119873092

Plantera krukodlad sparris på friland – del 4

Plantera krukodlad sparris

Den övervintrade sparrisen ser inte mycket ut för världen där den står i sina krukor. Plantorna är nu 15 månader gamla. De har övervintrat utomhus, i sina krukor, nedgrävda i marken. Nu är det dags för dem att få komma i jorden på sin slutgiltiga växtplats. Så här gör jag när jag ska plantera ut krukodlad sparris på friland.

Plantera krukodlad sparris

De övervintrade sparissplantorna har haft ett lager kompost och dubbelvikt odlingsväv över sig i vinter där krukorna har stått nedgrävda i marken. Alla plantorna har klarat sig. I slutet av mars har vi ingen tjäle i jorden, så nu ska här planteras. Tiden för plantering får ju såklart anpassas efter väder och temperatur där du är. Det går bra att plantera ut krukodlad sparris även på sommaren.

Plantera krukodlad sparris
Så här nånting blir det nog lagom många plantor.

Jag vill tillägga att vi – per denfinition – inte haft någon vinter i Helsingborg i år. Enligt SMHI:s meteorologiska definition råder vinter då dygnsmedeltemperaturen som högst är 0 grader celcius minst 5 dagar i sträck. Det har vi inte haft här!
Det har ju varit gynnsamt för mina sparrisplantorna där de övervintrat. Men jag tror nog att de hade klarat en del kyla också. Är det vrålkalla vintrar du bor kan det kanske vara säkrare att vinterförvara dem i t ex nåt förråd.

Sparris Mary Washington

Sorten jag odlar heter Mary Washington. Mary lär passa mycket bra i vårt klimat. Den kan odlas både som vit och grön och är resistent mot sparrisrost. Enligt texten på förpackningen blir den inte mer än 1 meter hög. Men det finns sorter som kan bli uppemot 2 meter höga.

Sparris tycker om att ha det varmt och soligt. Jag har sett ut en plats med sol nästan hela dagen, från ca kl 11 tills att solen går ner.

Sparris behöver lucker jord

I vanliga fall förespråkar jag att inte gräva i jorden. Utan att mata på med kompostmylla, som maskarna älskar att mumsa i sig. De kravlar upp och ner i jorden och gör gångar och luckrar då upp jorden undertill.
Men när det gäller min ömt vårdade sparris vill jag ge dem en god start från början så att de etablerar sig bra. De måste kunna få sträcka på rötterna i en porös jord.

Växtplatsen består av ett lager matjord på ca 20 cm och under det kompakt lerjord. Vi pratar riktig lerjord, typ modellera, som går att rulla ut mellan fingrarna till smala maskar som inte smular det minsta. Leran ska bort. Jag sparar lagret med matjord.

Plantera krukodlad sparris
Värsta lerklumparna… de ska bort.

Efter att leran är borta ska jorden prepareras rejält. Sparris gillar lucker och mullrik jord. Receptet heter 1/3 befintlig jord, 1/3 kompostmylla och 1/3 sand.
Jorden behöver vara lucker minst ett spadtag ner, gärna 40-50 cm. Det gynnar plantan att rötterna kan söka sig djupt ner.

Plantera krukodlad sparris
Sand och kompostmylla, som jordförbättring till sparrisbädden.
Plantera krukodlad sparris
Jag blandar ner sand och kompostmylla.

Plantering av krukodlad sparris

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Att plantera krukodlad sparris skiljer sig mot att plantera barrotade plantor. Den barrotade plantan ser rolig ut, som en jättespindel. Att plantera barrotade plantor har sin egen teknik, som jag inte beskriver här.

Några av plantorna har redan små sparrisknoppar på väg upp. Det är ett gott tecken att det är liv i plantorna. Rötterna har snurrat sig i krukorna. Jag lösgör dem lite försiktigt, utan att bryta av dem. Det gör det lite lättare för dem att kunna sträcka på sig och leta sig ner i jorden.

Ofta rekommenderas att vattna igenom krukväxter innan de planteras. I det här fallet gör jag det inte. Av den anledningen att jag tycker det är lättare att lösgöra rötterna när de är torra.

