119873092

Bästa sorterna för att odla en köksträdgård i kruka

Köksträdgård i kruka

Det går alldeles utmärkt att odla en köksträdgård i kruka. Alltså behöver du inte ha en trädgård för att odla en köksträdgård.
Hur jag väljer sorter för krukodling går jag in på här och tipsar om några av mina favoriter jag odlar.

Välja sorter för att odla köksträdgård i kruka

Om det inte uttalat står på fröpåsen att det är en sort som passar bra för krukodling är det några egenskaper jag söker hos växterna för att de ska få kvala in.
Främst är det egenskaper som lågväxande, kompakt, snabbväxande eller tidig sort jag söker. Med andra ord läser jag innantill på fröpåsen helt enkelt.

Jag väljer växter med maxhöjd 60 cm, gärna lägre. Då räknar jag med att plantan har förutsättningar för att kunna klara att utveckla ett rotsystem, som kan försörja plantan, på ett begränsat utrymme i krukan.

Bilder på några av mina favoriter för krukodling

Här kommer lite inspiration och tips på sorter jag odlar i kruka.

  •  Tomat – ”Vilma, Tiny Tim, Sweet n’ Cherry Kisses, Heartbreaker och Microbel” är lågväxande busktomater som blir mellan 20-40 cm höga.

Här kan du läsa hur jag planterar och omskolar tomatplantor.

Köksträdgård i kruka
Heartbreaker har ett kompakt växtsätt med hjärtformade tomater. Plantan behöver inte tjyvas.
  • Paprika – har relativt lång utvecklingstid, därför sätter jag fröna i jorden redan i januari. ”Redskin” är en låg och kompakt sort som inte blir mer än 40 cm hög. Frukterna går att skörda både som gröna och röda.
Paprika Redskin ger otroligt hög avkastning för sin litenhet. Paprikorna är gulligt söta minipaprikor.

”Trots att jag har en trädgård älskar jag att odla köksträdgård i kruka. Jag tycker det är både funktionellt och vackert och jag slipper luka ogräs.”

Kryddörter för krukodling

Min första köksträdgård var just i kruka, då jag som 25-åring odlade en örtträdgård på balkongen. Örtväxter går jättebra att odla i kruka. Speciellt myntor och oregano är en fördel att ha i kruka, då de gärna skjuter utlöpare och sprider sig hejdlöst på friland.

  • Oregano”Origanum vulgare compacta” är en lågväxande sort som blir 20-30 cm hög.
  • Timjan”French Summer är en sommartimjan, som växer snabbt.
  • Basilika”Genovese” – klassisk lättodlad sort. Tänk på att basilika är ljusgroende och tar lite tid på sig. Jag sår den hela året.

Här kan du läsa om hur jag odlar basilika.

Trädgård i kruka
Basilika Genovese går att odla hela året inne och är fantastiskt tacksam då den växer upp igen efter skörd.
  • Persilja – Jag väljer helst krusbladig sort, de slätbladiga brukar bli högre och jag upplever att de är bångstyriga och vill lägga sig ner.
    Vanligtvis tar persilja lång tid på sig att gro. En sort som har förgrodda frön är ”Mosskrul Speedseed”, den gror därför snabbare. Den blir ca 25 cm hög.
Krukodling
Lågväxande krusbladig persilja Mosskrul Speedseed. Ju mer du skördar ju mer växer den.

Bönor och ärtor för krukodling

Ofta förknippar vi bönor och ärtor med de högväxande störbönorna. Förutom de finns det en rad av riktigt lågväxande sorter av både ärtor, bondböna, brytböna och spritböna som jag odlar med riktigt gott resultat i kruka.

