119873092

Bin – våra medarbetare i trädgården

bin i trädgården

Alla behöver få dricka sig otörstiga. Denna varma sommar behöver våra vänner bina hjälp att hitta vatten. En liten skål med glaskulor och vatten är allt som behövs. Dessutom är det en prydnad i trädgården. Utan bin i trädgården hade vi fått sköta pollineringen själva.

Bin – våra medarbetare i trädgården

Det är inte lätt för trädgårdens invånare att hitta vatten denna varma och torra sommar. Många är det som behöver hjälp – bin, humlor, insekter, fåglar, fjärilar, igelkottar och jag vet inte allt.

En glasskål med kulor och vatten

En skål med glaskulor och vatten är vacker i trädgården. Kulorna är där för att bina ska ha något att landa på så de inte drunknar i vattnet. Genom att ställa ut skålar och fat med vatten hjälper du trädgårdens invånare att få dricka sig otörstiga. Häll på nytt friskt vatten varje dag och tvätta ur skålen ibland, då det annars snabbt bildas en grön beläggning. (Ps: har precis fått veta att det är getingar jag fotat på bilden, bin har luden överkropp, getingarnas är svart och slät).

Hjälper oss med pollinering

Bina och insekterna är bland våra viktigaste medarbetare i trädgården (inte att förglömma maskarna, som jobbar under jord). Utan dessa bevingade vänner hade vi själva fått sköta pollinering av våra grönsaker, bär och fruktträd. Utan bin, ingen honung, de förser oss med mat – då får vi hjälpa dem också.

pollinering
Det ser så roligt ut när bina flyger in i fingerborgsblommans ”tratt” och sedan kommer ut fullmatade.
pollinering
Rosenskäran är också uppskattad av bina. Odla mycket sommarblommor, det är vackert för oss själva och livsviktigt för bin och humlor.

Minskat antal bin

Tyvärr har antalet bin minskat. Det beror främst på dagens jordbruksmetoder, som inte har plats för vilda blommor. Dessutom använder de ofta kemiska bekämpningsmedel som skadar bina. Därför är det viktigt att våra trädgårdar kan ge bina skydd och mat.

Flera sjukdomar härjar bland bina. Nosema är en sjukdom som angriper deras mag- tarmkanaler. Varroakvalstret är en parasit som lever på bina som gör att de dör. Biodlarna kan hantera detta för sina tambin och hjälpa dem på ekologisk väg. Men det är värre för de vilda bina.
Läs gärna mer om bina på Djurskyddsföreningens hemsida.
På aAltombiodling kan du se hur du bygger biholkar, bibatterier och insektshotell.

Följ mig gärna på mina kanaler så får du nya inlägg

facebook instagram twitter

Bästa hälsningar Yvonne

Författare: Yvonne

En odlingsnörd som vill dela erfarenheter och roligheter om att odla. Odlar inne, ute, i växthus, i drivbänkar, hela året, gröna skott och köksträdgård i kruka. Ett gammalt hus ska göras i ordning och mat ska lagas, så jag delar med mig av det också. Låt dig inspireras och väl smaka.

6 svar till “Bin – våra medarbetare i trädgården”

  1. Jag får sån panik av bin, getingar och humlor och springer alltid så långt jag kan för att inte bli stucken. Nu känner jag mig väldigt oinsatt när jag inte vet skillnaden på getingar och bin, är det bara namnet eller är det något mer?

    1. Jag har precis fått veta att det är getingar jag fotat och inte bin ?. Vilken bra fråga – jag visste inte heller skillnaden föränn nu. Bin har luden överkropp, getingar har svart slät. Biet dör när den stuckit för gadden lossnar. Getingens gadd sitter kvar så den kan sticka flera gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.