Odla smågrönt och grodda frön inomhus
Längtar du också efter att kunna lägga nyskördat grönt på tallriken eller smörgåsen? Att odla smågrönt och grodda frön inomhus vintertid stillar min odlingsabstinens innan det blir dags att så utomhus. Dessutom ger det mig nyttigt grönt att lägga på mackan eller att förgylla maten med.
Att odla smågrönt och grodda frön är en glädje i vintermörkret. Inte för att det kommer ersätta de köpta grönsakerna, utan mera för att stilla begäret att få sätta frön i jord och se dem spira. Och få känna smaken av egenodlat.
Framför altandörrarna, i söderläge, står min odlingsbänk. Trots söderläget råder det ljusbrist under vintern. Jag har odlat smågrönt och groddat i många år utan extraljus. I sin jakt på ljus ränner småplantorna iväg på höjden och blir taniga. Men det gör inget i det här läget, det gröna ska skördas smått och smakar lika bra för det.
Tillskott av ljus
I år har jag ändå skaffat växtbelysning, som jag fyndat på loppis. Men som sagt, denna typ av smågrönt funkar att odla utan extraljus i söderläge.
Här kan du läsa om att använda vanlig lysrörsarmatur som växtbelysning.
Så här odlar jag smågrönt inomhus
Jag samlar ihop fjolårets fröpåsar med frön av smörgåskrasse, sallat, spenat och olika sorters bladkål. I skafferiet hämtar jag torkade gula ärtor – köpta på ICA. Jag sår i allt möjligt, ta det du har – gamla krukor eller tomma plasttråg från mataffären.
Det går bra att plantera i vanlig blomjord. Själv hämtar jag jorden utifrån odlingslanden. Jag är noga med att sterilisera jorden jag hämtar in utifrån. Jag vill undvika att få med ohyra som sorgmyggan och dess ägg.
Här kan du läsa om hur jag steriliserar jorden.
- ÄRTSKOTT – Jag odlar mycket ärtskott, i breda och låga tråg. Det räcker att bottna med 2-3 cm jord. Strö ärtorna över jorden och tryck ner dem lite. De behöver inte täckas med jord. Jag sprejar med vatten morgon och kväll tills de börjar gro. Därefter räcker det med en skvätt vatten om dagen. Skördar gör jag genom att klippa av skotten ca 3 cm över jorden. De fortsätter växa, någon vecka senare går det att ta en andra skörd. Efter det tycker jag att de börjar ge upp, även om de visst skjuter nytt.
- SMÅGRÖNT- Blandade gröna blad som olika sallater, kål och spenat. Jag blandar dem och sår i en låda jord med åtminstone 10 cm djup. Sallat vill inte gärna gro i rumstemperatur, de vill ha det lite svalare. Därför har jag denna låda nere på golvet, vid dörren. Temperaturen där ligger runt 15 grader. När de grott får de flytta upp på bänken.
- SMÖRGÅSKRASSE – Jag viker hushållspapper i flera lager och klipper till så det passar odlingskärlet – ett lågt tråg – t ex en urdiskad förpackning från mataffären. Jag fuktar pappret rejält, sedan strör jag ut tätt med frön över hela ytan. Det är viktigt att hålla sådden konstant fuktig. Jag sprejar med vatten morgon och kväll. Det gäller att hitta lagom mängd fukt, annars kan fröna börja mögla.
Så här odlar jag groddar inomhus
- ALFALFA – De här fröna groddar jag i en glasburk, som jag kan sila ifrån vattnet. Har du ingen groddburk går det utmärkt att ta en glasburk med lock och slå en massa hål i locket med en liten spik. Till att börja med blötlägger jag fröerna i 3-4 timmar och häller sedan av vattnet. Därefter sköljer jag dem morgon och kväll. Burken förvaras upp och ned däremellan så inte vatten blir stående i burken. När groddarna är klara silas vattnet av och de kan de förvaras i kylen i tättslutande burk flera dagar.
- RÄDISFRÖN – Groddas på samma sätt som alfaalfafröna.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.
Helt u derbart och intressant! Nu blir det lite planering för böngrödder och ärtskott som jag älskar med! Så kul att du har startade denna sida! Mycket uppskattad❤️???
Kul att du uppskattar sidan och får inspiration – det är ju det som är meningen!
Hej Yvonne!
Vad kul att du startat den här sidan:-). Jätteinspirerande. Ses till våren i kolo?..
Hej Maria. Kul att du hittat hit! Hoppas det ska ge inspiration. Har drömt om att göra det här länge. Kram Yvonne