  • Bondböna”Robin Hood” är en lågväxande variant som passar för krukodling då den inte blir mer än 60 cm hög. Finessen med bondbönor är att de gror redan vid 5 grader. Fördelen är alltså att det går att så dem redan tidigt på säsongen.
Krukodling
  • Gröna ärtor ”Half Pint Pea”, blir bara 40 cm. Trots sin litenhet ger plantan hög avkastning under lång tid. Dessutom tål den en köldknäpp och ger tidig skörd. Jag äter hela skidan späd, som sockerärt.
Köksträdgård i kruka
Ärtskidorna på Half Pint skördas späda och äts som sockerärt.
  • Spritböna ”Yin Yang”, blir 40 cm hög. De vackra svart/vita bönorna spritas ur skidorna och används färska och kan också torkas som kokobönor.
Spritbönan Yin Yang är näst intill overklig med sin svart och vita teckning.

Bladgrönsaker för liten köksträdgård i kruka

I stort sett all plocksallat funkar bra för krukodling. Skörda bladen späda och det kommer nya blad om och om igen.

  • Sallat”All the Year Round” Sorten klarar sig väl om det kommer en köldknäpp, samtidigt som den tål torka bra och går i blom sent. I kruka är det en fördel att skörda den som bladsallat. På friland knyter den fina lösa huvud om man låter den växa på.
Krukodling
Sallat All the Year Around odlad som plocksallat i balkonglåda.
  • Trädgårdsportlak är en gammal kulturväxt som inte alla känner till. Bladen är något köttiga och är god att använda i sallader eller istället för spenat. Se till att du väljer ”trädgårdsportulak”, för skörd under sommaren. Det finns nämligen vinterportulak också.
Köksträdgård i kruka
Gul trädgårdsportulak går att skörda över lång tid då det växer ut nya skott efter skörd.

Rotfrukter

När det gäller rotfrukter väljer jag minisorter och tidiga sorter som ger mig fin avkastning. Potatis, morot och rödbeta är ingen omöjlighet för krukodling.

  • Potatis – välj gärna tidiga sorter och sätt i omgångar så kan du skörda över lång tid. Timo, Swift och Rosara är två riktigt tidiga sorter. Använd en kruka med ett djup på åtminstone 40 cm så utvecklas potatisen bra, en vanlig hink fungerar fint.
  • Morot ”Paris Market” är en rund liten munsbit, i storlek med en rädisa. Välj tidiga och snabbväxande sorter, som den här sommarmoroten.
Krukodling
Paris Market är som små karameller att stoppa direkt i munnen.

Lök

Som regel har frösådd lök lång utvecklingstid. Framförallt när det gäller purjolök.
Både näringen och platsen för rotsystemet att utvecklas blir en bristvara ju längre grödorna står i krukan och växer. Alternativet är att odla piplök, som ger snabbare skörd och är mindre i storleken.

  • Piplök ”Evergreen” är en sort som också kallas för salladspurjo, just för att den påminner om en liten purjolök.
Köksträdgård i kruka
Piplök har en liten lökbildning vid basen och passar fint att skiva ner rå i salladen och användas på samma sätt som purjolök.

Kompakt squash i kruka

Krukodling
  • Squash är en sån där växt som bara ger och ger över lång tid, om den sköts rätt. Skörda frukterna späda. En grön variant med kompakt växtsätt är ”Midnight Grön” och en gul sort är ”Pic n Pic”.

Här kan du läsa om ”A och O för att odla utan trädgård”.
Du får tipsen som ger dig de rätta förutsättningarna för att lyckas med ditt odlande.

Lycka till med krukodlingen!

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Bästa sorterna för att odla en köksträdgård i kruka”

  1. Vilket härligt och lärorikt inlägg. Vi odlar dock inget i vårt hem, även om vi har klimatet. Däremot har vi köpt lite färska örter som vi kämpar med att hålla vid liv. Har lyckan att kunna köpa närodlat i varje by/stad och utmed vägarna. Det är lyxigt! Billigt är det också.

  2. Så inspirerad jag blir. Är med balkong! Det jag blev sugen att testa så snart som möjligt är de där ärtskotten, då behövs ju inte ens en balkong.

  3. Gudars skymning så informativt.
    Nu blir jag taggad att verkligen komma igång med odling, på riktigt, igen. Tack för kicken i häcken. Ska börja skotta ärtor som första steg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.