Jag drar upp en fåra i jorden som är knappt två decimeter djup och två decimeter bred. Jag vattnar rejält i fåran.

Plantera krukodlad sparris

Jag vänder krukan upp och ner och lirkar ut plantan, en del av rötterna har letat sig genom krukans hål. Det är bättre att klippa sönder krukan och få ut rötterna hela, än att slita sönder rötterna.

Plantera krukodlad sparris

Jag försöker behålla jorden runt rötterna samtidigt som jag försiktigt rätar ut rötterna. Om det är möjligt är det bra att sprida rötterna som en solfjäder och alltså med rötterna riktade åt samma håll.

Plantavstånd

På en yta om 120 x 180 cm klämmer jag in 8 plantor. Plantorna i rad 2 sätter jag inte mitt för första raden, utan jag sätter dem förskjutet. Det gör att jag kan sätta dem tätare än anvisningarna, för jag tar till vara utrymmet mellan plantorna bättre.
Annars brukar man rekommendera minst tre decimeters avstånd och om du har flera rader så bör du ha en meter mellan raderna, gärna uppemot 1,5 meter men det beror lite på växtplats och vilken sparrissort du odlar.

Jag sätter ner plantorna i samma höjd som de stått i krukorna och fyller på med jord runt om. Sen vattnar jag igenom hela bädden. Det finns odlingsråd där det står att man inte ska fylla på med jord ända upp direkt, utan fylla på med mer efterhand som de växer upp.
Mot bakgrund av att grannen har självsådd sparris, som hon aldrig skämt bort och skördar rikligt, så gör jag det enkelt för mig och fyller på med jorden ända upp direkt. Det är rent praktiskt för jag har ingen annanstans att lägga jorden under tiden.

Plantera krukodlad sparris
De 8 sparrisplantorna är på plats. Några späda knoppar tittar upp.

Det kan mycket väl vara så att plantan har börjat skjuta skott när du planterar den och då hamnar eventuellt skotten under jorden. Det gör inget utan skotten växer snart upp ur jorden.

Plantera krukodlad sparris
Fyra veckor senare tittar sparrisen upp.

Fyra veckor senare tittar gängliga sparrisar upp. Primörerna kommer först, sen bladverket. Men bara titta- inte äta – ännu! Det tar 5 år innan plantan är fullvuxen och kan skördas fullt ut.

När går det att skörda

Det finns lite tumregler för när man skördar sparris. När plantan är fullvuxen kan du skörda fram till midsommar, inte efter för då behöver den få gå till vila för att ladda för nästa säsongs skörd.

  • Första året skördar du inte alls, då behöver plantorna växa till sig.
  • Andra året kan du som regel skörda ett par sparrisskott på varje planta, då skotten är ca 20 cm höga. Det är viktigt att inte skörda för mycket eller för länge, max under en vecka.
  • Tredje året går det att skörda lite fler skott, men inte alla under 3-4 veckor.
  • Fjärde året kan skördeperioden utökas till 5-6 veckor.
  • Femte året ger full utdelning!

Sparris får djupa rötter

När plantan etbalerar sig under första året är det viktigt med jämn fuktighet så rötterna kan söka sig djupt ner. Därefter klara sig plantan rätt bra på egen hand, om det inte är extrem torka – som förra året då det inte regnade på flera månader.

Här hittar du mina tidigare inlägg om att odla sparris:

Odla sparris från frö är enkelt – del 1.

Plantera om sparris – del 2.

Vinterförvara sparris i krukor – del 3.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat
odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

3 svar till “Plantera krukodlad sparris på friland – del 4”

  1. Jag har aldrig gett mig på sparris… och det blir inte i år heller. Men vem vet, kanske nästa år. Har gett min vän D fria händer att odla i min trädgård och han är oerhört skicklig på permakultur, så jag är enormt tacksam för att hans hjärna gör tänkandet, så kan jag bistå med fysisk arbetskraft. 🙂

  2. Å, sparris är så gott! Men aldrig kommer mitt tålamod att räcka till att odla den själv… Vad händer efter femte året? Kan man fortsätta skörda år efter år eller måste man börja om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.