119873092

Anlägga örtträdgård – så här har jag gjort

Anlägga örtträdgår

Följ med på en bildkavalkad hur jag gjort för att anlägga min örtträdgård.
Redan som tonåring blev jag begeistrad av örternas läkande förmåga. Intresset för örter har sedan följt mig genom åren. Jag har odlade dem först i krukor på balkongen och slutligen blev drömmen om en örtträdgård sann.

Min resa att anlägga en örtträdgård

Anlägga örtträdgård

Ett stycke sliten gräsmatta ska förvandlas till en örtträdgård och så småningom blir det även köksträdgård här.

Jag började gräva i mitten av april. Jag var så hied (skånska för otålig) att börja anlägga min örtträdgård så jag ville igång på en gång. Hade jag planerat lite i förväg hade jag täckt marken ett år innan med mörk markväv. Om jag gjort det skulle gräset under hunnit förmultna och jag hade bara kunnat vända ner kokorna i jorden. Nu gjorde jag istället så att jag grävde bort grässvålen.

Numera är jag en förespråkare av att man inte ska gräva i jorden. ”No dig” är en metod, som den brittiske odlaren Charles Dowding förespråkar. Man ska låta jorden egna invånare – maskar och kryp – sköta grävandet.

Hunden Love verkar nöjd med mitt arbete. Jorden är grävd ett spadtag ner och uppblandad med planteringsjord, sand och kogödsel (köpt i säck på stormarknaden).
Många örter gillar dock mager jord, använd inte för mycket gödsel.

Anlägga örtträdgård

Många av växterna hade jag redan, eftersom jag krukodlat dem. Jag kompletterade med att köpa några. Det gällde att tänka efter hur de olika örterna växer – höjd, bred och hur de förökar sig etc. Höga örter valde jag att sätta så det inte skulle stjäla solen för de lägre växterna.

Under sommaren växte örterna på bra och redan på sensommaren var örtträdgården i full prakt. Gångar av sten gör det lätt att komma åt kryddorna från olika håll.

Att tänka på när man ska anlägga örtträdgård

Vissa örter sprider sig med underjordiska utlöpare, t ex myntor och oregano. Gillar du inte att de sprider sig ohämmat är ett tips att sätta dem i plastkrukor, ca 30 cm vida. Såga av botten och plantera krukan med växten i jorden, det gör att det går att hålla dem lite mer under kontroll.

Några av mina favoriter

TIMJAN är jag särskilt förtjust i. De finns flera olika sorters timjan – backtimjan och kryddtimjan.
Backtimjan är lågväxande och fin att använda som marktäckare.
Själv odlar jag mest kryddtimjan. Med åren blir timjan förvedad, så den kan behöva klippas ner, det är inte alltid den har klarat det hos mig. Men den frösår sig villigt och det dyker upp bebisplantor runt om som är lätta att ta vara på.
Sommartimjan är en sort som jag sår varje sommar. Den är späd och hela kvisten äts, jag slipper alltså repa av bladen.

ROSMARIN har sina givna plats min örtträdgård. Tänk på att rosmarin, som regel inte är vinterhärdig i vårt klimat. Jag har lyckats övervintra den utomhus en vinter som var väldigt mild. Gräver du upp den och kan vinterförvara den frostfritt är det stor chans att den blommar när du sätter ut den nästa år.

Anlägga örtträdgård

FRANSK DRAGON är en goding, men se till att du får den äkta sorten – just fransk. Min första dragon visade sig vara rysk. Vilket är vanligare, men den smakar inte så mycket. Jag lärde mig sedan att fransk dragon kan inte sås med frö, den måste förökas som rotskott. Köper du frö till dragon, så är det den ryska.

SALVIA har fryst bort för mig när det varit kalla vintrar en längre tid . Sådana vintrar tillhör numera inte till vanligheterna här i zon 1, som regel  fryser och slaskar det om vartannat. Då har den klarat sig bättre. Men för säkerhets skull kan det vara bra att gräva upp den och förvara frostfritt under vintern.

Oregano, citronmeliss, persilja, gräslök, mynta är ju bara klassiker i örtträdgården och så användbara i maten.
Även ringblommorna får bo i örtträdgården. Blommorna är ju ätbara och att göra ringblomssalva med bivax är något som både jag och mina nariga händer uppskattar.

Skörda innan örtkryddorna blommar

Örtkryddor tycker jag smakar bäst innan de blommar. Var inte rädd för att sätta saxen i örterna. Det kan låta bryskt att jag klipper av blommorna. Dels gör jag det för att stoppa fröspridning och dels gör jag det för smakens skull. Plantorna växer obekymrat vidare och snart är där knoppar igen, som jag låter gå i blom senare under sommaren.
Gräslök klipper jag ner helt när jag ser att den börjar sätta knopp. Den skjuter nya strån och sedan är de bara att skörda igen. Myntor och oregano och timjan tuktar jag också gärna när de vill börja blomma.

Bästa tiden att skörda är på förmiddagen, när daggen torkat och innan solen börjar steka. Då är örtkryddorna som mest smakrika. De eteriska oljorna, där smak och doft finns, är koncentrerade i bladen då.

Torka och frysa örtkryddor

Det är en smaksak om en ska välja att torka eller frysa in kryddor. Allra helst använder jag dem färska så länge det bara går på säsongen.
Ofta blir smakerna mer koncentrerade i kryddorna när de torkat.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Trädgårdsblogg

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Anlägga örtträdgård – så här har jag gjort”

  1. Åh, vilken härlig inspiration och matnyttiga tips om när och hur skörda! Mitt lilla trädgårdsland är en blandning av prydnadsväxter och örter. Favoriten är chokladmyntan, som är himmelsk att göra en vattenmelonscaipirinha på…

  2. Hej! Jag ska odla min första örtträdgård i år och känner mig lite överväldigad. Jag tyvker din see så himla fin ut! Skulle du kunna berätta vilka dekorativa blommor du använt förutom ringblomma?

    1. Hej. Så kul att du ska odla örter.
      Förutom ringa blomma så är det temynta som blommar i rosarött – jättegott att göra te på. Låter du gräslöken gå i blom så är den jättevacker med sina blå lila bollar. Lavendel funkar fint som kantväxt i örträdgården. Blommar vackert och doftar ju underbart. Citronmeliss och oregano pryds ju också av vackra många små blommor om du låter dem gå i blom. I övrigt har jag inte några direkta prydnadsblommor, vill ha alltbätbart. Lycka till!

  3. Oh vad fin örtträdgård! Min är ”in disarray” som det heter på engelska, men minsann om jag inte inspireras att ta tag i den nu under våren!

    Då ska jag plantera de romerska kamomill jag drivit upp från frö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.