Odla Bockhornsklöver som mikrogrönt

Odla bockhornsklöver som mikrogrönt

Att odla bockhornsklöver som mikrogrönt är kanske inte så känt. Eller ens något som vi vanligtvis odlar i våra trädgårdar här i Sverige.
Sedermera är den känd som krydda för många, främst inom indisk matlagning. Denna ettåriga ört förtjänar en plats på våra mattallrikar.
Den lär vara bra för matsmältningen. Odla som mikrogrönt gör den alltså både gott och nytta.

Gröna skott av Bockhornsklöver

Bockhornsklöver är en ettårig ört som återfinns i Kina och de Östra medelhavsländerna. När Bockhornsklövern odlas som fullstor planta blir den ca 50 cm hög. Bladen är goda att äta och tillaga ungefär som spenat.

Fröna används som krydda och dess karaktäristiska doft skvallrar om att den är en av ingredienserna i kryddblandningen curry. Med andra ord, bockhornklöverns frö påminner starkt om curry i doften. I Indisk matlagning används fröerna just som smaksättare.

Fem dagar gamla skott av Bockhornsklöver. Frökapslarna har inte släppt ännu.

Enzymer som är bra för matsmältningen

Bockhornsklöver anses bl a vara bra för matspjälkningen. Överlag är ju alla mikrogröna grödor proppfulla med enzymer. Enzymerna hjälper till att spjälka maten.

Smakmässigt tycker jag inte skotten gör så mycket väsen av sig. Bladen smakar klorofyll, med en lite besk eftersmak. Jag vet egentligen inte hur klorofyll smakar – vem vet det? Hur som helst, så tycker jag skotten är användbara till så mycket. På mackan, i salladen, i smoothien eller bara som garnering.

Välkommen att gå med i Facebookgruppen ALLAKANODLA för att lära dig mer om hur du odlar mikrogrönt eller skott.

Det kan vara lite knepigt att odla Bockhornsklöver som mikrogrönt. Jag tycker inte de tillhör de allra lättaste att odla. Först och främst tycker jag inte det är kul att fröskalen gärna biter sig kvar i skotten, jag vill inte gärna tugga på fröskalen. Jag tycker också att det har varit svårt att få jämn groning på alla fröerna.

I likhet med allt annat – är det lätt när man kan det. Jag har experimenterat mig fram med olika odlingsmetoder; torra/blötlagda frön, täcka/inte täcka med jord, odla mörkt/ljust. När jag tar fasta på några tumregler så lyckas jag varje gång.

Så här gör du för att lyckas med att odla Bockhornsklöver som mikrogrönt

  • Blötlägg fröna 8 h. Skalet mjukas upp och gör att det släpper lättare från skottet. Dessutom gror fröna jämnare.
  • Täck sådden med ett tunt lager jord (1/2 cm). Jorden skapar friktion när skottet tittar upp och hjälper till att dra av fröskalet från den lilla plantan. Det är en fördel att jorden är så lätt och porös som möjligt. Sålla gärna jorden så den är klumpfri.
  • Placera ett annat kärl ovanpå sådden. Lägg nåt i så att det trycker lite på fröna. Det här gör att fröerna får rejält med jordkontakt och dessutom hålls fuktiga. Samtidigt ger det ett motstånd för skotten, som får kämpa något för att ta sig ur frökapseln. På så sätt släpper fröskalet lättare.
    Låt kärlet med tyngden vara på under 2-3 dygn. Det är dags att plocka bort det när du ser att det börjar lyftas upp. Då är skotten på väg upp ur jorden.
  • Nu ska sådden stå ljust. På vintern behövs extrabelysning. Vanlig lysrörsarmatur fungerar bra.
Odla bockhornsklöver som mikrogrönt
Tre dagar efter sådd har skotten börjat titta upp ur jorden.

Jorden kan komma att lyftas av skotten som en hel kaka. Då är jorden för tung och kompakt. Dock är det ingen anledning till panik. Ta en gaffel och luckra jorden lite försiktigt, så faller jorden ner igen.

Fortsättningsvis sköter du skotten så här

  • Fortsättningsvis sprejar du småplantorna kraftigt med vatten. Jorden faller då successivt av i takt med att skotten växer på. Vattnet gör att kvarvarande frökapslar hålls fuktiga och lättare faller av,
  • Efter 4-5 dagar utvecklas hjärtbladen. Då går jag över till att vattna i jorden istället.
  • Skotten är ätklara efter ca 7 dagar. Irriterande nog kan det sitta fröskal kvar på skotten. Jag brukar dra lite försiktigt med handen över skotten, då faller de flesta av.
  • Bockhornsklövern klarar av att stå kvar och växa lite till. Efter 10-14 dagar är bladen ännu frodigare. Dessutom hinner fler av frökapslarna falla av.
Odla bockhornsklöver som mikrogrönt
Skotten är nu 7 dagar gamla.

Du kan köpa frö till Bockhornsklöver hos Fröbanken.se.

15% rabatt hos Fröbanken under november 2019
Uppge koden ODLA i kassan.

Här kan du läsa mer om hur du odlar skott.

olika sätt att odla skott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.