119873092

Odlarlusten går inte att stoppa. Fröna ska i jorden nu.

Vi är inne i slutet av december. Jag fingrar på fröpåsarna varje dag. Frön till en tidig körsbärstomat har fått komma i jorden.
Jag fortsätter att odla inomhus vintertid genom att grodda alfalfa, så smörgåskrasse och ärtskott. Persilja och basilika är inne på andra omgångens sådd.

Att odla inomhus vintertid stillar det värsta av min odlingsabstinens. Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om att odla smågrönt inomhus.

Odla inomhus vintertid

Här summerar jag hur snabbt det går att odla smågrönt, medans en del godingar, som basilika och persilja, får man vänta lite längre på.

Alfalfagroddarna blir färdiga att äta på 5 dagar.

Smörgåskrassen tar 8-10 dagar på sig att bli färdig. Jag sår och skördar krasse kontinuerligt under vintern.

Ärtskotten vill ha åtminstone 14 dagar på sig för att bli ätklara, då är det mellan 10-15 cm höga. Har inte sått dem lika många gånger, eftersom de kan skördas minst 2 ggr från samma sådd. Skotten klipper jag 2 cm från roten.

Bladgrönt blandningen, som består av olika slags sallat, grönkål och spenat skördas även de som smågrönt. Jag låter dem bara utveckla de första hjärtbladen, sen skördar jag. Det går såklart att låta dem växa till sig.

Persilja och basilika tittade upp fortare än beräknat, men det tar några månader innan de är skördeklara.

Persilja och basilika tre veckor efter sådd.
Basilika och persilja
I mars skördar jag och äter massor av basilika och persilja.

Basilikan kommer flytta ut i växthuset när det blir varmare. Under tiden skördar jag massor. Här kan du läsa hur jag gör pesto på basilika och ruccola.

När persiljan ska flytta utomhus sätter jag plantorna i en stor balkonglåda på ben. Allt för att rädda dem undan sniglarna – de fullkomligen skalperar de stackars plantorna annars.

Tomatfrö i jorden

I takt med att dagsljuset återvänder har jag även petat ner tomatfrön i krukor .

Känslan att stå i växthuset i december och peta ner frön i jorden är obeskrivligt härlig. Krukorna ska inte stå kvar där utan de ska in i värmen.

Sorten Sweet ’n Neat Cherrie Kisses är en kompakt liten kruktomat som bara blir 30 cm hög. Den lämpar sig väl för odling inomhus och behöver inte tjyvas. Denna körsbärstomat ger tidig skörd, förhoppningsvis redan i maj.

Tomatplantor kan lätt bli gängliga, som väl är går de att plantera ner djupare vid omplantering. De har förmågan att sätta rötter från stjälken. Till slut får jag ändå stadiga och knubbiga plantor på det här sättet. Här kan du läsa om hur jag sår och planterar om rangliga tomatplantor.

Övriga tomatplantor sår jag sen i början av mars. De ska ut i växthuset i maj och sår jag tidigare kommer de växa mig över huvudet inomhus.

F1 hybrid

Just den här tomatsorten är en F1-hybrid. Det jag vet om hybrider är att de är en korsning mellan två olika sorter. Föräldraplantorna är utvalda för sina olika skilda egenskaper. F1 hybrider har bra växtkraft och ger enhetliga plantor. Tar du frö från en F1-hybrid kan du få en glad överraskning vid sådd, eftersom de inte är fröäkta, du får helt andra egenskaper än moderplantan. Du kanske har provat att ta frö från ”köpegrönsaker” och blivit besviken för att resultatet inte alls blivit som den grönsak du först köpt. Troligen har grönsaken varit en hybrid.

Kliar det i fingrarna att plocka fram fröpåsarna? Härligt, lycka till. Yvonne

Du kan prenumerera på mina inlägg genom att registrera din e-postadress här.

Här hittar du migfacebook och instagram.

 

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.