119873092

Ny odlingsyta utan att gräva

Ny odlingsyta utan att gräva

Sluta gräva och sluta släpa hem säckar med jord!  Ska du göra en ny rabatt eller odlingsland – gör det med minimalt arbete. Här är 2 olika sätt som jag använder mig av.

Ny odlingsyta utan att gräva

Du har i princip allt material du behöver i din trädgård för att skapa ny odlingsyta utan att gräva. Många av oss slänger bort dessa tillgångar och släpar hem tonvis med plastsäckar med mestadels torv i. Vare sig du har lerjord eller sandjord finns det genvägar för att slippa gräva nya land.

Det gäller att ta till vara naturens kretslopp. När du beskär  buskar och träd, klipper ner växter eller krattar löv hoppas jag du inte kör iväg med det till tippen eller lägger i gröna tunnan.  Spara, spara –lägg i komposten eller säckar så länge, om du inte ska anlägga ytan just nu. Även ogräs går bra att lägga i komposten, men ta bort dem innan de bildat fröställningar – så riskerar du inte att få nytt ogräs i komposten.

Två sätt att skapa ny odlingsyta

Alternativ 1: Använd bortrensade växtdelar

Jag börjar med att täcka marken med två lager dagstidningar. Blöt dem så ligger de bättre på plats och blåser inte iväg. Täckningen förhindrar att underliggande gräs/ogräs växer upp i den nya bädden. Vill du markera ytan kan du sedan placera t ex en pallkrage ovanpå tidningarna. Tidningarna får gärna sticka ut under ramen.

Första lagret består av kvistar och grenar

I botten lägger jag kvistarna från beskärningen, inte de allra tjockaste, max upp till 1 cm tjocka. Har du en flismaskin är det toppen, men du kan lägga ner kvistarna hela – det tar bara lite längre tid för att brytas ned. Jag köpte en begagnad flismaskin på Blocket på nätet för 200 kr, så det går att fynda.

Ny odlingsyta utan att gräva
Den gamla flismaskinen spinner som en katt och det är jättekul att stoppa pinnar i den.
Ny odlingsyta utan att gräva
En skottkärra fylld av guld – flisade kvistar.

Andra lagret består av löv och rabattrens

Ovanpå kvistarna lägger jag sedan löv, blad och stjälkar jag rensat i rabatterna. Ett litet obs för att eklöv lär ta rätt så lång tid på sig för att brytas ned. Ett sätt att hjälpa dem på traven är att låta dem gå en match med gräsklipparen. När de finfördelats går nedbrytningen snabbare.

Ny odlingsyta utan att gräva
Här har jag varvat flis och löv. Det spelar ingen roll hur tjockt lagret av detta material blir, här har jag två pallkragars höjd.

Till sist toppar jag med 10 cm jord, helst som är hämtad från någon annanstans i trädgården. Har du en kompost med nedbrutet material så toppar du såklart allra helst med det.

Ny odlingsyta utan att gräva
Nya odlingslådan är klar. Växtmaterialet i botten är toppad med jord.

Nu är det bara att odla på. Materialet under kommer att brytas ned och bli finfördelad jord med tiden.

Alternativ 2: Täck marken med komposterad mylla

Den här metoden kräver att du är lite mer förutseende och planerar i god tid. För det tar i alla fall ett halvår att preparera marken på det här sättet. Till skillnad från första alternativet, där jag använder växtmaterial som inte är nedbrutet, så används delvis förmultnade växtdelar här.

Det här är ett sätt som jag använt mig av på hösten, till våren är ytan klar att odla i. Här behöver du inte täcka marken med tidningar först.
Jag hämtar delvis nedbrutet material från komposten och lägger på ett 20 cm tjockt lager, direkt på gräsmattan. Sen täcker jag alltihopa med mörk markväv, som släpper igenom vätan men inte ljuset. Det får ligga så här åtminstone ett halvår, till våren tas väven bort. Då har gräsmattan förmultnat och växtmaterialet är nedbrutet med maskarnas hjälp – det brukar krylla av dem då. Men, som sagt, den här metoden kräver ju lite planering.

Jordens egna grävare – maskarna

Ny odlingsyta utan att gräva

MASKARNA älskar kompostmylla, de smaskar i sig detta. De gräver sig upp och ner i jorden och luckrar den, dessutom tillsätter de syre samtidigt. Deras bajs gödslar marken. Har du mask i landen är det ett tecken på frisk och bördig jord.

Fortsatt skötsel av bäddarna

I framtiden behövs heller inget grävande. Båda typerna av bäddar sköts genom att varje senhöst lägga på ett nytt lager kompostmylla. Sådär en 8 cm. När våren kommer är materialet klart att odla direkt i.

Första året odlar jag ”ovanjordväxter” i dessa nya bäddar. Alltså inte rotsaker som växer nedåt jorden. T ex skulle kål och ärtväxter passa bra. Jorden kan få en säsong på sig att bli lucker och bearbetad av maskarna och mikroorganismerna.

Kompostmylla är det enda jordförbättringsmaterial och näringstillskott du behöver tillsätta jorden enligt Charles Dowding – brittisk odlare – som praktiserar ”NO DIG” – metoden. Besök Charles Dowdings hemsida här.

Ställa om till grävfri odling

Det går såklart att när som helst ställa om befintliga odlingsland till att bli grävfria. Hur jag gjort det kan du läsa om här.

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Bästa hälsningar
Yvonne Bjerregaard

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.