Odla ärtskott som proffsen
Det är lätt att odla ärtskott. Med några småknep kan du odla ärtskott som proffsen. Då får du riktigt fina skott, där alla ärtor gror och tillväxten är jämn.
”Stack them up” säger amerikanarna, vilket nog närmast kan översättas med att ”stapla dem”. Eller som jag säger – ”odla under tyngd”.
För att vara på säkra sidan att det verkligen är någon fördel att odla ärtskott som proffsen testade jag olika sätt att odla dem på. Läs om resultatet här.
Odla ärtskott som proffsen genom att odla under tyngd
Av amerikanska och australiensiska odlare har jag lärt mig knepet att odla ärtskott under tyngd. Genom att sätta ett kärl direkt ovanpå sådden, med lite tyngd i, får alla ärtorna jordkontakt . När den lilla grodden tittar ut trycks den direkt ner i jorden och får fäste. Annars har just ärtskotten den benägenheten att vimsa iväg med grodden uppåt, innan den slutligen söker sig ner i jorden. Den tappar då lite fart på vägen och kan även torka ut.
Gör det verkligen någon skillnad då
Nyfiken som jag är beslöt jag mig för att ta reda på om det verkligen är någon fördel med att odla ärtskott som proffsen. Jag testade att odla på lite olika sätt och jämförde resultaten.
”För att odla ärtskott behöver jord, ärtor, ett kärl att odla i och ett annat kärl med lite tyngd i.
Jag använder vanliga torkade gula ärtor, som köps i mataffären. Alltså sådana vi kokar ärtsoppa på.
Odlingskärlet är 3 cm djupt och jag fyller det med vanlig blomjord. Jorden fuktar jag innan sådd.
Ärtorna ska ha god jord kontakt, så tryck till dem med handen så de kommer ner i jorden.
Till vänster har jag sått torra ärtor och till höger blötlagda ärtor. Ärtorna har legat i blöt över natten, ca 12 timmar. Fördelen med att blötlägga ärtor är att alla vaknar till liv samtidigt och de ger en jämnare groning.
I mitten på bilden ser du kärlet, med tyngd, som trycker ner ärtorna. De är alltså hälften torra och hälften blötlagda ärtor även därunder.
Efter två dygn tar jag bort tyngden och då har ärtorna börjat gro. Det är viktigt att hålla sådden konstant fuktig, den får inte torka ut. Blir jorden för blöt är det risk att sådden börja mögla.
Jag ser till ärtorna varje dag, initialt kan det räcka med att spraya med vatten, sedan går jag över till att vattna lite mer.
Ja, visst gör det skillnad att odla ärtskott som proffsen
Tre dagar efter sådd ser det ut så här. De blötlagda ärtorna leder. Som du ser i mitten, så har de som varit odlade under tyngd ett försprång.
Sju dagar efter sådd är ärtskotten i mitten klara att skörda! I stort sett har alla ärtorna grott samtidigt.
Det lönar sig alltså att odla ärtskott som proffsen. Dvs att blötlägga ärtorna och odla dem under tyngd.
Ärtskotten längst till vänster kommer behöva växa på sig i alla fall ytterligare tre dagar till innan de är skördeklara. Tillväxten är glesare och alla ärtorna har inte grott och de växer ojämnt.
Men å andra sidan, odla på det sätt som passar dig bäst. Har du inte bråttom och inte ska ställa ut ärtskotten så smakar de lika gott ändå.
När man, som jag, blivit lite nördig på det här med att odla är det kul att ta sitt odlande ett steg vidare och se hur det går att optimera odlandet.
På samma sätt kan du odla solrosskott och få fina skott.
PS: Gå med i facebookgruppen “allakanodla“. Den är till för oss som odlar mikrogrönt. Där kan vi utbyta erfarenheter med varandra och ställa frågor.
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.