119873092

Höstfixa i trädgården

höstarbete i trädgården

Höstarbete i trädgården. Jag har klippt, flisat, matat komposten, rensat ogräs, städat växthuset, förberett odlingsplatser till vintern och tömt krukor på jord. Är det nåt en måste? Och om en skulle välja nåt före ett annat, vad är värt att prioritera?

Höstarbete i trädgården

Gubben Bertil brukar säga till mig att det finns inget en måste. Tur att jag har en massa vilja då. Ett underbart höstväder har lockat ut mig och fått mig att vilja ta mig an höststädning i trädgården.

Men om en vill prioritera så väljer jag vissa saker före andra. Här är listan på min turordning.

1. Natta växthuset

Ska en tvätta ner på hösten? Kan krukor med jord stå kvar i växthuset? Det finns nog lika många sätt att göra på som det finns växthus. Jag vill vara noga med växthuset för att minimera ev sjukdomar och skadedjur som skulle kunna förstöra nöjet med odlandet.

höststädning

Eftersom jag inte märkt av att jag skulle haft några problem i växthuset så har jag inte tvättat ner det nu på hösten – hade där varit nåt så hade jag gjort det. Jag har ett kallväxthus med stenbelagt golv, så det jag gör är att dammsuga rent plattorna från jord och spindelväv och blad.

Sen spolar jag ur jordrester i krukor, mest för att det inte ska vara jord kvar som binder fukt under vintern. Även växtstöd/pinnar och klämmor sköljer jag av med vatten.

2. Tömma krukor på jord

Jorden i krukorna tömmer jag ur. Rotklumpen tar jag tillvara och gör ny fin jord av med hjälp av bokashi. Hur jag gör fin jord av gammal krukjord och matrester (bokashi) kan du läsa här. Jag väljer att göra detta på hösten så hinner det bli ny fin jord som jag kan använda till våren.

3. Preparera krukor och lådor

För att kunna njuta av tidig vårskörd sår jag spenat och sallat i lådor i växthuset under senhösten. Det är i princip krukor eftersom det är en botten i den.

Jag luckrar jorden i lådorna och matar dem med bokashi.

höstarbete i trädgården
Här tömmer jag ut bokashi i lådorna som det vuxit blommor i under sommaren.
höstarbete i trädgården
Jag täcker över bokashin med jord. Lådorna ställer jag i växthuset – har jag tur fryser de inte. Nu är de klara att så i för att jag ska få tidig vårskörd av spenat och sallat.

Dessa lådor kommer jag isolera med frigolit. Återkommer med inlägg om det.

4. Klippa ner

Det är en ständig fråga det där – ska en klippa ner på hösten eller låta bli och ta det till våren? Förr om åren har jag bara klippt av ev fröställningar för att slippa fröspridning och låtit bladen vissna ner på plats. Lite så som naturen sköter sig själv, bladen blir ett skydd för växten under vinterkylan. Men så har jag också blivit varse att det även är ett skydd för sniglar – de lägger sina ägg under bladen. När jag sedan rafsat ihop de vissna bladen på våren har jag fått med mig massor av snigelägg i komposten.

Så frågan är vilket som är värst – att ha en snigelfarm i komposten eller riskera att växterna ev fryser bort för mig på vintern. Nu odlar jag i zon 1, vi har blaha-vintrar. Inte mycket till frost, visst kan det frysa, men så tinar det igen. Det blir sällan någon längre tids tjäle. Så med det konstaterat får vi väl en vargavinter i år, för nu har jag beslutat mig för att klippa ner bladen i höst, för att slippa snigelfarmen.

Höstblommorna står där så vackert ännu och jag känner mig som en skurk när jag sätter saxen i dem. Klematis, som ändå ska klippas ner helt till våren klipper jag delvis ner nu på hösten.

höstarbete i trädgården
Växtmaterialet får gå en vända i flismaskinen. Sen ska det ner i komposten och få gosa till sig.

5. Mata komposten och vända runt

Jag fortsätter mitt höstarbete i trädgården med att låta Gubben Bertil flytta kompostens innehåll till en binge bredvid, innan jag matar på med det nyflisade materialet. På så sätt syresätts och luckras kompostmaterialet och den slutgiltiga nedbrytningen är klar till våren. Jag startar alltså en ny kompost på hösten. Så här i åker allt det flisade materialet. Jag har sparat lite av det gamla kompostmaterialet, som jag blandar upp med det nya. Det hjälper den nya komposten att få igång förmultningsprocessen.

höstarbete i trädgården
När kompostmaterialet flyttas över till bingen på hösten är det inte helt nedbrutet.
höstarbete i trädgården
Här i bingen får kompostmaterialet ligga och fortsätta sin förmultning och är klar att användas till våren.
höstarbete i trädgården
Kompostbehållaren har fyllts igen med nyflisat material varvat med gammal kompostmylla.

6. Rensa ogräs i rabatter och gångar

Om jag vill så tar jag också en vända med ogräset i rabatterna. Speciellt om de har fröställningar. Du gör dig själv en tjänst att ta bort ogräset innan det sprider sina fröer, de ger dig annars bara mångfalt mer arbete. Så även om det känns motigt att ta ogräset så vet jag att det sparar mig arbete till våren.

Dessutom så är jag inte så oroad över att lägga ogräset i komposten när det inte har fröställningar. Är det rotogräs som kirskål eller kvickrot låter jag rötterna ligga och soltorka först. Den lilla mängden kirskål jag haft är numera utrotad.

Att välja städning

Att höststäda trädgården är i alla fall något jag tycker är mycket roligare än att städa inomhus. Så om jag vill prioritera städning så väljer jag höststädning i trädgården. Nu är jag redo för att så frön igen.

Önskar dig sköna höstdagar!

Yvonne

Jag finns här också:

facebook
instagram
twitter

recept på egenodlat

odling
Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Höstfixa i trädgården”

  1. Det är få saker som är så givande och rofyllda som trädgårdsarbete. Det man gör på hösten har man igen på våren. Förr odlade jag mängder av trädgårdsväxter i allt större växthus, men sedan vi skaffade hästar har jag inte haft tid att odla längre. Men nu när jag läste ditt inlägg stack det till lite i mig av saknad. Men trädgård har jag fortfarande, och där finns mycket att komma ifatt med när jag har två fungerande händer igen.

  2. Men åh så härligt! Att vara ute o pyssla dessa dagar är ljuvligt. Även om jag föredrar båren då jag får plocka fram allt ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.