119873092

Sensommarsådd för skörd långt in på hösten

sensommarsådd

Gör slut på slattarna i fröpåsarna genom att så i augusti. En sensommarsådd på snabbväxande grödor ger dig skörd långt in på hösten. Det är så härligt att veta att jag kommer kunna skörda grönsaker i trädgården länge ännu. Läs om vad jag har sått.

Vad gör man när regnet faktiskt kommer och en tänkt vara i trädgården en kväll? Går in i växthuset och lyssnar till smattret, passar på att peta ner frön i jorden. Jag har sått i krukor och balkonglådor nu, som får stå både ute och i växthuset. Så du som inte har en trädgård kan med fördel odla dessa grönsaker i kruka.

Det här är min sensommarsådd

Basilika

Den sår jag i och för sig året runt, den får aldrig ta slut hos mig. Basilika är ju värmeälskare, därför har jag den i krukor i växthuset. När temperaturen sjunker under 10 grader bär jag in dem i inomhus så kan jag skörda länge ännu.

skörda på hösten
Nyskördad Basilika Genovese och sallatsbasilika Mammoth. Den senare kan få blad stora som en hand.

Dill

Har jag tidigare tyckt varit så svår att odla och inte lyckats nåt vidare med. I sommar har jag sått den i balkonglådor och haft i växthuset tills den grott och sen flyttat ut – jag har som en matta av dill. Jag älskar smaken av dill till potatis och på frukostmackan.

Persilja

Går jättebra att odla i kruka. Går att skörda över lång tid, den skjuter nya stjälkar. Persilja är en tvåårig växt. Om den klarar vintern ger den tidig skörd nästa vår innan den sen går i blom. Medans många säger dill är så lättodlad och persilja tar sån tid på sig att gro så tycker jag tvärtom. Persilja kan ta upp till tre veckor på sig att gro, mina frön tittar upp efter en vecka. Jag odlar sorten ”Moskrul Speedseed” och den gör minsann skäl för namnet. Den kan jag varmt rekommendera.

In i frysen med dem

Dessa tre bladgröna kryddor – basilika, dill och persilja – går fint att frysa in och ta fram och ha i grytor i vinter. Så det går knappt att odla för mycket.

I det här inlägget kan du bl a läsa om hur jag fryser och torkar just dessa bladkryddor.

Vidare har jag sått trädgårdsportulak, lågväxande spritärt, rädisor, sallat och morot.

Trädgårdsportulak

Inte att förväxla med vinterportulak! Den här omega 3 – rika bladväxten är som en fetbladsväxt, med lite köttiga blad. När du skördar kommer den igen med nya skott, lämna ett bladpar kvar på stjälken bara. God i sallader.

så i augusti
Trädgårdportulak

Spritärt – gröna ärtor

Petit provencale är en lågväxande sort, bara 40 cm hög. Man spritar alltså skidan och äter ärtan. Den är skördeklar på 2 månader.

Det här med spritärt och märgärt kan vara förvirrande – vad är vad? När vi äter gröna ärtor äter vi den omogna ärtan från spritärter eller märgärter. Spritärterna är runda medan märgärterna vanligen är större och mer kantiga i formen. Gula ärtor är den mogna ärtan.

Rädisor

Det här är en vårgrönsak som jag sår tidigt på våren. Sen har jag uppehåll med den på sommaren, i alla fall lyckas jag inte odla den då. Den går i blom superfort för mig och rädisorna blir träiga, trots idogt vattnande. Men nu har ett gäng frön åkt ner i en blomlåda och jag är rejält sugen på rädisor.

sådd i augusti
Sju dagar efter sådd tittar små rädisblad upp.

Sallat

I sommar har jag sått flera omgångar av sallat, utan resultat. Till skillnad från många andra fröer vill sallatsfröerna gro svalt. Över 20 grader så tjurar de. Och hur lätt har det varit att hitta svalka denna sommar? Har t o m satt in sådden i kylskåp en vecka, men utan resultat. Sen gjorde jag ”ett-sista-försök” för en månad sedan, mitt i värmeböljan, satte såtrågen på norrsidan av stugan i skugga och vattnade med kylskåpskallt vatten. På så sätt lyckades jag hålla jorden kall. Bingo! Så nu kör jag en omgång till.
Sallat klarar ju en hel del kyla och kan växa en bra stund in på höstkanten innan frosten kommer.

skörda på hösten
Planterade ut denna förodlade sallat på friland för en vecka sedan.
skörda på hösten
En vecka efter utplantering växer det på fint. Den stora till vänster ser ut att var en mangold – tydligen har jag sått det också. Det är en fördel med namnskyltar på frösådden.

Morot -Resistafly F1

Jadå, de går att odla i kruka, inte allt för tätt och i en kruka med rejält djup går det alldeles utmärkt. I blomsterhandeln brukar man kunna få de svarta plasthinkar de fått levererat snittblommor i – de har ett rejält djupt. Resistafly är en sort som är resistent mot morotsflugan – dess larver gnager gångar i morötterna. Morötterna kan ju stå på friland in bra bit in på hösten, det är bästa förvaringsplatsen för vintermorötter. Innan frosten tar jag dock upp dem och lägger i en låda med sand eller torv på svalt och mörkt ställe. Det håller dem fräscha länge. Morötterna jag sått nu tänker jag dock skörda späda och äta som små delikatesser.

Skörda på hösten

För att kunna skörda extra sent på hösten har jag portabla drivbänkar, som jag lätt kan lyfta på plats över de grödor som behöver lite extra skydd mot kylan. Det är rätt lätt att skruva ihop dem av lite spillbrädor om en har. Har du ett gammalt fönster blir det ett perfekt lock. Annars spänner du byggplast över en träram.

Här kan du se min steg-för-steg anvisning hur jag bygger drivbänken.

skörda på hösten
Jag har olika höjd på mina drivbänkar beroende på om jag ska så i dem – då passar en låg bäst. Den här har lite högre sarg för att ställa över redan etablerade grödor på hösten.

Följ mig gärna på mina kanaler så får du nya inlägg

facebook                         instagram                         twitter

Fortsatt skön sommar/ Yvonne.

 

 

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

4 svar till “Sensommarsådd för skörd långt in på hösten”

    1. Glädjande att höra du får inspiration. Ja jag tänker att alla kan odla, om så bara i en kruka på fönsterkarmen för att uppleva skördeglädje ?

    1. Det har inte varit lätt att odla i år i denna värmen… men tomater är ju annars perfekt att odla i kruka. Kommer en somnar nästa år också ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.