119873092

Avhärda och plantera ut tomater – tomatskolan del 4

Plantera ut tomater

Är det dags att plantera ut tomater? Har du förodlat plantorna inomhus behöver de en mjuk start när de flyttar ut. Genom att avhärda dem väjer de sig vid utomhusklimatet.
Vare sig du ska odla tomatplantorna vidare i kruka, på friland eller i växthus är de dessutom bra att ha koll på väderleken närmaste veckan.

Dags för avhärdning och att plantera ut tomater

Ska du odla tomatplantorna vidare på friland är det en god idé att avhärda plantorna innan, dvs vänja dem vid miljöombytet. Du behöver bära in och ut dem varje dag. Är dina plantor inte vana vid solgasset bör du vara försiktig i början och t ex ha dem i skuggan vid avhärdningen. Några timmar utomhus första dagen, öka successivt och skydda mot blåst i början. Sedan längre tid för var dag och till sist får de smaka på solsken. Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.
Odlar du dem i ett fönster, kan du öppna fönstret och låta vinden vagga plantorna. Rörelsen i plantan gör att den börjar jobba med att utveckla rotsystemet för att stå stadigare. Då blir plantan kraftigare och förbereder sig för utomhuslivet.

Plantera ut tomater i kruka direkt i växthuset

Är vädret gynnsamt hoppar jag över avhärdningen och ställer ut tomatplantorna direkt i växthuset. Jag checkar av väderleken för en vecka framöver. Det ska vara runt 15-20 grader på dagen och lägst 5-8 grader på natten (i växthuset).  Skulle de bli någon missräkning och temperaturen dalar täcker jag över plantorna med odlingsväv så får de lite skydd mot kylan.
Jag har haft tomatplantorna inomhus i ett söderfönster, så de är vana vid solens strålar genom glas. Vill förtydliga att jag befinner mig i odlingszon 1. Vi har lite fördelar med ett mildare klimat, så anpassa dig efter dina förutsättningar där du är. En liten värmefläkt kan hjälpa upp värmen i växthuset.

Temperaturen

Tomatplantor växer bäst när temperaturen inte går under 8 grader. Under 8 grader kan plantorna stå och stampa i tillväxten. Över 28 grader mår inte mina plantor bra.
Jag har haft tomatplantor kvar i växthuset på höstkanten och fortfarande kunnat skörda tomater i oktober, trots att temperaturen gått ner mot 5 grader i växthuset.

Plantera ut tomater
Växthuset är fullt innan hälften av växterna flyttat ut. Sju kvadrat förslår inte i det här sammanhanget. Med facit i hand skulle jag behöva dubbla storleken.

Slutodling i kruka

Jag slutodlar mina tomatplantor främst i kruka i växthus. I början av april har jag hunnit plantera om tomatplantorna 3 gånger.
Hur väljer jag då slutstorleken på kruka? Det beror på plantans slutliga storlek. Mellan tummen och pekfingret:

  • Små krukodlade tomater, som bara blir 30 cm höga, kan klara sig i en 6-7 liters kruka. Men så klart tackar den inte nej till en större – de får ju bättre möjlighet att sträcka ut rötterna.
  • Medelhöga plantor (upp till 1 meter) behöver minst en 10-liters kruka och djupet bör vara åtminstone 25 cm.
  • De högväxta tomatsorterna på 2-3 meter sätter jag i en 20-liters kruka med ett djup om minst 40 cm.

 www.tunnelvaxthus.se kan du köpa 10- och 20-liters innerblomkrukor till en hyfsad peng.

Plantera ut tomater
Från vänster 20-liters kruka, 10 L och 7 L.

Fördelar och nackdelar med att odla i kruka

Varför odlar jag då inte direkt i jorden?  Det kan vara svårt att få till växelbruk i ett växthus (dvs att inte odla samma gröda på samma plats oftare än t ex vart femte år) . Det är lättare om du har ett stort växthus, mitt är bara 7 kvm.  Att odla samma gröda på samma ställe år ut och år in medför risk för jordtrötthet, då jorden blir utarmad på näring. Sjukdomar och skadegörare får lättare fäste i sådan jord och påverkar plantan och avkastningen negativt. Skulle jag få in nån sjukdom i jorden i växthuset kan det behövas rejäla tag och jorden kanske behöver grävas ur och bytas.

Därför blir det krukodling för min del och jag byter jord i krukorna varje år. Krukodling kräver dock mer passning när det gäller vattning. Solen värmer på krukorna och jorden torkar ut fort. Det finns bevattningssytem för krukodling som löser detta. Fördelen med krukor är att jag kan möblera om i växthuset. Jag gillar krukor helt enkelt.

Vad för slags jord

Jorden är viktig både vad gäller struktur och näringsinnehåll. En gång köpte jag jättefin fullgödslad planteringsjord och tänkte det skulle vara bra. Men hujeda mig – plantorna utvecklade en oerhörd bladmassa, jag fick klippa mig fram i växthuset. Det var för kraftfull jord i ett skede då plantan inte behövde det. Jag gynnar hellre plantan med extra näring vid fruktsättningen. Efter den erfarenheten köper jag billigare jord, som inte är så kraftfull. Man får det man betalar för och billigare jord har inte lika mycket näring.

Plantera ut tomater
Tre månader efter sådd producerar den lilla krukodlade tomatplantan ”Sweet`n Neat Cherrie Kisses” sin första tomat.

Fördelar och nackdelar med att odla i växthus

Fördelen med att odla i växthus är ju att jag kan börja odla tidigt och får en lång säsong – jag har skördat tomater i oktober. För att tomaterna ska hinna mogna utomhus i vårt klimat kan du välja sorter som har kort utvecklingstid, sk tidiga sorter. Välj även sorter som är avsedda att odla utomhus, det finns sorter som är extra köldtåliga. Vissa sorter är speciellt avsedda för att odlas i växthus.
Lika väl som det gäller att passa på kylan så kan det bli för varmt i växthuset. Det kräver passning och koll på väderleken – viktigt att vädra vid behov. Ett sätt att hålla nere temperaturen är att använda skuggardiner eller att kalka glaset.

Odla på friland

Ska du plantera ut tomater på friland välj då en solig och skyddad odlingsplats.Det ger bra förutsättningar för fin skörd. Odling mot en husvägg i söder ger både vindskydd och värme från väggen. 
Jorden på friland bör vara porös och hålla 15 grader vid utplantering av plantorna. Jordförbättra med brunnen kogödsel eller kompostmylla t ex.

Här hittar du fler delar i tomatskolan:

  1. Vilka sorters tomater du kan odla för att kunna äta egenodlade tomater hela året och min strategi för det.

  2. Hur du sår tomatfrö och räddar rangliga tomatplantor.

  3. När är det dags att omskola tomatplantor.

  4. Handlar om att avhärda och plantera ut plantorna.

  5. Här berättar jag hur jag gör med löpande skötsel av tomatplantor fram tills att de sätter blom.

  6. Så här gör jag för att maximera tomatskörden

  7. Vad är pistillröta och hur du kan förebygga för att slippa den

  8. Tomater är fulla av lykopen

  9. Vad som revolutionerade mitt tomatodlande
gluten- och mjölkfria vegetariska recept
Recepttorka? Här hittar du mina recept. Mestadels vegetarisk och gluten-/mjölkfria.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.