.
Med den här vetskapen känns det oerhört obehagligt när jag står där vid frysdisken och nyper i ett paket sojaböna, med ursprung Japan. Det var anledningen till att jag började odla min egen. Jag bojkottar numera importerad Edamame.

Källa: Wikipedia

Positivt att Sverige agerar

Det positiva är att Institutet för jordbruk och miljöteknik (JTI) och Sveriges lantbruks universitet (SLU) satsar på att ta fram Edamamebönor som är anpassade till svenskt klimat. På JTI hävdar man att:

Närproducerad Edamame skulle betyda att vi slipper globala transporter, och kan minimera risken för felanvändning av kemiska bekämpningsmedel och för inblandning av GMO-soja. Spårbarhet ända ner till odlaren skulle troligtvis också öka konsumenternas förtroende för soja”.

Vi äter allt mer sojabönor i Sverige och den inhemska produktionen, som sker främst i Skåne och Öland, räcker inte till. Det har gjorts en enkät undersökning bland konsumenter i Sverige 2012, som visar att intresset för den gröna sojabönan är stort.

Därför startade JTI och SLU, 2016, ett projekt som ska pågå i tre år. Under det första året ska forskarna fokusera på att ta fram lämpliga sorter av sojaböna och provodla dem, för att under de följande åren gå vidare med storskaliga försök.

 odla Edamame böna
Sallad med sojaböna, quinoa och linser är matigt god.

Vill du läsa om hur jag odlar, skördar och tillagar bondböna så kan du göra det här.

Recept på in Quinomame-sallad med quiona och Edamamebönor hitta du här.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

11 svar till “Odla sojaböna Edamame”

  1. Gillar sojabönor! Bra att välja var varifrån de kommer när en handlar. Gäller de flesta matvaror tycker jag. Som vegetarian har jag försökt minska intaget av mejerivaror och idag väljer jag hellre havre-produkter från Oatley än sojaprodukter, känns bättre, även om jag inte är helt insatt i var allt produceras. Men jag vet att svenska bönder levererar till Oatley iaf.

    1. Jag har också läst om nedbrytningen. Och att det kan påverka hormonellt. Så ja, lagom av allt ät väl bäst. Kikade in hos dig också. Fin sida du har.

  2. Intressant om sojabönan. Jag har också funderat på odla edamame, men jag bor ju i zon 5 så vette katten om det är så bra idé. Jag får nog hålla mig till bondbönor. Fin blogg, jag ska följa mer då jag är intresserad av odling.

  3. Tack för informationen – har inte riktigt satt mig in i detaljerna som du, så detta var tankeväckande.

    Hur står sig den svenska gråärtan i proteininnehåll i jämförelse med edamame och bondböna månne?

  4. Alltså, vilken intressant text. Dels om dina odlingsmödor, dels om importen, men också att svenska myndigheter börjar agera. Tänker att vi äter mer tofu också och liknande och det skulle väl denna böna kunna användas till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.