119873092

Gör fin jord av gammal krukjord och matrester

gammal krukjord

På hösten tömmer jag mina krukor på jord. En del är en enda stor härva av rötter och jag får upp allt i en klump. Jag tar till vara denna härva och gör fin jord igen genom att blanda med bokashi, som är fermenterade matrester.
Jag har en komplett jordanläggning, där jag även tar till vara trädgårdsavfallet.

Gör fin jord av gammal krukjord och matrester

Jag odlar massor i kruka, både blommor och grönsaker. När jag tömmer mina krukor på jord är de ibland en enda härva av rötter. Detta tar jag till vara och gör fin jord av igen.
Den här gamla krukjorden sparar jag i tunnor eller säckar efter att ha delat sönder rötterna med händerna. Ibland behöver jag hacka med spade också.

Jordfabrik i regnvattentunna

Jordfabriken är en gammal regnvattentunna med lock, som jag borrat hål i botten på så att maskarna ska kunna krypa in. Ju mer maskar desto bättre, de är fina medarbetare som bearbetar jorden och gödslar den med sin avföring. I tunnan varvar jag bokashi med gammal krukjord. Hela året, vinter som sommar – det gör inget om det fryser.

bokashi
I tunnan varvar jag bokashi (fermenterade matrester) med gammal krukjord.
bokashi
Ett par spadar gammal krukjord över bokashin.

Vad är bokashi?

Du som inte är bekant med vad Bokashi är så är det ett sätt att fermentera matrester på. Det görs inomhus i en hink, med tillsats av ett strö eller spray som får igång fermenteringen. På så sätt bryts maten ner snabbare genom en mjölksyrejäsning. Efter 14 dagar kan du gräva ner matavfallet i din trädgård och inom en månad har allt i stort sett blivit jord. Vill du läsa mer ingående om detta rekommenderar jag ett besök på Sara Bäckmos fina hemsida. Hon skriver så bra om detta och har även filmer på youtube.

Istället för att gräva ner bokashin direkt i jorden lägger jag den alltså i min gamla regntunna. Då slipper jag att gräva i jorden och störa maskarna som sköter grävningsarbetet åt mig. Mina trädgårdsland är ofta fulla av grönsaker och jag har inget bra ställe att gräva på.

Genom jordfabriken, i regntunnan, får jag ju dessutom användning för den gamla krukjorden. Den hjälper bokashin – för matresterna behöver komma i kontakt med jord för sin slutgiltiga nedbrytning. Jorden i regnvattentunna är klar att användas när du inte längre ser några matrester, då har de brutits ner.

Genom att ta tillvara matresterna på det här sättet minimerar jag matsvinnet och sparar pengar. Jag har skrivit mer om mina tankar kring detta i inlägget:
Minimera matsvinnet – ta till vara dina matrester.

Min kompletta jordanläggning

Eftersom jag också har en kallkompost väljer jag att blanda upp jorden i regnvattentunnan med kompostmaterial innan jag använder den.

Kallkompost

I kallkomposten komposterar jag trädgårdsavfallet. Till min hjälp har jag en flismaskin/kompostkvarn, modell äldre. I den flisar jag ner grövre växtdelar och kvistar upp till 2 cm i diameter.

I komposten varvar jag fliset med löv, blast, gräsklipp och trädgårdsrens.

kallkompost
Jag flisar kvistar i flismaskinen.

Färdig jord i bingen

En gång om året – på hösten – tömmer jag regnvattentunnan på innehållet. Och då tömmer jag även kallkomposten. Materialet från de två behållarna blandar jag i en tredje behållare: ”bingen”, som består av några pallkragar travade på varandra. Här blandar jag om materialet och det får gosa till sig ytterligare 1-2 månader. Det blir prima fin jord.

kallkompost

Förbereda landen för odling

Innan frosten kommer, i Skåne kan det dröja till januari, lägger jag på ca 8 cm tjockt lager av materialet från bingen ovanpå landen. Inget grävande, maskarna sköter det i sin jakt på mat då de gräver sig upp och ned i jorden för att tugga i sig godsakerna och på så sätt luckras jorden under upp.

Är du mer nyfiken på hur jag gör klart odlingslanden på hösten inför vintersådd kan du läsa mer om det här.

kallkompost
Två dagar innan nyårsafton preppade jag odlingslådorna med kompostmaterial. Har man inget annat för sig och det inte är tjäle är det härligt att jobba i trädgården.

Den här proceduren gör jag alltså om en gång om året och tillför inte någon annan näring till jorden i mina trädgårdsland eller perennrabatter.
Charles Dowding är en brittisk odlare som är min förebild i detta, han förespråkar ”no-dig”-metoden Besök gärna hans hemsida, han skriver mycket intressant om detta ämne.

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

14 svar till “Gör fin jord av gammal krukjord och matrester”

 1. Wow, vad intressant. När jag haft trädgård har jag trälat med olika former av komposter och det känns ju som att du har funnit en fiffig och fungerande lösning. Heja dig!

 2. Hej! Bra tips! Jag funderar på att bara använda kallkompost och bokashi-hink, för att på hösten el våren blanda i bokashin i kallkomposten. Tror du att det skulle funka? Eller är den tredje behållaren ett måste? Tack så länge!

  1. Det funkar finfint att blanda ner bokhasin direkt i kallkomposten! Du behöver inte blanda som jag i en tredje behållare. Bara se till att fördela bokashi jämnt i kompostbehållaren så bryts det ner fint.

 3. Tack för ett jättebra inlägg. Använder bokashi och gör jordfabriker inne i plastbackar vilket fungerar bra. Dock har jag funderat hur jag ska kunna kombinera detta med trädgårdsavfallet, men har tack vare detta inlägg nu klart för mig hur jag nu ska gå tillväga. Tack ??

 4. Hej! Jag tänkte göra på ungefär samma sätt, men funderar på två saker.
  1. Luktar det mycket? Tänkte ha jordfabriken (i en stor kallkompost eller liknande) nära gångvägen utanför huset.
  2. Kommer det mycket möss eller andra smådjur? Har aldrig sett möss häromkring, bor i ett villakvarter med ganska prydliga trädgårdar.

  1. Nej jag tycker inte det luktar. Bara du ser till att täcka bokhasin, när du tömmer i den, ordentligt med jord varje gång.
   Jag har aldrig haft problem med råttor eller möss. Bokhasin är ju så sur, med lågt ph-värde, att det lär inte vara attraktivt som föda för dem längre. Men regnvattentunna, med lock var dock inbrottssäker mot råttor och möss och hålen undertill var så pass små att de inte kunde ta sig in där.
   Skulle det bli problem är ju en skadedjurssäker kompost ett bra alternativ. Lycka till!

  1. Vill minnas att jag använt 8 mm borr. Hålet ska vara stort nog för maskarna att ta sig in, men får inte vara så stort att mössen kan ta sig igen. Tunnan står direkt på marken. Att gräva ner den kan vara en fördel, så fryser det inte lika fort i den. Hälsningar Yvonne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.