119873092

Boltardy – prisbelönt och lättodlad rödbeta

Inlägget är ett samarbete med odla.nu och innehåller annonslänk.

lättodlad rödbeta

Nu mognar rödbetorna. Genom att förodla dem i växthuset och välja en sort som är motståndskraftig mot stocklöpning, dvs inte går i blom har jag lyckats få fina rödbetor i år, trots torkan. En lättodlad rödbeta är prisbelönta Boltardy. Mera om rödbetor och ett gott recept hittar du i inlägget.

Lättodlad rödbeta

Jag har tyckt det är svårt att odla rödbetor. De har blivit träiga, gått i blom och varit supersmå. I år förändrade jag två saker och har lyckan att skörda superfina rödbetor. Val av sort är en av sakerna, jag har valt den prisbelönta Boltardy, som är motståndskraftig mot att gå i blom. Det andra jag har förändrat är att jag har förodlat rödbetorna i växthuset.

Förodla rödbeta

Ja, det går utmärkt förodla rödbeta. Dels vintersådde jag fröer i februari i växthuset, de tittade upp i april och jag satte ut dem på friland i maj. Dels sådde jag en omgång i maj, som jag planterade ut i juni. Första omgångens sådd är slutskördad, den andra skördar jag nu. Jag sådde i odlingstråg med ett djup på 7 cm.

Vid tidig sådd och kyla är risken stor för stocklöpare, därför är det en fördel att välja en sort som är motsåndskraftig mot detta, om du vill vinterså.

Byt frösort och förbättra jorden

Det är så roligt när det lyckas. Även om det inte går bra första gången du sår nåt, behöver det inte betyda att det är kört. Det kan handla om en så enkel sak att byta sort. Din jordmån eller ditt läge kan vara faktorer som gör att vissa frön trivs bra hos dig medans andra inte gör det.

Rödbetan trivs på en mullrikjord, gärna med lite sand. Det alltid bra att kontinuerligt jobba med att förbättra jorden genom att tillföra kompost. Det ger både näring och förbättrar strukturen på jorden att låta växtdelarna gå tillbaka till jorden.

Lagra rödbeta

Rödbetan tillhör mållfamiljen och är därmed släkt med spenat och mangold – kan vara bra att veta vid planering av växtordningen.

Betorna kan stå kvar i landen tills frosten kommer. Ta upp dem innan och lagra i torv eller sand på svalt ställe. Jag har en låda, isolerad med frigolit, som jag har torv i. Där samsas olika rotfrukter om utrymmet på vintern, lådan står i ett frostfritt förråd.

Tillaga rödbeta

Det finns så mycket att laga av rödbeta. Klyftade och ugnsbakade, inlagda, rivna som råkost, rödbetsbiffar, soppa eller gratinerade med chevre.

boltardy
Rödbetspuckar gratinerade i ugn med fetaost. Servera med persiljequinoa.

En vegetarisk måltid där sötman i rödbetorna och sältan i fetaosten gifter sig. Solrosfrön i quinoan ger crunch i tuggan och persilja/örtsalt/citron är bara en smakkombination jag älskar. Senapsdressingen till gurkan är lätt att svänga ihop genom att blanda dijonsenap, olivolja och citron. Hälsningar Yvonne

Här hittar du hela receptet på rödbetspuckarna

Jag köper fröer hos Odla.nu. De har snabb leverans och fri frakt. Jag är jättenöjd. Klickar du på bilden nedan länkas du till dem.

Följ mig på mina kanaler så får du fler inlägg

facebook
instagram
twitter

Den fina bilden överst, med rödbetorna, har jag laddat ned från Pixabay.com som har fria bilder. Fotografen är congerdesign. (glömde ta en egen bild när jag skördat rödbetorna)

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.